Hirdetés

Apple blog: Hol tartunk most iCloud ügyben?

Steve Jobs a 2011.06.06-án megrendezett WWDC konferencián bemutatta az Apple felhő szolgáltatását, melynek érkezésére mindenki számított annak fényében, hogy a vállalat már jó ideje épít egy óriási adattároló központot Észak-Karolinában. Az iCloud névre keresztelt szolgáltatás a MobileMe-t váltja ki, az ottani funkciók mind átkerülnek az új rendszerbe, melynek megjelenése ősszel várható. Ezeket a sorokat írtuk le júniusban, mikor a rendszer bemutatásra került, viszont a bejegyzés összegzésében még sok dologról nem tudtunk nyilatkozni. Azóta viszont ezek egy részére fény derült, az információkat pedig egy bejegyzésben szedtük össze.

A legfontosabb hír, hogy nyilvánosságra került az árazás, melyből eddig csak annyit tudtunk, hogy lesz ingyenes része is a dolognak. Ez nem is változott, az 5 GB méretű tárhelyhez minden regisztrált felhasználó térítésmentesen hozzájuthat, ha viszont ennél nagyobb virtuális merevlemezre van szükségünk, akkor be kell nyúlnunk a zsebünkbe. A 15 GB-os kapacitás ára évi 16 euró, 25 GB-ért 32 európai pénzt kell fizetnünk, 55 GB pedig 80 euróba kerül; az árazás elsőre furcásnak tűnhet, de van benne logika, a rendszer ugyanis az, hogy 5 GB a fizetős felhasználóknak is jár, tehát csak a további 10/20/50 GB-ért kell fizetni az említett összegeket, melyek forintban kifejezve így néznek ki: 4400/8800/22000. Az addicionális 10 GB tárhely tehát havi szinten 366 forinttal terheli majd meg a családi költségvetést. A tárhelyből nem fognak helyet kiszedni azok a tartalmak, melyeket az Apple-től vásárolunk, azaz a zenék, videók és alkalmazások (bár előbbiek nálunk sajnos nem játszanak). A fotók automatikus szinkronizálásához használatos, 1000 fényképes tárhely sem fog rabolni tőlünk (ez a Photo Stream).

Hogy ezek után mi fog a felhőbe kerülni? Az iPhone/iPod touch/iPad részéről az e-mailek, a névjegyzék, a naptár, az emlékeztetők, a könyvjelzők, a jegyzetek, a Photo Stream, plusz lesz egy Documents & Data nevű rész is. Ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy az egyes letöltött alkalmazások is kérhetnek területet maguknak a felhőben, ahova az általuk használt adatokat feltölthetik. Ez nyilván azért jó, mert egymás adataihoz nem férhetnek hozzá (ami ugye biztonságos). Lesznek továbbá olyan alkalmazásadatok is, melyekben az egyes szoftverek beállításait/stb. tárolhatjuk, így egy esetleges újratelepítéskor sem kell mindent újra átírogatnunk. Arról nem is beszélve, hogy mi történik akkor, ha "multiplatform" (na jó, ez túlzás, mondjuk inkább úgy, hogy iOS-en és OS X-en is működő) szoftvereket használunk, melyek így gyönyörűen együtt tudnak működni.

Látni kell, hogy a MobileMe-hez képest jelentősen megváltozott a szemlélet. Az iCloudban gyakorlatilag nem fog szinkronizálni az ember, mint annak idején egy Windows Mobile alapú PDA-val tette: itt minden automatikusan fog történni, ha tehát módosítunk egy fájlt valamelyik gépünkön, az egyből megváltozik a többin is, amit összekötöttünk a felhővel. Apropó, MobileMe felhasználók; ők a 20 GB mellé kapnak plusz 5-öt, az iDisk és iWeb szolgáltatások pedig 2012. június 30-ig az iCloudtól függetlenül működni fognak. Összességében azt mondhatjuk, hogy kíváncsian várjuk a felhő érkezését!

Bocha

Azóta történt

Előzmények