Annyira bonyolult a Mi Mix Fold hőelvezetése, hogy magyarázni kell

A szokásosnál vagy kétszer nagyobb felület látja el a Snapdragon 888-at bevető ketyere hőháztartását.

2000-ben Nokia 3310-et szorongatva aligha morfondírozott azon az ember, hogy mennyivel lesz kevesebb haja 21 évvel később, vagy vajon milyen a kezében lévő telefon hőelvezetése, amikor kígyós játékkal üti el az időt. Az okostelefonok vékony házba ugyanakkor rengeteg alkatrészt és egyre nagyobb teljesítményű hardvert tuszkolnak, ezért fontos, hogy a processzor és a modemek által termelt hőt minél gyorsabban „semlegesítsék”, melyre helyhiányában és ventilátorok nélkül az elvezetés és a nagyobb felületen való szétterítés a megoldás.


[+]

Belátható ugyanakkor, hogy ezt nehezebb kivitelezni egy hajlítható képernyős mobil esetében, hiszen nagyon vékony a két készülékfél nyitva, és általában az egyik oldalra kerül a hőtermelésért felelős komponensek java. A Xiaomi a Mi Mix Fold esetében ezért túlórázott, hogy a Snapdragon 888 és az 5G modemek által előállított termodinamikai melléktermék minél hatékonyabban terüljön szét, és a vállalat a weibón el is büszkélkedett ennek eredményeivel, a Sparrow News kissé amatőr fordításában.


[+]

Így például a „pillangó” hőelvezetés nem feltétlenül szó szerint értendő, de azért a fenti képre pillantva érhető, mire gondolhatnak. A Xiaomi többrétegű, tízkomponensű, háromdimenziós rendszert vet be összesen 22583,7 mm2 hőelvezető felülettel, melynek része a folyadékelvezetés, hőelvezető paszta, többrétegű hagyományos grafitlap, hajlítható szintetikus grafitlemez és egy jókora rézlap, közvetlenül a képernyő alatt. A Mi Mix Fold nagyjából kétszerezi a Mi 11 hasonló célú felületét.


[+]

Önmagában a szépszámú segédkomponensek még nem hidalják át a problémát, miszerint a hő java része hardveroldalon keletkezik, éppen ezért a Xiaomi alkotott egy apró hőcsatornát, ami segít a felgyülemlett hőt a Fold másik „szárnyára” terelni, így jeletős részét ott leadni. Ehhez kellett a hő- és hajlítástűrő, szintetikus grafitrétegek használata, hiszen a rendszer nem sérülhet vagy deformálódhat több ezer hajlítás után, vagy fagyos hidegben, esetleg a nyári forróságban való játék mellett.


[+]

A forrásoldal „mikrolégzsákokról” is beszél, ez leginkább a grafit mikroszkopikus szerkezetére vonatkozhat. A Mi Mix Fold végül nyolc hőérzékelőt kapott, hogy a Xiaomi neurális hálózatával együtt számolja ki a rendszer, mikor érdemes menet közben, szoftveresen belenyúlni a teljesítménybe, hogy a készülék ne melegedjen túl, használja az ember nyitott állapotban vagy csukva. A hőelvezető felület nyilván kisebb az utóbbi esetében, így a hűtési igények is változnak, a Xiaomi mérnökei pedig erre is gondoltak, ettől pedig még izgatottabban várjuk az esetleges tesztlehetőséget.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés