Hirdetés

Apple blog: Rage HD, avagy John Carmack új játéka az iPaden

Az Epic Games által készített Infinity Blade után a nagyon konkurens id Software is kihozta saját erőfitogtató grafikus motorját iOS-re, mely a hamarosan PC-n is debütáló Rage című játék előfutára. A cím ugyanaz, a játékmenet nyilván sokkal gyengébb, a grafika pedig papíron varázslatos, amiről a 3D-s játékmotorok nagy öregje, John Carmack gondoskodik. Lássuk, hogy mit nyújt az iPadre mindössze 1,59 euroért elérhető szoftver.

Bár a szoftverből iPhone/iPod touch verzió is létezik, a legjobb vizuális élményt mindenképp a nagyméretű kijelzővel felszerelt iPaden kapjuk. Az alapot a számítógépes platformokra hamarosan elérhető Tech 5 nevű motor jelenti - nyilván itt egy módosított változatról van szó, mert iPaden nem fogunk olyan látványvilágot kapni, mint amit mondjuk a Doom negyedik része fog nyújtani, de a gyökerek közösek. A legnagyobb újítása a MegaTexture névre keresztelt eljárás, melynek lényege, hogy a pályán található textúrák egyetlen egy fájlban vannak tárolva, így csak egyszer kell beolvasni azt, ráadásul eltűnnek az illesztési hibák, melyek más játékokban bizonyos esetekben megfigyelhetők.


Az IGN előzetese a játékról

A hangulatos bevezető videó után elég a Play gombra böknünk ahhoz, hogy átadhassuk magunkat az agyatlan lövöldözésnek, melynek helyszínét egy mutánsoktól hemzsegő posztapokaliptikus világ adja. A történet szerint a Mutant Bash TV nevű valóságshow résztvevői vagyunk, ahol egyetlen célunk, hogy élve kerüljünk ki az egyes pályákról, melyekből egyébként hat darab kapott helyet a játékban, így a végigjátszási idő egy óra alatt van. A játékmenet viszonylag egyszerű, emberünk magától mozog, mi csak nézelődünk és lövünk, meg persze váltogatunk a végtelen tölténnyel rendelkező pisztoly, a közelre nagyon hatásos shotgun és az automata gépkarabély között. Mikor emberünk mozog, gyors reakcióval elcsíphetünk extra pontokat jelentő zsákokat, lőszert és gyógyítócsomagokat is, amivel ki is merült a játék. A hanghatások, az animációk és a drámaiság mindenképp piros pontot érdemel, a játékmenet nehezebb fokozaton képes megfelelő adrenalint pumpálni a legnyugodtabb játékosba is, a hangulat tehát nagyon kellemes. A grafikára pedig elvárásainknak megfelelően valóban nem lehet panasz, bár a játékra nem mondhatnánk, hogy kifejezetten szebb az Inifnity Blade-nél - de az biztos, hogy méltó konkurenciája. Az iPad (és a többi készülék) grafikája tehát elképesztő ütemben fejlődik, jelenleg még nincs is olyan szoftver, mely érdemben ki tudná használni az iPad 2 erősebb processzorát és grafikus kártyáját. Külföldi lapok egyébként lefuttattak teszteket, melyekből kiderült, hogy mindkét készüléken 30 képkocka/másodperc a sebesség, a néha-néha felbukkanó különbségek teljesen elenyészők. A Rage viszont egysíkú játékmenete ellenére is tetszett nekünk!

T. Gavroche

Azóta történt

Előzmények