Hirdetés

Apple blog: Megérkezett a Parrot Zik továbbfejlesztett változata

Bár kevesebb, mint 3 hónapja volt szerencsénk kipróbálni a Parrot nevű francia gyártó Zik típusú fejhallgatóját, az iCentre jóvoltából máris nálunk van az utód, a Zik 2.0, amit a gyártó a világ legfejlettebbjeként említ, a kipróbálását tehát nagy kíváncsiság és magas elvárások övezték részemről. Ahogy az elődmodellre is jellemző, a teljes design a Starck munkáját dícséri, és valóban nem végeztek félmunkát, sem a csomagolás, sem az eszköz megtervezése során.


[+]

A doboz kompakt és a teteje átlátszó, hogy ne csak a fejhallgató képét, hanem magát az eszközt is láthassuk, mielőtt megvásárolnánk azt. A csomagban a Ziken kívül találunk egy akkumulátort, egy használati utasítást, valamint egy külön kis dobozban üldögél a nagyon jó minőségű jack kábel, a töltésre szolgáló microUSB kábel, illetve egy Parrot felirattal ellátott plüsstok. Külsőre a legnagyobb különbség az elődmodellhez képest, hogy a konzervatív megjelenésű színkombinációk mellett sok új, élénk szín került a kínálatba, ezzel a lépéssel minden valószínűség szerint a fiatalok felé szeretne nyitni a gyártó. Könnyebb is lett elődjénél a Zik 2.0, a 830 milliamperórás akkumulátorával együtt is csak 270 grammot nyom.

Maga az eszköz elképesztően minőségi érzést kelt. Mindenhol bőrrel, alumíniummal vagy nagyon jó minőségű műanyaggal találkozik az ember, ezen a téren nem lehet belekötni az eszközbe. A jobb oldalon található a jack bemenet, a bekapcsológomb, a töltésre szolgáló microUSB csatlakozó, valamint az eszköz egyik legérdekesebb pontjaként említhető érintésvezérelt felület, amivel a hangerő állítását, a számok léptetését, valamint a hívások kezelését végezhetjük. A bal oldalon semmilyen kezelőszerv nem található, itt csak az akkumulátort helyezhetjük be. A fejhallgató circumaural kialakítású, szorítása átlagos, izolációja pedig aktív zajszűrésének köszönhetően kifogástalan.


[+]

A csatlakoztatás viszonylag egyszerű, bekapcsolás után azonnal láthatjuk az eszközt Bluetooth segítségével, illetve NFC-vel felvértezett telefonok esetében működik az egyérintéses kapcsolat is. Android és iOS platformokon elérhető egy hivatalos alkalmazás a Zik 2.0-hoz, amiben rengeteg mindent megnézhetünk, testreszabhatunk. A program főképernyőjén azonnal látjuk, hogy mennyire van feltöltve a Zikben található akkumulátor, valamint itt találjuk azt is, hogy melyik hangzásmódosító funkció van épp bekapcsolva. Az első és legalapabb ezek közül a zajszűrés, amit igényeink szerint akár teljesen kikapcsolhatunk, a második beállítás a manuálisan állítható hangszínszabályzó, amivel az egyes hangtartományok kiemelését, vagy éppen elnyomását állíthatjuk be a teljesen neutrálistól az erőteljes V karakterig bezárólag. A harmadik és egyben utolsó lehetőség a térérzet vezérlése. Itt be tudjuk állítani a csendes szobától a koncertteremig a tér méretét, illetve a hang irányát is beállíthatjuk fokban. Vannak bizonyos előre elkészített komplett beállításcsomagok, ezeket is az alkalmazáson keresztül tudjuk letölteni és használni.

Azt hiszem, nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a hangminőség terén nem ez a világ legfejlettebb fejhallgatója. Teljesen normál beállításokat használva nagyon szépen és tisztán szól, de semmi kiemelkedőt nem nyújt, dinamikatartománya, szeparációja, tere is átlagos, egy finom V karakter érezhető a hangjában, semmi több. A beállításokkal pedig nehéz jól játszani, valójában nagyon sok időt el lehet tölteni azzal, hogy igazán pontosan összehozzuk magunknak a számhoz tartozó ideális hangképet, majd jön egy számváltás, és hirtelen borul a kártyavár, amit az egyik zenében jónak észleltünk, az egy másik felvétel esetében már rettenetesen rosszul hangzik. A Parrot gondolt erre a problémára, és minden számhoz egyéni beállítást is képes elmenteni, de azért lássuk be, 3-400 számot egyesével helyrerakni elég körülményes feladat, és nem biztos, hogy jobb hangot érünk el, inkább csak másmilyet.


[+]

Telefonálásra tökéletesen alkalmas a Zik 2.0. Szinte 100%-os zajszűrés mellett továbbítja hangunkat a partnerünknek és mi is tiszta, jó minőségű beszédhangot hallunk a fejhallgatón keresztül. A jobb oldalon található érintőfelület segítségével vehetjük fel vagy utasíthatjuk el a hívást, tehát természetesen a telefonunk érintése nélkül, akár attól 5-10 méter távolságból is kényelmesen tudunk hívásokat lebonyolítani. Az akkumulátor vezetékkel csatlakoztatva, bekapcsolt aktív zajszűréssel akár 18 órán keresztül képes zenélni, Bluetooth kapcsolattal ez az érték nagyságrendileg 5-6 órára csökken. A készülék sok ponton próbál spórolni a saját üzemidején, ha levesszük a fejünkről a terméket, azonnal megállítja a zenét, és csak akkor folytatja a lejátszást, ha visszahelyeztük a fejünkre. Ezen kívül megadhatjuk, hogy hány inaktívan töltött perc után kapcsolja ki magát teljesen a fejhallgató. Lemerült akkumulátorral, vagy telep nélkül is képes hangot kiadni magából az eszköz, de nagyon jó forrás kell ahhoz, hogy ilyenkor élvezhető hangokkal találkozzon a felhasználó, a mobiltelefon itt jellemzően elvérzik.


[+]

A Parrot Zik 2.0 a maga 112 000 forintos árával egy nagyon szűk rétegnek szól. Ha tisztán a hangminőségét nézzük, egyértelműen rengeteg jobb fejhallgató van ennyi pénzért a piacon, de a Parrot esetében nem csak a hangminőségért fizetünk, hanem megfizetjük a márkanevet, a minőségi kialakítást, a prémium anyaghasználatot, a hozzá tervezett applikációt és a rengeteg beállítási lehetőséget. Vásárlás előtt mindenképpen javaslom az eszköz kipróbálását-meghallgatását, ennyi pénzért ugyanis jó eséllyel ritkán vesz az ember fejhallgatót, a hangminőség megítélése pedig a végletekig szubjektív dolog.

Előzmények