IFA 2014: Kezünkben a Samsung Galaxy Alpha

Ugyan a hivatalos bejelentés már korábban megtörtént, a berlini IFA kiállítás alkalmával sikerült először megnyomkodnunk a Samsung egyik csúcskészülékét, a Galaxy Alphát. A köztudottan a hamarosan érkező iPhone 6 ellenfelének szánt mobil egyik legnagyobb újítása, hogy végre legalább a keretet fémből készítette a Samsung, hogy ezzel is közelebb hozza termékét a prémium kategóriához.

Kameránk előtt pózolt a Samsung Galaxy Alpha
[+]

A Samsung Galaxy Alpha ezen kívül kissé érdekes specifikációval rendelkezik, a Super-AMOLED kijelző például 4,7 hüvelykes, ám a dél-koreaiak csupán 720 x 1280 pixel felbontású panelt szereltek a kütyübe, vagyis nem a képsűrűség versenyét szerették volna megnyerni ezzel a modellel. Az Exynos 5 Octa 5430 chipset viszont az Alphával együtt debütált, az SoC-ben egy nyolcmagos processzor dolgozik, négy 1,8 GHz-re skálázott Cortex-A15 és négy 1,3 GHz-en pörgő Cortex-A7 magos elosztásban. A grafikus gyorsítást a Mali-T628 MP6 végzi, RAM-ból 2 GB, belső tárhelyből pedig 32 GB-ot kapunk, a microSD támogatás viszont sajnos kimaradt, pedig a bővíthetőség elhagyása sem jellemző a Samsungra.

Kameránk előtt pózolt a Samsung Galaxy Alpha
[+]

A hátlapon egy 12 megapixeles, autofókuszos, ledes villanóval ellátott, 2160p-s (4K) videók rögzítésére alkalmas kamera kapott helyet, az előlapi fényképezőgép 2,1 megapixel felbontású képek készítését teszi lehetővé. A meglehetősen vékony, 132,4 x 65,5 x 6,7 milliméteres újdonság 115 gramm, IP-védelmet viszont nem kapott a készülékház. A Galaxy S5-ben debütáló ujjlenyomat-olvasó és pulzusmérő azonban integrálásra került, így szolgáltatások terén is az átlagosnál többet nyújt a dél-koreaiak büszkesége.

A chipset már a Cat.6-os 4G/LTE hálózatokat is támogatja, vagyis optimális esetben akár 300 Mbps letöltési sebességet is elérhetünk mobilnetezés közben. Adatkommunikációs szempontból említést kell még tenni a WiFi, Bluetooth, A-GPS (GLONASS), NFC meglétéről. Az Android 4.4.4 KitKat operációs rendszerrel érkező Alpha egy 1860 mAh kapacitású akkumulátort kapott, melytől nagyjából egy napos üzemidő várható. A telefon nanoSIM foglalat található, így ez a kütyü is belépett a legkisebb kártyákat fogadó telefonok sorába. Az Alpha hivatalos érkezése heteken belül várható, hazai árazása azonban egyelőre még nem ismert.

Az IFA 2013-ra való kijutásunkat az Alcatel One Touch támogatta.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés