Hirdetés

Fototrend blog: Készítsünk hosszú záridejű felvételeket!

Mi, emberek három térbeli dimenziót érzékelünk, és bár a húrelméletetek feltételeznek többet, negyedikként (persze nem térbeliként) olvasóink minden bizonnyal az időt fogják megnevezni. Az addig világos, hogy a teret le lehet fényképezni, ám hogyan lehet az időt? Hát hosszú záridejű felvételekkel, ami megmutathat olyat, amit a pillanatfelvételek nem tudnak.

Az állvány elengedhetetlen kellék hosszú záridejű felvételek készítéséhez
Az állvány elengedhetetlen kellék hosszú záridejű felvételek készítéséhez

Alapozó anyagunkban végigjártuk, mit lehet állítgatni egy mai okostelefon automata és professzionális módjában, kitérve arra, miért előnyös nappal alacsony érzékenységgel kattintani, és miért kényszerül az ember éjszaka magas ISO számot választani. Már, ha kézből fényképez, azon belül is a remegősebb fajtából, ami télen nem ritka.

Hosszú záridő profi és fénnyel festés módban Hosszú záridő profi és fénnyel festés módban
Hosszú záridő profi és fénnyel festés módban [+]

Támasztékot találva vagy állványt ragadva viszont megnyílik egy sor új lehetőség, kezdve a legegyszerűbbel: amit addig kézből, magas érzékenységgel kellett rögzíteni, hogy bemozdulás nélkül, rövid záridővel kellően világos kép készüljön, az hosszabb expozícióval akár ISO50-en is megörökíthető, megszabadulva a képzaj nagy részétől.


A házfal zajosabb balra, rövid záridővel (1/60s, ISO3200), mint jobbra hosszúval (1s, ISO50) [+]

Az fenti páros jól mutatja, hogyan válik előnyösebbé a kép kevesebb zajjal és zajmentesítéssel, persze akad, amikor a fejlett, többelemes képfeldolgozó algoritmus maga is előnyös képet varázsol.

A Mate 20 Pro éjjeli módja másodpercekig dolgozik, mégsem kell hozzá állvány
A Mate 20 Pro éjjeli módja másodpercekig dolgozik, mégsem kell hozzá állvány [+]

A Mate 20 Pro több másodperces éjjeli módja is ilyen, és a legjobb benne az, hogy mivel több, rövidebb expozícióból dolgozik, kézből is megtartható, a szoftver ugyanis az élesen sikerült, bemozdulás nélküli felvételekből gyúr össze egy részletes, dinamikus és kellően világos képet. Ezen kívül is rejt még pár trükköt a kameraszoftver hosszú záridő témakörben.


Sajátos hangulatot árasztanak a nappali, hosszú záridejű felvételek[+]

A vízesések és hullámok pillanatfelvételei vadul tajtékzó vízfodrokat és millió számra szétszóródó cseppeket mutatnak, ám van, amikor a fotográfusok épp ellenkezőleg, hosszú záridő mellett produkálnak valami látványosat. A Feneketlen-tó víztükre jobbra szinte légiessé, túlvilágivá vált, sőt: hosszú záridő mellett a felületén végigsikló széllökések „sebességcsíkjai” is kirajzolódtak, ekként megmutatva a természet általában láthatatlan erejét, ami éjjel még látványosabb lehet.

Extrém hosszú záridővel készült felvétel az éjszakai égboltról
Extrém hosszú záridővel készült felvétel az éjszakai égboltról (forrás: Bored Panda / Lincoln Harrison) [+]

Ahogy az univerzumban egyetlen  objektum vagy égitest, úgy Földünk se mozdulatlan: halad a Nap és fordul a saját tengelye körül. Kellően hosszú, órákban mért záridővel pedig megmutatható az utóbbi jelenség – olyan, mintha a csillagok az égbolton körkörös mozgást végeznének. A Mate 20 Pro hosszú záridejű módjában ehhez is van passzoló séma, amihez nem csak az állvány elengedhetetlen kellék, jól jön azt stabilan rögzíteni, nehogy egy széllökés elmozdítsa. Témaválasztáskor bátran bele lehet komponálni néhány fát vagy akár épületcsoportot a csillagok alá, és a széles látószög is bevethető a még látványosabb eredményekért.


A fénnyel festés klasszikus formája [+]

A fénnyel festés klasszikus formája, amikor éjjel, hosszú-hosszú másodperces expozíció mellett a felhasználó gyertyával, lámpával vagy egyéb fényforrással szívecskét, feliratot vagy bármi mást rajzol. Lehet üzenetet küldeni koromsötétben avagy némi látnivalóval a háttérben.


[+]

Ügyes trükk, hogy a Mate 20 Pro az expozíció végén kérésre felvillantja a vakut, úgyhogy a fényfestés készítője is megjelenhet a képen. Nem csak a mesterséges fények: a szentjánosbogarak tánca is összehozhat előnyös felvételeket, és persze csillagszóróval, fényes lasszóval és ezernyi fényforrás variálásával egészen látványos képek készülhetnek.


A busz elsuhant [+]

Végezetül kifejezetten érdekes látványt nyújthat a közelben vagy távolban elhaladó járművek, repülőgépek megnyúlt fénycsóvája. A fenti példa egy busz tovahaladását kapta lencsevégre, persze a jármű helyett csak fénycsóvái látszanak. Lent pedig, távolról kattintva, a végighaladó, ívelt, tekeredő fények rajzolják ki a Golden Gate Bridge útvonalait és San Francisco egének légi folyosóit.


A járművek és a repülőgépek fényei is roppant izgalmas, mozgalmas képet hozhatnak össze [+]

A fénnyel festés különféle formáit is kísérletezgetéssel a legpraktikusabb kiismerni. A kompozíció ezúttal is fontos: érdemes az állványt megfelelő helyre tenni, minél kevesebb belógó, becsillanó elemmel.


Széles látószögű optikával egész terek beleférnek a képbe [+]

A zoomkamerával sajátos perspektívájú képek lőhetők, a széles látószögűvel pedig még nagyobb teret és még több fénycsóvát, fényutat lehet lencsevégre kapni.

Azóta történt

  • Fototrend blog: Trükkök portré készítéséhez

    Arcképet lehet Rembrandtról is mintázni, és akad pár hasznos fénytechnikai szabály, de most sem kötelező formakövetőnek lenni. Megnézzük, mit lehet mobillal és egy vállalkozó kedvű alannyal összehozni.

  • Huawei Experience: A szuperlassítás trükkjei

    Lassítsd le az időt a döbbenet szintjére: 960-tól akár 7680 FPS-ig kínálnak a mai csúcsmobilok efféle trükköket, és van pár tippünk, hogyan készüljenek látványos eredmények.

Előzmények