Elérhető a Lumia Cyan rendszerfrissítés

Az áprilisban megrendezett BUILD fejlesztői csúcstalálkozón mutatta be a Microsoft a Windows Phone platform legújabb, 8.1-es változatát, mellyel együtt a Nokia extrákkal bővített „Cyan” frissítése is bejelentésre került. A finn vállalat közleménye szerint az operációs rendszer „türkizkék változata” mostanra végleges formát öltött, így a szolgáltatói és hatósági engedélyezési procedúra függvényében rövidesen valamennyi Windows Phone 8 alapú Lumia készülékre elérhető lesz. A Microsoft felületének legszembetűnőbb újítása, hogy mostantól a kisebb méretű modelleken is lehetőség nyílik három oszlopnyi csempe használatára, melyek mögé tetszőleges háttér is választható a kibővített testreszabhatóság jegyében. További újdonság a kijelző felső részéről „lehúzható” Action Center értesítési rendszer, ahol az újdonságok mellett a legfontosabb beállítások is elérhetőek.

A Cortana nevű személyügyi asszisztens szintén a platform legfőbb újdonságai közé tartozik, ám a szoftveróriás korábbi bejelentésének megfelelően első körben az csak az Egyesült Államokban piacra dobott modelleken lesz elérhető. A virtuális gombsor is kisebb ráncfelvarrást kapott, mely World Flow opciója mostantól Swype-szerű folyamatos vonallal összekötött bevitelre is lehetőséget teremt. Az Internet Explorer 11 böngésző mellé jól jöhet a megbízhatónak ítélt ingyenes hozzáférési pontokhoz automatikusan csatlakozni tudó Wi-Fi Sense jelenléte is, valamint a dedikált gombbal elérhető Bing keresés mostantól a készüléken tárolt adatokat is képes felkutatni. A Windows Phone 8.1 naptárjának érdekessége, hogy az időjárás-előrejelzéseket is követi, így többek között arra is képes figyelmeztetni, ha nem árt kabátot vagy esernyőt vinni egy-egy találkozóra.

A Windows Phone 8.1 alapszolgáltatásai mellett a Cyan verzió néhány Nokia-specifikus megoldást is tartalmaz. A Lumia  520, Lumia 525 és Lumia 720 tulajdonosok számára kellemes meglepetés, hogy a rendszerfrissítéssel együtt az egy országban használható HERE Drive is lecserélésre kerül, mely helyét a globális offline navigációt biztosító HERE Drive+ veszi át, valamint a Nokia Camera, Creative Studio, Creative Studio 6 (CS6) és Storyteller is frissítésre került. Az egyszerűbb felületű kameraszoftver a legfontosabb szolgáltatásokhoz kényelmesebb hozzáférést biztosít, a Lumia 1520 és Lumia Icon tulajdonosok pedig a jobb minőségű fotók rögzítése mellett finomított Nokia Rich Recording és Dolby Digital Plus 5.1 támogatáshoz is juthatnak. Hazánkban a Lumia Cyan frissítés egyelőre tesztelés alatt áll, de a finn vállalat várakozásai szerint rövidesen a legtöbb korábbi modellre letölthető lesz. Az elérhetőség pontos részleteiről a Nokia hivatalos frissítési oldala ad tájékoztatást az alábbi linken.

Azóta történt

  • Készül a Lumia 530

    Egy vietnami online áruház kínálatában bukkant fel a Nokia 520 bejelentés előtt álló legújabb ráncfelvarrása.

  • Fejlesztők kezében a WP 8.1 Update 1

    A Microsoft fejlesztőpartnerei számára már elérhető a nemrég beharangozott platformfrissítés első próbaváltozata.

  • Fotón a Lumia 730

    Felturbózott műszaki paraméterekkel érkezik a Carl-Zeiss optikával felvértezett Lumia 720 rövidesen leleplezésre kerülő utódja.

  • Piacon a Lumia 530 és Dual SIM

    Indiában már kapható a Nokia Windows Phone portfóliójának eddigi legolcsóbb tagja.

Előzmények

Hirdetés