Válság ide vagy oda, kapkodnak a méregdrága mobilokért

Az Apple trónja megingathatatlan, androidos vonalon a Samsungnál az előny.

Bár a mobilpiac a leszállítási darabszám alapján visszahúzódóban van, ami az inflációra és az áremelésekre tekintve érthető: az emberek igyekeznek visszafogni a költekezést, így okostelefont is ritkábban vásárolnak. Jóval több modell csúszott sajnos az 500 dollár feletti ársávba (173 ezer forint), a felső-közép, illetve csúcskategória népszerűsége ugyanakkor töretlen: 2019-ben a legdrágább telefonok minden leszállításnak a 22%-át tették ki, 2023 első negyedévében viszont már a 31%-át.


(forrás: Canalys) [+]

Persze idővel egyre több kulcsfunkciója lett az okostelefonoknak, ahogy a kamera is folyamatosan fejlődik, a fotózás mellett az Apple pedig mindenkinél jobban ráment a videofelvétel minőségére. Ez is hozzájárulhatott, hogy a legnépszerűbb öt 500 dollárnál drágább telefonból négy almás logót visel: az iPhone 14 Pro Max, a 14 Pro, a 14 és a 13 is megelőzi a legnépszerűbb androidos versenyzőt. A Samsung dominanciája az androidos térben viszont megingathatatlan: a top 10-be más márka nem is fért, és a Galaxy S23 Ultra elcsípte az ötödik helyet, az S23 a hetediket, az S23+ a kilencediket, a Z Flip4 pedig a tizediket.

Egyértelmű helye van az asztalfőn az Ultrának a Galaxy S23 családban.
Az S23 család népszerűsége elhalványul az iPhone 14 szériához képest, ám dominál az androidos térben [+]

Ez utóbbi így a legnépszerűbb összecsukható képernyős okostelefon, amiből több fogyott, mint a Xiaomi 13-ból, amely stílusosan a 13. helyet csípte meg. A top 15-ben a Huawei Mate 50 a meglepetés: a 4G adatkapcsolatra korlátozott kameratelefon igen népszerű volt az első negyedévben Kínában, a másodikban pedig a P60 erősíthet. A vizsgált árkategória amúgy éves szinten 4,7%-kal gyarapodott, viszont az egész mobilpiacon 13,3%-kal kevesebb készüléket szállítottak le, ami drasztikus visszaesés, és nem vetít előre jó esztendőt azoknak, akik nem tudnak nagy haszonkulcsú telefonból nagy számban értékesíteni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés