De a gombok azért maradnak, ugye?

Az egyre jobban leívelő kijelzők nagyon futurisztikusan mutatnak, de a fizikai gombok elhagyása eddig nem bizonyult jó ötletnek.

A Samsung tavaly nyáron szabadalmaztatta a négy oldalon lekanyaradó kijelző koncepcióját Kínában, a terveket pedig most regisztrálta a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO). A tervek alapján élek kizárólag a sarkoknál maradnának, védve a készülék legsérülékenyebb pontját egy esetleges esés során. Akinek esett már le készüléke, valószínűleg nincsenek illúziói, az esetek többségében mindig pont rosszhol ér földet az eszköz, ennek esélye pedig legjobb esetben is a készülék árával egyenesen arányos. De inkább exponenciálisan.


[+]

A Samsung tervei alapján készült rendereknél ránézésre egyébként már pont mindegy, hogy a sarkokra rákanyarodik az extrém vékony keret, a kijelző ívelése, ahogy az edge képernyőknél, valószínűleg előbb találkozik azzal a felülettel, amire leejtettük. De persze nem is a starapbíróság a lényeg, hanem a kijelzőfelület maximalizálása.


További képek a galériában!

Aminek ebben a konkrét esetben a beszédhangszóró tűnik az első áldozatának, tekintve, hogy tényleg nem marad hely a hagyományos megoldásnak. A Huawei P30 Pronak mondjuk nem is hiányzott, de a Mi Mixnek anno nagyon. Az előlapi kamera itt kizárólag valahol a kijelzőben kaphat helyet, nem szokatlan; az pedig erősen kérdéses, hogy a fizikai vezérlőgomboknak marad-e elég hely. Nem ártana legalábbis, mert az eddigi megoldások a gyakorlatban nem voltak valami szimpatikusak.

Előzmények

  • HTC U12+ - egy gombolat bánt engemet

    Mutatós küllem, por- és vízálló védelem, gyors működés, remek kamerák és elsőrangú multimédiás képességek – minden stimmelt, aztán a HTC megnyomta a digitális pánikgombot.

  • Xiaomi Mi Mix - szép-szép, de otthonra nem kéne

    A kínai gyártó koncepciókészüléke papíron minden tekintetben lenyűgöző, a gyakorlatban azonban korántsem kompromisszummentes. De mutathatja az utat.

Hirdetés