Indiában indult útjára az Android One

Hirdetés

A Google még a júniusban megrendezésre kerülő I/O-n jelentette be az Android One projektet, amit kimondottan belépőszintű telefonok miatt fejlesztettek ki. Azóta még nem debütált olyan készülék, mely a zöld robotos rendszerhez tartozó verziót használná, ám ez a mai napon megváltozott. A keresőóriás cég ugyanis három újdonságról rántotta le a leplet, a Karbon Sparkle V, a Micromax Canvas A1, és a Spice Dream UNO az a triumvirátus, amiken először teljesít szolgálatot az új irányzat. Árazásuk jól mutatja pozicionálásukat, 103, 105 és 106 dollárba kerülnek, vagyis átszámolva ez körülbelül 25 ezer forintot jelent, forgalmazásuk pedig egyelőre három különböző indiai online bolt privilégiumai közé tartozik.

A hardveres specifikációkat tekintve a trojka tagjai hasonló alapokra épülnek, 4,5 hüvelykes, 480 x 854 pixel felbontású IPS kijelző, 1,3 gigahertzre skálázott négymagos processzorral ellátott MediaTek MT6582 chipset, Mali-400MP2 grafikus gyorsító, 1 gigabájt RAM és 4 gigabájtos belső tárhely jellemzi az újdonságokat. Ezen felül adott még a microSD és két SIM támogatás, az FM-rádió, az 5 megapixeles hátlapi és 2 megapixeles előlapi kamera, valamint az 1700 mAh kapacitású, cserélhető akkumulátor.

Mindhárom készülék az Android 4.4.4 KitKat operációs rendszert futtat, ráadásul a Google aláírt egy egyezményt az Airtellel, India legnagyobb mobilszolgáltatójával, hogy a felhasználók külön adatforgalom felszámlázása nélkül le tudják majd tölteni a frissítéseket. További érdekesség, hogy az Android One tulajdonosok képesek lesznek letölteni és offline is nézni YouTube videókat, nem utolsó sorban pedig egy éves ingyenes előfizetést kapnak a Google saját újságos boltjához. Az Android One India után idén még Indonéziában, a Fülöp-szigeteken és Dél-Ázsiában válik elérhetővé, 2015-ben pedig további országok csatlakoznak a listához. Nem csak fent említett cégek készítenek telefonokat az Android One project keretében, hanem az Acer, az Alcatel One Touch, az ASUS, a HTC, az Intex, a Lava, a Lenovo, a Panasonic, a Xolo, és a Qualcomm is hamarosan beáll majd a sorba.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés