Hirdetés

Huawei Experience: AI titkokat rejt a P40 Pro Galériája

Eltűnő photobomberek és tükröződések, a legjobb pillanat kiválasztása vagy egy ferde kép vízszintezése – a kattintással nem kell, hogy vége legyen egy felvételnek!

A P40 Pro tesztünk publikálásának pillanatában felugrott a kameratelefonos dobogóra, pedig megjelenés előtti szoftververzióval kattintottunk. Azóta befutott egy fontos frissítés, amely elhozta a Golden Snap galériafunkciókat, illetve egy másik, ami az 50 megapixeles ultratiszta kameramódot. A kicsomagoláskor elérhető Android 10 / EMUI 10.1 rendszer tehát nem a szoftveres történet vége, hanem a terméktámogatás eleje, és máris összegyűlt elég érdekesség egy újabb blogbejegyzésre.

A P40 Pro hátlapi kamerarendszere
A P40 Pro hátlapi kamerarendszere [+]

A P40 Pro kameraalkalmazása önmagában temérdek funkciót nyújt, mind a 32 megapixeles előlapi kamerához, mind pedig az 50 megapixeles főegységből, a 40 megapixeles ultraszéles modulból, a 12 megapixeles periszkópos zoomlencséből és a 3D ToF mélységérzékelőből álló hátlapi szekcióhoz. Errefelé például nem csak hagyományos éjjel-nappali példáink, hanem a készülék portréi is megtekinthetők.

A Galéria alkalmazás rengeteg opciót felkínál a szerkesztésre és javításra
A Galéria alkalmazás rengeteg opciót felkínál a szerkesztésre és javításra [+]

A képeket persze telefonon is visszanézhetjük, sőt: nincs ma galériaszoftver olyan alapvető szerkesztési funkciók nélkül, mint a feliratozás, a forgatás, az effektek, a telítettség, a kontraszt vagy az élesség állítása. A Huawei Galéria ehhez is egy sor extrát hozzátesz, a címkék, a firkák, a mozaikok, a matricák, a háttérelmosás és egyéb nyalánkságok mellett például egy sor intelligens funkciót. Ilyen az automatikus képfeljavítás és vízszintezés, esetleg a párátlanítás.

Az első nagyobb P40 Pro frissítéssel befutott egy ügyes Golden Snap trükk is: a tükröződések eltávolítása. Sokszor előfordul, hogy egy tárgyat, esetleg vitrin mögé zárt érdekességet csak a védőüveg vagy a kirakat túloldaláról tudjuk megszemlélni. A becsillanások és tükröződések pedig sokkal nyilvánvalóbbak a fényképeken, mint a szemeinknek, agyunk ugyanis ügyesen „kivonja” a látottakból a témához nem illő fényjelenségeket.

A P40 Pro képelemzése maga is képes ugyanerre: az ablak mögül fotózva például ügyesen észrevette, hogy a virágnak és hátterének mely részét zavarta meg kívülről becsillanó tükröződés, majd egész hatékonyan csökkentette ennek mértékét, hogy a határozottabban a témán legyen a hangsúly. Mindez pedig egyetlen érintést igényel a Galériában, a többit az AI megoldja.

A szándékos vagy vétlen photobombing, vagyis éppen a kattintáskor a kompozícióba sétáló járókelő mindenki bosszantó ellensége – persze az is zavaró tud lenni, amikor a turista integet a helyi lakosságnak, hogy álljon már meg az élet egy pillanatra, mert a Parlamentet fotózná ismerősével az előtérben, és ez nyilván kilenc percet és harminc kattintást igényel.

A járókelők eltávolítása funkció ez küszöböli ki, csak ehhez kattintás előtt be kell kapcsolni a mozgókép funkciót a kameraszoftverben, amely nem összetévesztendő a videofelvétellel. Ez ugyanis nem egyetlen képet, hanem rövid sorozatot lő, visszanézéskor némi mozgalmasságot kölcsönözve a Galériának. Ezúttal mégsem ez, hanem az extra képinformáció a lényeg, a mesterséges intelligencia ugyanis felismeri a mozgásban lévő betolakodót és eltávolítja, esetleg kiválasztja a sorozat azon tagját, amelyiken szíveskedett nem jelen lenni.

Az sem ritka, hogy mozgalmas eseményt próbálunk állóképen megörökíteni, csak nem sikerül elkapni a tökéletes pillanatot. A mozgókép funkció vagy az exponálóra tapadva induló sorozatkép ezen segít, a legjobb AI pillanat pedig tulajdonképp a telefon javaslata, hogy egy rakás felvételből szerinte melyiket érdemes elmenteni az utókornak. Citromot dobálva házi karanténban nyilván nem az a momentum a tökéletes, amikor épp elengedem a gyümölcsöt, vagy a mozgás miatt elmosottan repül a levegőben, hanem amikor lendületét veszti, és egy pillanatra megáll azt gondolva, hogy legyőzte a gravitációt.

Természetesen nagyszerűbb példák lőhetők, ha nincsenek a blog írásakor járványügyi korlátozások, a lényeg mindenesetre szerintem átjött: nem csak a remek kamerahardver és a fejlett feldolgozás garantál albumba és közösségi médiára illő emlékeket – utólag, jó pár trükkel tud a P40 Pro ehhez további lehetőségeket hozzáadni.

Előzmények