Galaxy blog: 1000 nit felett a Note7 SuperAMOLED kijelzője

A DisplayMate a leginnovatívabb mobilos megjelenítőnek nevezte a Samsung Galaxy Note7 5,7 hüvelykes QHD paneljét.

Ahogyan nő az oledes gyártósorok kapacitása és fejlődik a gyártástechnológia, úgy válik egyre olcsóbbá a szerves fénykibocsátó diódákból álló panelek előállítása. Nem véletlen, hogy jövőre már ilyen technológiájú iPhone kijelzőket vár a szakma, a Samsung pedig évek óta élen jár a SuperAMOLED megjelenítők fejlesztésében, gyártásában és használatában. A DisplayMate kalibrációs szakportál nem egyszer dicsérte meg a Galaxy készülékek kijelzőjét, a Note7 5,7 hüvelykes, 1440 x 2560 pixeles edge panelját pedig egyenesen a leginnovatívabbnak titulálta.

A Note7 mobilkijelzője az új standard a DisplayMate szerint
A Note7 mobilkijelzője az új standard a DisplayMate szerint [+]

Beszéljünk először a rekordról. Az AMOLED panelek képesek sokkal fényesebben izzani, ha nem az egész kijelző, csak egy része aktív, és a DisplayMate napfényt szimulálva, automata módban, pontszerű felületet vizsgálva rekordnak számító, 1048 nites fehér fényerőt mért. A mi iDisplay Pro eszközünk valamivel nagyobb minimális fehér felületet igényel a méréshez, ezért „csak” 921 nitet mutatott a műszer, ám a Note7 így is adatbázisunk élére állt. Egyébként nincs szükség az automata mód használatára az extra fényerő eléréséhez, kimegy az ember a sárga égitest alá, és a panel kézi módban is kivilágosodik, de tényleg elképesztő módon.

A maximális fényerő a saját méréseink szerint is rekorder
A maximális fényerő a saját méréseink szerint is rekorder [+]

A fényerő egy dolog, legalább ennyire fontos a kalibráció. A közel végtelen kontrasztarány ugye adott, az adaptív megjelenés színséma ugyanakkor kissé kékes (DisplayMate: 7384 K, Mobilarena: 7519 K, ipari standard: 6504 K) és túlszaturált. Az AMOLED-mozi mód a DCI-P3 színtér szerint, az AMOLED-fénykép az sRGB előírásait követve, az alapvető mód pedig az Adobe RGB alapján, pontosan kalibrált (DisplayMate: 6400 K, Mobilarena: 6532 K). Újdonság a kékfény szűrő mód, ami elvileg pihentetőbb a szemnek, a Note7 pedig mobilként elsőként egy beépített mDNIe chippel is rendelkezik a HDR kódolású videók lejátszásához. Ezen felül a videolejátszónak van egy HDR-t szimuláló kontrasztjavító opciója, és az általunk kipróbált 4K-s fájlok elképesztően jól néznek ki vele. A DisplayMate már végzett, mi viszont még javában készülünk Note7 tesztünkkel, pár nap türelmet kérünk a verdikthez.

Azóta történt

Előzmények

  • Okostelefonos kamerateszt (2016)

    Kilenc mobil száll versenybe a legjobb okostelefonos kamera címéért. Vajon a nagy nevek szoros csatáját hozza az összecsapás, vagy fű alatt kúszik be a győztes?

  • Samsung Galaxy S7 - páratlan galaxiS

    A Samsung legújabb zászlóshajója ránézésre nem tűnik a haditengerészet forradalmának, a tavalyi flottaparancsnok mégis veteránnak érződik, amint a fedélzetre lépünk, pláne, ha a gépházba is lenézünk.

  • Samsung Galaxy S7 edge - a tökéletesség határán

    A Samsung hallgatott a felhasználókra: az ismerős ívek por- és vízálló burkolatot, microSD kártyafoglalatot, hatalmas telepet és ultragyors kamerát rejtenek. Szinte minden területen van fejlődés, ez tényleg modellváltás.

  • Samsung Galaxy Note5 - ötletes öthetes

    Vékonyabb és keskenyebb lett a Samsung új csúcsphabletje, az üveg hátlap, a kiváló kamera és a remek lapkakészlet bizonyára sokaknak tetszeni fog, az árcímke viszont már kevésbé barátságos.