Hirdetés

Apple blog: Parrot Zik bemutató

Cipőt a cipőboltból, tartja a mondás, ami minden alkalommal az eszembe jut, amikor olyan terméket kapok tesztelni, ami kissé idegen az azt gyártó cég profiljától. Az iCentre által biztosított Parrot Zik esetében mondjuk nincs túl nagy ellentmondás, lévén a francia vállalat fő tevékenységét pár éve még a leginkább a különféle hangfelismerő rendszerek és zajszűrő algoritmusok adták, de az elmúlt években gyakorlatilag minden mást is elkezdtek gyártani. Nevüket itthon leginkább az iEszközökkel irányítható quadrocoptereik kapcsán ismerhetjük, de a különféle autós megoldásaik mellett hangszórójuk, sőt, még egy szobanövény-szenzorjuk is van.

Kínálatuk egyetlen fejhallgatója tesztünk tárgya, a 95 ezer forintos Parrot Zik, ami ára és tudása alapján egyértelműen abban a szegmensben próbál érvényesülni, ahol jelenleg a Beats modellek és a Sennheiser Momentumok tarolnak. A közel hat számjegyű összeget tartalmazó árcédula alapján sem kell azt hinni, hogy itt egy HiFi-fejhallgatóról van szó, a Zik alapvetően a szolgáltatáskínálatával és a formavilágával próbál hódítani, utóbbi alapján pedig minden esélye meg is van a sikerre a divatfejhallgatók között. A Starck által megálmodott dizájn tényleg nagyon kellemes, az alapvetően minimalista irányzatot követő fejhallgató pont annyira hivalkodó, amennyire a leendő tulajdonosai azt valószínűleg elvárják tőle, bár ez inkább színösszeállítás kérdése. A fekete és ezüst kombinációjának manifesztációja a classic kivitel, ami mellett rose gond, black gold és yellow goldváltozat is elérhető, az elnevezések elég beszédesek, még ha nem is száz százalékosan egyértelműek.

A Zik nem egy különösebben hordozható fejhallgató, nem lehet összecsukni, ráadásul még egy tokot sem kapunk hozzá. Pedig megérné óvni, az anyaghasználat ugyanis kiemelkedő, a fémből készült szárak, a bőrrel borított, fejtetőre ülő rész, valamint a fültányérokat fedő finom műanyag mind-mind minőségi hatást kelt. A kialakítás kényelem szempontjából is nagyon kellemes, tömege és annak eloszlása pont megfelelő, a fülekre ülő párnák pedig nagyon puhák, legfeljebb hosszabb használat után okozhatnak minimális kényelmetlenséget. A jobboldali fülre ülő részt borító műanyaglap eltávolítható (mágnesesen rögzül), mögötte egy teljesen egyedi kialakítású, 800 mAh-s akkumulátor található, ami alapján két dologra lehet gondolni: Bluetooth-ra és aktív zajszűrésre. A Zik mindkét funkcióval rendelkezik.

Az aktív zajszűrés szoftveresen is aktiválható, a Beats megoldásainál hatékonyabban működik, még zajos környezetben is jól teljesít; a külső hangokat egyébként négy darab mikrofon segítségével figyeli, de van egy ötödik is, ami telefonálás közben a hangunkat érzékeli. Különféle szenzorok segítségével a Zik azt is tudja, hogy mikor van a fejünkön, ha nincs, megállítja a zenét; sosem tévedett, nem egy egyszerű giroszenzoros megoldásról van szó. A funkció lényege az akkumulátor kímélése, amire sajnos szükség is van, hiszen vezeték nélkül, bekapcsolt zajszűrés esetén körülbelül 5-6 órás üzemidőre lehet számítani. A helyzet sokat javul, ha vezetékkel használjuk a kiegészítőt, bekapcsolt zajszűrés mellett ilyenkor körülbelül 16-18 órára lehet számítani, de passzív eszközként akár teljesen lemerült teleppel is lehet használni. A hangminőség ilyenkor gyengébb, a fejhallgató karakterisztikája megváltozik.

Extra továbbá az NFC is, amivel a párosítást lehet megkönnyíteni, de ezt kevesebbszer fogjuk használni, mint a jobboldali fülrész érintésérzékeny felületét, aminek köszönhetően könnyedén állíthatjuk a hangerőt, vezeték nélküli módban pedig akár számot is léptethetünk vagy megállíthatjuk a muzsikát. Ezek mind jól hangzanak, de a lényeg a hangminőség, amiben sajnos nem kiemelkedő a Parrot újdonsága; a komolyabb fejhallgatókat kevésbé ismerő felhasználók számára elsőre meglepő lehet, hogy a környezeti hangok milyen jól izoláltak, de a helyzet az, hogy a maga árkategóriájában a franciák modellje kissé erőtlen, nem igazán telt a hangzásvilága, a közép- és magas tartományok élesek, csilingelősek. Mindez persze csak a maga kategóriájában érvényes, mert összességében nem szól rosszul, de ennyi pénzért könnyedén lehet kevésbé extravagáns, de jobb hangminőségű kiegészítőt találni.

A hangképen sajnos az iOS és Android operációs rendszerek alatt elérhető szoftver sem segít, hiába lehet állítgatni benne a dolgokat. A hangszínszabályzóval persze lehet javítani az élményen, de a "koncert hangzást" ígérő szolgáltatás csak torzítja a hangokat, én speciel teljesen értelmetlennek gondolom. Van egy térhatást növelő szoftveres funkció is, amivel gyakorlatilag azt lehet megadni, hogy a hangokat elölről, vagy inkább két oldalról halljuk; ez abból a szempontból működött, hogy tényleg észlelhető volt a változás, de a zenét mindegyik esetben elrontotta. Szép példány tehát a Parrot Zik, de aki elsősorban jó hangminőséget keres, nem biztos, hogy vele jár a legjobban.

Azóta történt

Előzmények