Anyagárban is aranyárban a Galaxy S23 Ultra

A készülékár közel felét teszi ki a felhasznált anyagokért fizetett összeg, a Qualcomm a legnagyobb nyertes.

Elemezte a Samsung Galaxy S23 Ultra anyagjegyzékét a Counterpoint Research, vagyis kiszámolták, mennyi pénzébe kerül a Samsungnak a telefon gyártásához szükséges nyersanyagokat, félkész termékeket és alapanyagokat beszerezni. A 8 GB memóriával, 256 GB tárhellyel és sub-6 GHz-es 5G-vel szerelt modellt vették alapul, ennek anyagára 469 amerikai dollár, mai árfolyamon 162 ezer magyar forint. Ez nagyjából egálban van az iPhone 14 Pro Max anyagköltségével és alacsonyabb, mint az elmúlt évek Snapdragon lapkás Galaxy Ultra modelljeinek előállításához szükséges összeg. A Counterpoint szerint a 128 GB-os snapdragonos S21 Ultra előállításához szükséges anyagok 533 dollárba, a snapdragonos Note20 Ultra pedig 550 dollárba került.

Anyagjegyzék a felhasznált fejlesztéseket jegyző cégek szerint egy Samsung Galaxy S23 Ultra esetén
Anyagjegyzék a felhasznált fejlesztéseket jegyző cégek szerint egy Samsung Galaxy S23 Ultra esetén (forrás: Counterpoint) [+]

Az anyagjegyzékből a Qualcomm hasítja a legnagyobb szeletet a felhasznált félkész termékek számában és ezek árában is: az S23 Ultra esetén 34%-ban az ő eszközeik kerültek felhasználásra, hisz az SoC mellett a modemek, antennák, hangvezérlő- és energiaszabályozó IC-k, valamint az ultraszónikus ujjlenyomat-leolvasó is a Qualcomm fejlesztése. Közvetlen második a Samsung maga 33%-kal, hisz házon belül készül az AMOLED kijelző, a NAND flash, az akkumulátor és az ötből két kamera (a nagy felbontású HP2 és az előlapi S5K3LU szenzor). A legdrágább komponensek az SoC és a kijelző után a kamerák, itt a Sony fejlesztései is felbukkannak (IMX564-es ultraszéles szenzor és IMX754-es szenzorral szerelt teleobjektívek), de ezek már elvesznek az apróbb szeletében a teljes egésznek.

A komponensek árának százalékos megoszlása
A komponensek árának százalékos megoszlása (forrás: Counterpoint) [+]

Szállít még alkatrészt a Galaxy S23 Ultrába az STM, például a lézeres autofókuszt a kamerához, az érintőpanel vezérlőjét, illetve egyéb szenzorokat. Az NXP-től jönnek a vezetékes töltésvezérlők, a Convenient Powertől pedig a vezeték nélküliek. Azt pedig fontos megemlíteni, hogy a szóban forgó 469 dolláros anyagárban nincs benne a kutatás-fejlesztés, a szoftveres és egyéb támogatás, a terjesztés és marketing, valamint azok a mmWave modellek, melyek külön antennát használnak.

Előzmények

Hirdetés