Hirdetés

Apple blog: Megérkeztek az új Mac számítógépek

Az Apple termékek rajongói már napok óta tűkön ülve várják az új Mac számítógépek érkezését, melyeknek egy ideje már illene piacon lenniük, ám a gyártó a Mac OS X Lion (10.7) operációs rendszer megjelenéséig - érthető okokból - visszatartotta őket. Most viszont megjelent az Oroszlán és az új gépek is, melyek rengeteg újítást hoztak, miközben áruk egyáltalán nem vagy adott esetben lefelé változott.

A legfontosabbak az új MacBook Air számítógépek, melyek külseje maradt változatlan, azaz továbbra is 11,6 és 13,3 hüvelykes kijelzővel szerelt változatok érhetők el. A legfontosabb újítás, hogy a kissé már öregecske Intel Core 2 Duo processzorokat Sandy Bridge alapú Intel Core i5-ök vették át; a legerősebb modellben i7 található, de az is csak kétmagos. Megnőtt továbbá a memória mérete is, így mostmár a MacBook Pro gépekhez hasonlóan 4 GB teljesít szolgálatot, ami a legtöbb művelethez elég. További újítás, hogy a billentyűzet háttérvilágítást kapott, a dedikált NVIDIA grafikus chip viszont eltűnt, helyét a Sandy Bridge-ben lévő Intel HD3000 vette át, mely tapasztalatunk szerint nagyjából arra a teljesítményre képes, mint a GeForce 320M. Magyar árak egyelőre nincsenek, az amerikaiak viszont nem változtak, tehát arra számítunk, hogy az 1,7 GHz-es processzorral és 128 GB-os SSD-vel szerelt MacBook Air nagyjából 40 000 forinttal lesz drágább, mint a 2,3 GHz-es i5-öt és 320 GB-os "sima" merevlemezt használó MacBook Pro, mely ugyan tartalmaz DVD-írót is, ám jóval vastagabb testvérénél, kijelzője pedig kisebb felbontású (a 13 hüvelykes Air 1440 x 900 pixeles, az ugyanakkora Pro 1280 x 800-as). Érdekes polgárháborúnak nézünk elébe, de valószínű, hogy az újdonság fog belőle győztesen kijönni, ugyanis ebben az árszegmensben 40 000 forint nem olyan sok, mint amilyennek egyébként tűnik.

A sima fehér MacBook pedig az új masinák érkezésével eltűnt a kínálatból, aminek nem örülünk. A legolcsóbb hordozható gép továbbra is a 11,6 hüvelykes kijelzővel szerelt MacBook Air, de ha ennél nagyobb kijelzőre vágyunk, választottunk mindenképp MacBook Pro kell, hogy legyen, legalábbis ha vékonyabb a pénztárcánk; jelenleg ugyanis ez a legolcsóbb "notebook méretű" hordozható Mac. Továbbá a hölgyek szíve is megszakadhat a fehér színű gyönyörűségek eltűnése miatt.

Fejlődtek a Mac Mini masinák is, melyekből két helyett három konfiguráció érhető el. Egységesen 500 GB-os háttértárat kaptak (igaz, a legerősebben 2 x 500 GB van), a processzor ártól függően 2,3/2,5 GHz-es Core i5 vagy 2 GHz-es Core i7 (utóbbi négymagos), a memória a leggyengébb modellnél 2 GB, a többieknél ennek duplája. A legolcsóbb és legdrágább modellben Intel HD3000 grafikus chip teljesít szolgálatot, a középsőben Radeon HD6630M; a kicsiny modell 100 USD-vel olcsóbb az előző generációs gépnél, a középső ugyanennyivel drágább, a szervernek ajánlott változat ára pedig nem változott.

Az új gépeken természetesen alapnak számít a Thunderbolt csatlakozó, az új Airben pedig a már jóváhagyott, de nem elterjedt 4.0 is helyet kapott. Az operációs rendszer egységesen a 10.7-es Mac OS X Lion, melyet hamarosan mi is igyekszünk letesztelni, hogy írhassunk róla. A StarKinggel pedig folyamatosan konzultálunk, így a magyar árak vagy egyéb információk érkezéséről első kézből tudunk majd beszámolni.

Bocha

Azóta történt

Előzmények