Hirdetés

Huawei Experience: Kezeljünk mobilt laptop képernyőről!

Hatékony többablakos használatot biztosít a PC Manager Huawei notebookok és telefonok között.

A Huawei laptopok Windows, az okostelefonok viszont Android operációs rendszert futtatnak, és sokan jól tudják, hogy az efféle szoftveres különbségek mekkora gátat szabhatnak az eszközökön átívelő használatnak. Pedig kapóra jön a teendőket egy eszközön elkezdeni és a másikon befejezni, vagy épp egy filmet kis készülékről nagyobbra vetíteni. A Huawei az elmúlt években több lépcsőben igyekezett ez irányba haladni, melynek az egyik gyümölcse az itt részletesebben kifejlesztett EMUI Desktop lett. A lényeg: a telefont kábellel tévére vagy monitorra kötve, illetve WiFi-n kivetítve számítógép közbeiktatása nélkül kapunk asztali felületet.

Az EMUI Desktop mobilos asztali kiterjesztés
Az EMUI Desktop mobilos asztali kiterjesztés [+]

Az EMUI Desktop elérhető a legtöbb Huawei csúcskészüléken, ugyanakkor még mindig az Android egyfajta kiterjesztéséről van szó, amely kapóra jön média lejátszásakor, böngészéskor vagy épp a Microsoft Office-t használva, egér és billentyűzet közbeiktatásával téve kényelmesebbé a dolgot. Ám sokan mégiscsak ragaszkodnak egy windowsos notebookhoz és programjaihoz – mondjuk a társoldalunk által tesztelt Matebook D 14-hez – nekik kínálja a Huawei saját laptopjain a PC Manager nevű programot. Ez egy általános rendszerfelügyeleti eszköz, amely az illesztőprogramokra és a számítógép egészségére is ránéz, ám bennünket most a My Phone szolgáltatás érdekel.


A PC Manager a Huawei MatePad D 14-en [+]

A Huawei P10-től és a Honor 10-től kedve nagyjából minden EMUI-s csúcsmobil összekapcsolódik a fenti programmal, sőt: a legtöbbször pofonegyszerű a dolog, ha a Bluetooth és a WiFi be van kapcsolva mindkét cuccon, illetve az NFC a telefonon: csak a Huawei Share logó fölé kell mozgatni a telefont, és a notebook máris felismeri (a teljes támogatási lista itt). Kézzel is rá lehet keresni közelben lévő mobilra, és a kapcsolat a kölcsönös megerősítés után megvan.


Egyérintéses kapcsolat mobil és laptop között [+]

Szimpla adatszinkronizáláshoz, a Galéria mentéséhez és fájlcseréhez legalább 9.1-es EMUI vagy 2.1-es Magic UI főverzióra lesz szükségünk, többablakos munkamegosztáshoz pedig EMUI 10.0-ra vagy Magic UI 3.0-re, ha a telefonképernyőt laptopról kívánjuk vezérelni, esetleg fájlokat egérrel áthúzni. Végül EMUI 10.1 vagy Magic UI 3.1 a minimumkövetelmény, ha a multimédiás lejátszást az egyik készüléken kezdenénk és a másikon fejeznénk be, avagy egy mobilon tárolt fájlt Windows programmal nyitnánk meg.


A mobilképernyő tükrözése álló és fekvő nézetben, teljes képernyőn és ablakosan is működik [+]

Ha a telefon többablakos Multi-Screen Collaboration funkciót támogatja, képernyője pillanatok alatt megjelenik az Asztalon, kis ablakban. Ezt ki lehet terjeszteni a kijelző aljától a tetejéig, ha pedig a mobilt elfordítjuk egy játék kedvéért, azt a notebookon teljes képernyőn élvezhetjük. Van valami megnyerő abban, hogy a Fortnite-ot vagy az Asphalt 9-et mobilról irányítja az ember, de jóval nagyobb laptopképernyőn nézi. Persze a lényeg éppen az, hogy a telefon innentől kezdve a notebookról is vezérelhető tapipaddal, egérrel és billentyűzettel.


Mobiljáték teljes laptop képernyőn [+]

Az adatszinkronizálásnak olyan praktikus előnyei vannak, mint a hívásfogadás laptopon, annak mikrofonjait és hangszóróit bevetve, de ennél is jobb videóhívást a laptopra irányítani, mert egyszerűbb annak kamerája és képernyője elé telepedni, mint a mobilt folyamatosan az arcunk előtt tartani. Mondjuk ez egyelőre csak a MeeTime applikációval működik, amely a hazai régióban még nem érhető el, Messengerrel például nem. A többablakos kollaboráció akkor igazán hatékony, ha a két készülék összedolgozik, és ahogy már említettük: tetszőleges Windows mappából könnyedén áthúzhatunk állományokat a mobilra, amelyek a Huawei Share mappában kötnek ki.


A mobilos képek megtekintése laptopkijelzőn [+]

A dolog visszafele is működik: a Galériából vagy épp a Fájlokból ugyanúgy megragadhatunk egérrel egy vagy több állományt, és tetszőleges laptop mappába húzhatjuk. Ugyanilyen egyszerű a mobillal fájt küldeni: a Galériában vagy a Fájlokban egy vagy több állományt kijelölve csak laptop Huawei Share matricájához kell érinteni a telót, és máris átrobog a notebook Huawei Share / OneHop mappájába.


A mobilon tárolt dokumentumok szerkesztése laptopon [+]

A legpraktikusabb ugyanakkor a mobilos fájlok és a Windows összhangja: ha rákattintok egy képre a Fájlokban, a laptop Fotók programjában jelenik meg, a dokumentumok a Microsoft Office-t indítják, a tömörített fájlok az Intézőt és így tovább. A PC Manager jelen sorok írásakor 10-es főverziónál tart, a 11-es frissítéssel pedig gyarapodik a multitasking: egyszerre több mobilapp ablaka jelenet majd meg a MateBook és más PC Managert használó számítógép képernyőjén.

Persze szimplán hátra is dőlhetünk, és a telón tárolt zenéket, videókat a laptop képernyőjére dobhatjuk, esetleg egy streaming szolgáltató tartalmait arra kivetíthetjük. A lényeg: van pár trükkje a Huawei-nek, hogy a telefont a számítógépet hatékonyan összehangolja, ha pedig rendelkezünk ehhez passzoló eszközökkel, miért ne használjuk ki?

Előzmények

  • Huawei P40 Pro+ - zoom zoom

    10x-es optikai nagyítás a zoomtelefonok új mércéje, a Huawei topkészüléke máskülönben épp annyira jó, mint a P40 Pro – ugyanazzal a kritikus hibával.

  • Huawei P40 - kisebb nehézségek

    Nagyon jó minőségű telefon a P40, remek a mérete is, de vagy teljes Google rendszer kéne rá, vagy egy bitang jó ár. Egyik sincs.