Hirdetés

Apple blog: Mostantól pendrive-ról is újratelepíthető a Lion

Bár a telekommunikációhoz viszonylag kevés köze van az új Mac számítógépekkel együtt érkezett OS X Lion operációs rendszerrel kapcsolatos újdonságoknak, az Apple blogban lévő, nem mobiltelefonokkal kapcsolatos tartalmak olvasottságai alapján úgy gondoltuk, hogy érdemes beszámolnunk az efféle dolgokról is.


A képre kattintva letölthető a program

Köztudott, hogy az Apple nagy becsben tartja saját asztali számítógépes operációs rendszerét, melynek új verziójáról "csupán" annyit ír a weboldalán, hogy "a világ legfeljettebb asztali operációs rendszere még nagyobb előnyre tett szert". Az állítás milyenségén nem szeretnénk eltöprengeni, az viszont biztos, hogy a 10.7-es verziószámú rendszer egy teljesen új értékesítési és telepítési modellt hozott magával. A rendszert ugyanis kizárólag az Apple online alkalmazásboltjából lehetmegvásárolni és letölteni, ami valóban egy viszonylag egyszerű dolog, hiszen a 24 eurós (6600 forintos) összeg befizetése után csupán meg kell várnunk, amíg a 3 GB-nál valamivel nagyobb méretű állomány letöltődik, majd a gépünk sebességétől függően laza 30-60 perc alatt feltelepül a rendszer úgy, hogy minden beállításunk és adatunk megmarad. Bár sokan szkeptikusak voltak a dologgal kapcsolatban, a rendszer bevált, milliók töltötték le az Oroszlánt, köztük olyanok is, akik korábban nem vásároltak alkalmazást az online boltból - Magyarországon ugyanis még sokan félnek az internetes költekezéstől. Valahol jogosan, elenyésző ugyanis azon esetek száma, amikor valami baki történik, de az ilyesmit a sajtó felkapja, így lett közkincs az, hogy egy amerikai fejlesztőnek 121-szer számlázták ki a rendszer árát egy újratelepítés után.

Van viszont egy gond ezzel az egésszel, mely akkor jön elő, ha valami gond történik a géppel vagy a rendszerrel. Mert Apple logó ide vagy oda, ezek is számítógépek, melyekkel adódhat gond, amit sokszor az operációs rendszer újratelepítésével vagy egyéb javításokkal lehet orvosolni. A csavart az okozza, hogy a Lion ugye semmilyen fizikai adathordozón nincs rajta, ezért hiába hisszük el, hogy a merevlemez/SSD valamely zugában ott állnak a biztonsági mentések és a hibaelhárító fájlok, kevésbé érezzük magunkat biztonságban, mintha a kezünkben lenne egy DVD, mint a Leopardnál vagy a Windowsnál. Nos, DVD-nk nem lesz, pendrive viszont igen, az Apple ugyanis kiadta a Lion Recovery Disk Assistant nevű, nagyjából 1 MB-os programot, melynek segítségével egy legalább 1 GB-os pendrive-ból csinálhatunk egy helyreállító lemezt, melynek segítségével internetkapcsolat nélkül is orvosolhatjuk az operációs rendszer esetleges problémáit, sőt, magát a rendszert is újratelepíthetjük. A szoftver értelemszerűen csak Lion alól működik, ugyanis a pendrive-ra a Recovery HD-n lévő állományokat írja ki; hogy miért csak 1 GB-ot? Azért, mert a Lion sok dolgot a Snow Leopardból vesz át, például nyomtató drivereket és háttérképeket, ezért is van az, hogy alapvetően csak az említett rendszer alól lehet telepíteni. Épp ezért a szóban forgó szoftverrel létrehozott pendrive tiszta telepítésre elvileg nem használható, de ha valaki mégis kipróbálta, az nyugodtan megoszthatja velünk élményeit a fórumban.

Bocha

Azóta történt

Előzmények