Hirdetés

Fotókon egy szétkapott Huawei Mate 60

Valamikor ősszel érkezhet az új Huawei csúcstelefon, s ha igazak a pletykák, ez már 5G-képes eszköz lesz.

Több új, még be nem mutatott Huawei okostelefon is feltűnt a Bluetooth SIG adatbázisában, azonosítóik alapján pedig 5G-képes eszközökről van szó. Az öt új eszköz ADA-AN00, PSD-AN00, ADA-TN00, BLK-AN00 és BLK-TN00 azonosítón fut, melyekben az AN és a TN tagok jelölik az 5G-s adatkapcsolatra való képességet. Összehasonlításként, a jelenleg piacon lévő Huawei okostelefonok, melyek 4G-s hálózati kapcsolatra képesek AL utótaggal azonosítójukban futnak: CET-AL00 (Mate 50), ALT-AL00 (Mate X3), MNA-AL00 (P60 Pro). Sajnos a Bluetooth SIG adatai ezen kívül sok új információt nem adnak, maximum annyit, hogy minden telefon esetén megvan a Bluetooth 5.2-es kapcsolatra való képesség, de a megszellőztetett 5G-s adatkapcsolati lehetőség azért érdekesebb.

Új Huawei okostelefonok azonosítói a Bluetooth SIG engedélyei közöttÚj Huawei okostelefonok azonosítói a Bluetooth SIG engedélyei között Új Huawei okostelefonok azonosítói a Bluetooth SIG engedélyei között (forrás: GSMArena) [+]

A Huawei a csúcskategória mellett folytatja középkategóriás készülékeinek, a Nova okostelefonoknak fejlesztését is, azonosítóik alapján jelenleg egészen a Nova 16-ig terveznek a cégnél, szériánként minimum három modellel — normál, Pro, Ultra —, ezek között pedig szintén feltűnnek olyan azonosítóval rendelkező eszközök, melyek már képesek lehetnek 5G-s kapcsolatra is. A Huawei a kínai, félig állami kézben levő SMIC-vel (Semiconductor Manufacturing International Corporation) dolgozik együtt a Reuters információi szerint 5G-s lapkák fejlesztésén, az SMIC N+1-es gyártási technológiáját és a Huawei saját fejlesztéseit ötvözve. Az előrejelzések szerint a kihozatal 50% alatti lehet, darabszámban pedig 2-4 millió chip készülhet el a SMIC által. Az optimistább becslések 10 millió legyártott chipet jósolnak. A SMIC jelenleg ismert gyártástechnológiái a konkurensek 7 nanométeres technológiáihoz hasonlíthatók teljesítmény és stabilitás tekintetében, bár valójában nem 7 nm-es eljárást használ a SMIC, lévén nem kapnak se a hollandoktól, se a japánoktól fejlett EUV litográfiát használó gépeket. A 7 nanométeres csíkszélességgel megegyező teljesítményt állítólag módosított DUV eszközökkel sikerült elérniük.

Ezek az első képek a Huawei Mate 60-rólEzek az első képek a Huawei Mate 60-rólEzek az első képek a Huawei Mate 60-ról Ezek az első képek a Huawei Mate 60-ról (forrás: GSMArena) [+]

Az első telefon várhatóan a Huawei Mate 60 vagy Mate 60 Pro lehet, mely 5G-képességekkel lesz felszerelve, bár korábban voltak ennek ellent mondó pletykák, melyek szerint a Huawei marad a Qualcomm Snapdragon lapkakészletnél és a 4G modemnél. A telefonról a Weibo közösségi platformon több kép is felbukkant, ezeken jól látható a három szenzornak helyet adó kameragyűrű, a kéttónusú hátlap, melynek alja fémből, felső része pedig üvegből készülhet. Bár a képeken nincs kijelző a telefonban, úgy tudni, 1220p-s felbontást és 120 Hz-es frissítést kínál majd a Mate 60, pirula formájú kivágással az előlapi kamerának és a 3D-s ToF szenzoroknak. Ezt a Harmony OS 4-es rendszer az Apple Dinamikus sziget megoldásához hasonlóan rajzolja majd körül különböző animációkkal, attól függően, mi történik a szoftverben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés