Megjött a hajtogatható Xiaomi és ahhoz képest nem is drága

A Mi MiX Fold kifejezetten ütőképes konfigurációval és meglepően kedvező áron nyit, de hazánkba még nem érkezik.

Pont ahogyan arra számítani lehetett, a Xiaomi bemutatta a cég történetének első hajlítható kijelzős telefonját, amely a Mi Mix Fold nevet kapta. Ennek megfelelően igen nagy érdeklődés övezte a gyártó mai bemutatóját, ahol persze húzták az időt azzal, hogy megmutatták a cég új logóját, ami pont olyan, mint a korábbi, csak lekerekített éleket kapott a narancsszínű embléma. És ezzel kapcsolatban az első termék, amit nagy dérrel-dúrral beharangoztak, az nem más, mint egy táska.

A zacskó
A zacskó [+]

De ezzel csak altatták a népet, az IoT megoldások után végre lehullt a lepel a Mi Mix Foldról, ami kialakítását tekintve a Samsung Galaxy Z Fold 2-t és a Huawei Mate X2-t idézi, vagyis belül van egy nagy, ebben az esetben 8,01 inches, 4:3 arányú AMOLED kijelző 2480 x 1860 pixeles felbontással és 600 nites fénysűrűséggel. Összecsukva pedig egy hosszúkás, 6,52 inches, 2520 x 840 pixeles, 90 Hz-es képfrissítésű AMOLED várja az értő ujjakat.


[+]

A készülékben 5020 mAh-s akkumulátorkapacitás összpontosul, ami a hajíltható telefonok között piacvezető, de nem csak a kapacitás, hanem a 67 wattos töltési tempó is figyelemre méltó. Szintén fontos, hogy összesen négy hangszórót kapott a telefon, ebben a harman/kardon működött közre, és természetesen szó esett arról, hogy a zsanér mennyire strapabíró, bár a külső részre gravírozott "future for everyone" felirat talán egy kicsit lelombozó.


[+]

A belső kijelzőben nincs notch, nincs kameralyuk, a külső megjelenítőnél viszont kapunk előlapi kamerát is. De a lényeg mégsem ebben van, hanem a hátsó kameraszett az érdekes, ahol a főkamera a már ismert, 108 megapixeles 9-1 képpontösszevonást használó szenzor, az ultraszéles modul pedig 123 fokos látószöget hoz 13 megapixeles felbontással.


[+]

A kameraszett különlegessége a harmadik lencse, amely egy eddig telefonban nem használt technológiát, a folyékony lencsét használja elektronikus módon változtatott fókusztávolsággal. A lencsében levő folyékony anyag elektromosság hatására tudja változtatni a formáját, így lehet többféle célra is használni - a Mi Mix Foldban a háromszoros optikai zoomra alkalmas lencse egyúttal a makrókamera funkcióját is el tudja látni, a felbontás pedig mindkét esetben 8 megapixeles.


[+]

A képfeldolgozás kapcsán is fejlesztettek, noha a Snapdragon 888-hoz van ISP, a Mi Mix Fold mégis saját megoldást használ (a folyékony lencse miatt is), a házon belül fejlesztett Surge C1 chip látja el ezt a feladatot, amivel a Xiaomi szerint gyorsabb fókuszálás és feldolgozási sebesség érhető el. A Surge lapka nem a semmiből jött, korábban elsődleges chipsetként is használták olcsóbb telefonokban az S1-es chipsetet, az így szerzett tapasztalatok alapján fejlesztették tovább azért, hogy most az ISP feladatát lássa el.


[+]

A Xiaomi természetesen mindenféle szoftveres újítással is készült a Mi Mix Fold kapcsán, amelyek elsősorban a multitasking lehetőségeit bővítik drag and drop funkciókkal a különböző alkalmazások között. A telefon bemutatójának legérdekesebb pontja természetesen az árazással kapcsolatos információk közlése volt, a Xiaomi pedig rendesen meg tudta lepni a népet azzal, hogy benyomták 10 ezer yüan alá az árát, ami majdnem feleannyi, mint amit szintén Kínában a Huawei kér el a Mate X2-ért.


[+]

Ez persze még mindig majdnem félmillió forintnak felel meg mindenféle adóterhek nélkül, de egyelőre ez számunkra sajnos lényegtelen, mert a Mi Mix Fold a jelen információk szerint a mi régiónkban nem lesz kapható, noha még egy speciális, kerámiabevonatú kiadás is készül majd belőle 16 GB RAM-mal és 512 GB tárhellyel.

Azóta történt

Hirdetés