Galaxy blog: A Galaxy Store fejlesztői szemmel

A Galaxy Store kínálata folyamatosan növekszik, a kezdeti néhány játék a cikk írásának időpontjában már majdnem 50 darabosra hízott. A tartalmak két úton kerülhetnek be: egyrészt a bolt mögött dolgozó csoport folyamatosan figyeli a legropogósabb fizetős Market-beli tartalmakat, amelyeket megpróbálnak minél hamarabb be is venni a kínálatba. Másrészt a fejlesztők is beküldhetik a saját programjaikat, amelyeket persze alapos ellenőrzésnek vet alá a kínálatért felelős csoport; a mai bejegyzés során a saját fejlesztés feltöltésének módját és körülményeit vesézzük ki.

Mi a dolog menete?

Alkalmazás feltöltéséhez nem elég a vásárlói fiókunk (azaz a mySamsung account), egy fejlesztőknek szánt űrlapot is ki kell töltetni; ezt ezen a címen lehet megtenni. A személyes információk mellett a számlázáshoz szükséges hivatalos cégadatokat és elérhetőségeket is meg kell adni, valamint egy bemutatkozó blokkot is kitölthetünk, weboldallal, cégleírással és a publikus elérhetőségekkel felvértezve. Miután pedig elfogadtásra került az alkalmazásunk és már elérhető a bolt kínálatában, részletes statisztikákat olvashatunk arról, hogyan teljesít a szoftverünk.

A Galaxy Tab a legnagyobb felbontású kijelzővel szerelt támogatott készülék
A Galaxy Tab a legnagyobb felbontású kijelzővel szerelt támogatott készülék

Mik a kritériumok?

Egy alkalmazás bekerüléséhez jó néhány feltételnek teljesülnie kell, de nem szabad megijedni, ezek többnyire maguktól értetődő szabályok. Természetesen csak jogtiszta, saját szellemi termékkel lehet pályázni, a tartalmak pedig nem ütközhetnek jogszabályokba, valamint meg kell felelniük az erkölcsi és etikai normáknak. Az alkalmazásnak továbbá vírusmentesnek kell lennie, és a fejlesztőnek biztosítani kell a hibamentes működést, illetve a később adódó esetleges hibák kijavítását és a program karbantartását.

Hogyan lesz ebből pénz?

Az alkalmazások ilyetén módon való terjesztése természetesen díjmentes, a feltöltött applikációk és játékok árát pedig a fejlesztő határozhatja meg. A bevétel 70-30 arányban oszlik meg a fejlesztő és a Samsung között, azaz az összes kapcsolódó profit 70 százaléka megy a tulajdonos zsebébe. Az összeget havonta számlázzák ki az alkalmazásbolt pénzügyi részlegének dolgozói, akik az adminisztrációs teendők terhét is leveszik a fejlesztők válláról.

Samsung Galaxy Ace-re is elérhető a bolt kínálata
Samsung Galaxy Ace-re is elérhető a bolt kínálata

Miért jó ez?

Fejlesztői fejjel gondolkodva Galaxy Store-nak több előnye is van. Először is, a bolton keresztül már kis hazánkban is árulhatjuk pénzért az alkalmazásainkat, ami eddig nem volt megoldható, lévén az Android Market fizetős kínálata nem érhető el Magyarországon. Ezáltal olyan programok előtt is megnyílnak a kapuk, amelyek eddig elvesztek a Market masszív alkalmazásdömpingjében. Itt a magyar nyelvű és elsősorban lokalizált tartalmat szolgáltató szoftverekre gondolok, amelyek kifejezetten a Magyarországi felhasználók igényeit szem előtt tartva készültek, ez nekünk csak jó lehet.

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények