Közvetítés az iOS 7-es Apple WWDC-ről

Idén június 10 és 14 között kerül megrendezésre az Apple éves fejlesztői konferenciája, a WWDC. A programsorozaton egészen biztosan lehull majd a lepel az iPhone, iPad és iPod touch készülékeken futó iOS operációs rendszer legújabb, 7-es verziójáról, valamint szó esik majd a hordozható és asztali számítógépeken található OS X operációs rendszer jövőjéről is. Ezeken felül sokan az olcsóbb iPhone bejelentését is várják, de ennél valószínűbb, hogy a MacBook termékcsalád friss tagjai mutatkoznak majd be.

Az iOS 7 itteni idő szerint a 19:00-kor kezdődő programon belül fog bemutatkozni, de valószínűleg az OS X frissítésével kapcsolatban is mindent megtudhatunk majd ma. Az esemény történéseit élőben közvetítjük ebben az anyagban; pár percenként mindenképp érdemes lesz frissíteni!

18:55: Már megy az élő stream, a háttérzene ezúttal is a francia Phoenix nevű indie-zenekartól szól, a háttérben pedig sok alma logó és még több boldog, mosolygó ember látszik.

19:00: Pontos a kezdés, bemondták a hangosba, hogy hamarosan kezdődik az előadás és megkértek mindenkit, hogy kapcsolják ki a telefonokat, vagy legalábbis némítsák le. Változott a zene is, az A-Punktól a Vampire Weekendet lehet hallgatni, a hangulat kellemesnek tűnik.

19:02: Jogi kiírás, a közvetítés minden joga az Apple-t illeti meg. Utána elindult egy kisfilm, megnyugtató zene, kérdések és tények érzéssel és dizájnnal kapcsolatban.

19:04: Vége a filmnek, hatalmas ováció. Színpadon Tim Cook.

Hirdetés

19:05: Mozgalmas lesz a WWDC. 100-nál is több szekció, 120-nál is több labor, 1000 fölötti Apple mérnök. Az Apple-nek egyébként 6 millió regisztrált felhasználója van, a tavalyi WWDC óta 1,5 millióan regisztráltak. A mostani eseményre 71 másodperc alatt fogytak el a jegyek, Tim Cook elnézést kér, de örül, amiért interneten is követhető az esemény. Folytatódnak a számok, naponta 1 millió ember látogat el Apple Store-okba; jelenleg 407 darab található 14 országban.

19:10: Új bolt nyílt a német fővárosban, Tim Cook szájából a következő mondat hangzott el: "Berlin. That's a great store and a great location. Only Apple can do this." Mit is? Hivatalos Apple boltot nyitni? Kétségtelen.

19:11: Ismét számok. 375 000 iPad alkalmazás, 575 millió Apple Store fiók. Tim Cook nagyon büszke, hogy összesen 10 milliárd dollárt fizettek ki az Apple rendszerébe regisztrált felhasználóknak. Ha az összes okostelefonos platformot nézzük, ez 74 százalékot jelent; az Android 20-at visz, minden más 6-ot.

19:13: Színpadon az anki munkatársai, akik mesterséges intelligenciával és robotokkal foglalkoznak. Be is mutatják fél évtized munkáját, az anki drive-ot, de sajnos hiba csúszott a gépezetbe, a kis autók nem úgy mennek, ahogy a fejlesztők eltervezték. Egyébként kis autókról van szó, akik elemzik a kiterített szőnyegen lévő pályán; iOS eszközökről lehet irányítani őket.

19:18: Tim Cook visszatért, megköszönte a fejlesztőknek a fantasztikus alkalmazásokat és fejlesztéseket. Témát is vált, újabb számok: 72 millió Mac van forgalomban (gondoljuk, hogy ennyit adtak el összesen), az Egyesült Államokban a MacBook a legnépszerűbb notebook. A hordozható Macek száma az elmúlt öt évben évente átlagosan 15 százalékkal nő; ugyanez a szám a PC-knél 3%.

19:22: Az érdemi dolgok az OS X-szel kezdődnek. Az új rendszer neve OS X Mavericks, mert nem akarták a Sea Lion (fóka) elnevezést. Új szolgáltatás, hogy megjelentek a fülek a Finderben, van teljes képernyős mód, címkézhetünk (taggelés) dokumentumokat, így azok megjelennek a Finder bal oldalán, ahol a címkéket, kvázi kategóriákat láthatjuk.

19:25: Továbbra is Craig Federighi a színpadon (a szoftverfejlesztési részleg alelnöke), most az új, több kijelzőt kezelő megoldásáról beszél.

19:30: A felhasználók hosszú üzemidőt is akarnak, milyen meglepő. Épp ezért az új OS X-nél a processzor üresjáratainak optimalizálásával 72 százalékot spórolnak a használaton. A memóriakezelés is javult, plusz másfélszer gyorsabban ébred fel a gép alvó állapotból.

19:33: Safariról van szó. Megújult a kezdőképernyő, más helyre kerültek és átláthatóbbak lettek a könyvjelzők, plusz itt is optimalizálták az energiahasználatot. A SunSpider tesztben az új Safari elvileg 1,44x gyorsabb, mint a Chrome.

19:37: A Safarinál is erős az energiatakarékossági optimalizálás. Ha egy masszív weboldal fut, az továbbra is eszi a processzort (erre van), de ha egy másik ablakot hozunk az előtérbe, akkor nem lesz felesleges használat. Okos megoldás, végre.

19:40: Az iCloud Keychain minden jelszavunkat elmenti, 256 bites titkosítással. De megújul az értesítési rész is, az eseményeket egyből lehet törölni, lehet rájuk válaszolni, alvó állapotban felkeltéskor pedig már a képernyőzárnál lehet látni, hogy mi történt. A gép kvázi alvó állapotban is követi az értesítéseket.

19:44: Jön a Maps (térkép) alkalmazás Mac-re is. Össze is lehet kötni az iPhone-nal, egy gombnyomással át lehet küldeni egy útvonalat a telefonra. Emellett az iBooks is jön a számítógépekre, a bolt teljes tartalmát (1,8 millió könyv) elérhetővé teszik a Macekre.

19:51: A Mavericks valamikor ősszel várik elérhetővé a nagyközönség számára, de a fejlesztők már mától elérhetik a fejlesztői verziót.

19:52: Kicsit hosszúra nyúlt az előző prezentáció, valószínűleg sokan örülnek Phil Schillernek, aki most lépett színpadra. Ő már hardverekről beszél, a 11 hüvelykes MacBook Air üzemideje 5-ről 9 órára, a 13-asé 7-ről 12-re ugrik. Egész napos üzemidő, ahogy ők hívják; nem rossz. Mindez többek között az Intel Haswell platformnak köszönhető.

19:57: Új Mac Pro (nem MacBook Pro!) is érkezik. A közönség örül. A MacBook Air szériánál nem változott a dizájn, a Mac Prónál már annál inkább, az újdonság úgy néz ki, mint egy high-tech.. henger? Nehéz leírni, de jól néz ki.

19:59: Elképesztően erős a hardver. Új generációs Xeon processzor, 1866 MHz-es DDR3 memória, PCI-E Flash alapú belső tárhely, 2,5x gyorsabb grafikus rendszer, amely három darab 4K felbontású monitort is meg tud hajtani. Ráadásul az Egyesült Államokban rakják majd össze, nem Ázsiában.

20:04: Visszajött Tim Cook, aki az iCloudról fog beszélni. 300 000 iCloud fiók van jelenleg, ez a Facebooknak öt év alatt lett meg, nem mintha ez releváns lenne, mert pár évvel később van most, mint amikor Markék ezt elérték. A Game Centert 240 millióan használják, meg elhangzik még pár szám (800 milliárd iMessage üzenet, 7,4 billió push értesítés. Kérdés, hogy ebből hány darab volt freemium játékok spamje.

20:08: A dokumentumok beköltöznek a felhőbe, az iCloud alól elérhető az Apple saját irodai szoftvercsomagja, az iWork. A Pages segítségével már Microsoft Office dokumentumokat is lehet szerkeszteni.

20:13: Végre jön az iOS. Tim Cook már-már arrogánsan nagyképű, szerint az "iOS a világ legfejlettebb mobilos operációs rendszere, mely a világ legjobb gépeit, az iPadet és az iPhone-t hajtja meg." Tim, mi köszönjük!

20:14: Érdekes statisztika, az iPhone felhasználók 50 százalékkal többet használják a telefonjukat, mint az androidosok. Ha Google-fan lennék, akkor azt mondanám erre, hogy az iPhone ennyivel lassabb. Mindenesetre sok számot hallhatunk ma az Apple-cégvezértől; 97 százalék elégedett, 73 százalék "nagyon elégedett" a rendszerrel iOS esetén. Ugyanez a szám az Apple szerint 49 százalék az Androidnál, 53 százalék a Windows Phone-nál. Hogy kik adták a bázist, azt Tim most nem árulta el.

20:16: Az iOS-felhasználók 93 százaléka már iOS 6-ot használ. Ennek kapcsán szépen kavarja a szavakat, szerinte az Android felhasználók harmada még egy 2010-es rendszert használ, ami tény, mert ez a Gingerbread. Valószínűleg az iOS is ilyen töredezett lenne, ha árulnának 30-40 000 forintos iPhone-okat, de nem teszik. Mindenesetre abban egyet tudok érteni az Apple-lel, hogy a töredezett platform kevésbé jó a fejlesztőknek, mint az egységes.

20:24: Lefutott a videó az iOS 7 kezelőfelületéről, sokkal egyszerűbb, jobban épít a tipográfiára. Erről majd egy külön cikket is publikálunk, itt addig is megnézhetők a képernyőmentések.

20:28: A dizájnbeli változások egyértelműek (minden más, még az ikonok is), de ezzel együtt a funkciók egy része is megváltozott. A Notification Center áttetsző, a swipe-mozdulatoknak köszönhetően egyszerűbb lesz az egykezes használat, alulról felhúzható lesz egy sok funkció elérésére használható felület, más a képernyőzár és végre kitűnően használhatónak tűnik a multitasking képernyő.

20:32: Az iOS 7-ben már minden alkalmazás támogatott lesz a multitaskingnál.

20:35: A Safari itt is megújult, épp most demózzák. Ennél fontosabb, hogy az üzemidő itt is javulni fog, többek között a jobb multitaskingnak köszönhetően.

20:39: Lesz AirDrop is az iOS-ben, aminek segítségével könnyebb lesz a tartalmak megosztása. Csak iPhone 5-től/iPad 4-től lesz elérhető ez a funkció.

20:41: Megújul a fényképező alkalmazás kezelőfelülete is, de ennél fontosabb, hogy rendezettebben fest majd a galéria.

20:44: Az Apple részvényárfolyama esett az esemény kezdete óta, de amióta az iOS 7-ről van szó, emelkedő tendenciát mutat. Az esemény előtti szintet mondjuk még mindig nem éri el.

20:47: Sirinek új hangja van, jobb minőségű. Plusz belekerültek új funkciók is, a telefont is lehet vezérelni a hangalapú-asszisztent segítségével. Új funkció az iOS in the Car, aminek segítségével az iOS kvázi átirányítható az autó beépített képernyőjére. Sok gyártó támogatja, az új autót vásárlók örülhetnek.

20:50: Megcsinálták: az App Store alkalmazások már automatikusan képesek frissülni. Ezen kívül javult a beépített zenelejátszó is, az Apple véleménye szerint "ez a legjobb, amit valaha csináltunk". De a lényeg most jön: iTunes Radio.

20:52: Az iTunes Radio ingyenes lesz, de reklámokkal, viszont az iTunes Match előfizetőknek még reklámok sem lesznek. Egyelőre csak az Egyesült Államokban startolt el a netes zenehallgatást lehetővé tevő szoftver.

20:55: Visszajött Craig Federighi. Remélem, hogy megint ellopja a showt!

20:56: Activation Lock, mely a tolvajok dolgát nehezítik. A Find my iPhone funkciót nem lehet majd kikapcsolni anélkül, hogy be kelljen írni az Apple ID-t, amire akkor is szükség lesz, ha wipe-oljuk a telefont. Azaz a tolvajok nem fogják tudni aktiválni a készüléket.

20:59: Az iOS 7 ősszel érkezik, iPhone-ból legalább 4-es, iPadből legalább 2-es kell majd neki, azaz a relatíve régi modellek is támogatottak lesznek. Az iPad minire természetesen elérhető lesz, iPod touchból viszont legalább 5-ös kell majd neki.

21:01: Tim Cook emlékeztet: az Apple célja olyan eszközök készítése, amiket az emberek használnak. Imázsfilmmel zárunk, az experience az, ami számít. Az, hogy a termékek jobbá tegyék az életünket. Vége.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Apple iPad mini - piaci igény

    A kisebb méretű iPad a piaci igények miatt születhetett meg. Az Apple így megmutathatta, hogy táblagépes fronton még mindig szuperek.

  • Apple iPhone 5 - öt lett S

    Megújult, sokat változott, megnyúlt és vékonyodott, de vajon megőrzi-e piacformáló és vezető szerepét a sorrendben hatodik iPhone, amely a 4S-t váltja?

  • iPhone és iOS fejlődéstörténet

    Frissítve: Mik voltak az egyes iPhone modellek újításai? Mik az egyes szoftververziók új funkció és merre tart a fejlesztés? Válaszolunk.

Hirdetés