Hirdetés

Huawei Experience: mit tud az M-Pencil?

Főleg a Huawei táblagépeknél hasznos a gyártó ceruzája, amely sokat dob a produktivitáson és a kreativitáson.

Noha a kapacitív érintőkijelzők megjelenésével egy időre eltűntek a mobil eszközökhöz adott ceruzák, ám egy csomó olyan funkcióra lettek képesek bizonyos termékek, ahol kifejezetten hasznos, ha van kéznél egy ilyen, főleg az ázsiai piacokon pedig sokszor elvárás is egy kapacitív toll megléte - vagy ha nem, akkor fillérekért lehet kapni bármilyen bazársoron akármilyen színben. De ezek a filléres kapacitív ceruzák nyilván teljesen más szintet képviselnek, gyakorlatilag csak az ujjunkat helyettesítik, a komolyabb feladatokhoz komolyabb tartozékra van szükség, ebben pedig a Huawei is igyekszik olyat nyújtani, ami megfelel az igényeknek.


[+]

Az M-Pencil nevű termék nem szerves része a készülékek csomagjának, néha egy-egy akcióban meg lehet csípni akár ingyen is egy komolyabb tablet mellé, de alapvetően egy olyan tartozék, amire nincs mindenkinek szüksége, viszont elég sokat tud, szóval erősen megdobná a termékek árát. A Huawei leginkább a MatePad Pro mellé ajánlja a terméket, amely a táblagép tetejére mágnesesen rögzíthető, ilyenkor pedig töltődik is. A mindössze 14 grammot nyomó ceruza 10 órányi üzemidőt tud, de 30 másodperc alatt 10 percnyi energiát szív magába, tehát elég gyorsan újra munkára lehet fogni, ha mégis valamiért lemerülne.


[+]

A toll maga egy hatszögletű rúd, egyik oldalán mélyített bordával, tényleg nem csúszik ki az ember kezéből. Ez a konkáv rész az, ahol a MatePad Pro tetejébe tud mágnesesen kapaszkodni, a vezeték nélküli töltést viszont bármely helyzetében felveszi egy megfelelő töltőpadról, de adnak is hozzá egy Type-C USB-ben végződő, hosszúkás, kifejezetten a toll alakjához passzoló Qi-töltőt. A hegy műanyag, cserélhető, nem teljesen fix, mintha egészen minimális játéka lenne, de ez igazából egyáltalán nem baj, így jobban hasonlít egy igazi tollra.


[+]

Természetesen - mint a legtöbb toll - az M-Pencil is 4096 szintű nyomásérzékelést kezel, ami bőven elég ahhoz, hogy akár komolyabb rajzokat is előállíthassunk a megfelelő tablet kijelzőjén. Viszont amíg a ceruza pusztán a MatePad Pro tetejére helyezése után magától megoldja a csatlakoztatási folyamatot, egy sima MatePad 10.4-nél ez nem opció, hiszen ez a tablet nem rendelkezik felül a megfelelő érzékelőkkel, tehát a mellékelt töltőt kell használni úgy, hogy azt a táblagép Type-C portjához csatlakoztatjuk, majd rárakjuk a ceruzát. Innentől pár oké és néhány engedély megadása szükséges, aztán meg is vagyunk, lehet rajzolgatni.


[+]

Alapból lehet a jegyzet alkalmazásban firkálgatni, de ez tényleg csak firka, körülbelül 3 perc alatt a fenti rajzot alkottam meg. Viszont nyilván a komolyabb feladatokhoz ennél komplexebb szoftverekre van szükség, a Huawei kettő olyan appot tett fel a MatePad 10.4-re, ami kifejezetten a tollhoz készült, az egyik a Nebo, ami elsősorban jegyzetelésre készült. Meglepően ügyes magyarul is a kézírás felismerése, még az eléggé macskakaparós folyószöveget is képes korrektül értelmezni, ujjnyomásra pedig digitálissá konvertálni. Ilyenkor inkább állított módban érdemes a tabletet tartani, mert úgy könnyebb a tollal dolgozni, ha pedig már elkezdtünk írni, akkor szerencsére a szoftvert általában az sem zavarja, ha a kezünk néha-néha menet közben hozzáér máshol is a kijelzőhöz.

[+]

A másik gyári alkalmazás a MyScript Calculator, ahol a gesztusok ugyanazok, mint a Nebo esetében (például ha átsatírozunk egy karaktert, akkor törli azt), itt viszont - az app nevéből fakadóan is - nem a jegyzetelés a prioritás, hanem a számolás. Ebben igen ügyes, ugyanakkor viszont ha már a kreativitás van az M-Pencil zászlajára tűzve, akkor érdemes komolyabb eszköztárral rendelkező, rajzolós appokat összevadászni. Ezek nincsenek rajta a MatePad 10.4-en, de az AppGallery kínálatában akad néhány megoldás, plusz apk fájlokat használva is lehet telepíteni számos ismertebb szoftvert.


[+]

Ilyen az Ibis Paint X, vagy a MediBang Paint - mindkettő megtalálható a Huawei alkalmazásboltjában, letöltésük ingyenes. Ugyanakkor viszont ha már van egy korábban megvásárolt olyan alkalmazásunk, amit rajzolásra, képszerkesztésre használtunk, akkor ott a Google szinkronizáció hiánya miatt figyelni kell arra, hogy ez a vásárlás a Google-ön keresztül jött-e létre, mert ebben az esetben nem fog sikerülni a MatePad-re ezt telepíteni. Ha az appon belül történt a vásárlás mondjuk Facebook, vagy email regisztráció után, akkor azok a szoftverek a Huawei tabletjén is futni fognak és ki tudjuk az M-Pencil adottságait használni.

[+]

Az M-Pencil természetesen árban a konkurensek alá igyekszik menni. Utólag is megvásárolható a MatePad tabletekhez, igazán jól a MatePad Pro tetejére ülve érzi jól magát, de az olcsóbb táblagépekkel is együtt tud dolgozni. Könnyű, gyorsan feltölthető, precíz eszköz, jegyzetelésre remek, rajzolásra szintén korrekt, ha egyébként pont olyan alkalmazásokat használtunk eddig is, amelyek a MatePad eszközökön is hiba nélkül futnak. Látszik, hogy az AppGallery kínálatában is van már bőven olyan ismert app, ami kifejezetten a rajzolásra termett, de még van tér arra, hogy ez a lista bővüljön, ha pedig a Huawei komolyan veszi ezt az irányt, akkor remélhetőleg egyre több fejlesztőt tudnak arról meggyőzni, hogy az M-Pencil és a MatePad széria érdemes arra, hogy a cég saját alkalmazásboltjában is megjelenjenek a nívós szoftverek.

Előzmények

  • Huawei MatePad 10.4 - dalok nélküli zenekar

    Korrektül árazott, középkategóriás, sokat tudó masina az új MatePad, ami simán a saját szegmensének legjobb ajánlata lehetne. De van egy de.

  • Huawei MatePad Pro - méretes HMS

    Billentyűzettel és mágneses tollal is kedvező nyitóár társul a Huawei új csúcstabletjéhez, de vajon megéri a spórolás a szűkös alkalmazáskínálatért, és a kevéssé tabletes EMUI-ért cserébe?