Áll a bál az iPhone 13 Pro képfrissítése körül

Nagyon nem mindig 120 Hz az a 120 Hz: az Apple megoldást ígér, de a fejlesztőkre is szüksége lesz.

Végre az iPhone-ok is kínálnak roppant gördülékeny, 120 Hz-en képfrissítést, noha csak az új Pro modellek, és ahogy az a korai felhasználók visszajelzéseiből kiderül, azok se mindig. Az Apple a magas képfrissítésnek a ProMotion nevet adta már az iPades időkben, és a natív alkalmazások, illetve a felület mellett az Engadget szerint a harmadik fél részéről telepített appok többsége is 120 Hz-en fut, illetve mozgatás, görgetés, animációk hiányában alacsonyabban az energiatakarékosság érdekében.


(forrás: Apple) [+]

Ugyanez jellemző az androidos telefonokra is, kivéve bizonyos játékokat és videólejátszókat, amelyek adott fpsre optimalizálnak, a GSM Arena szerint az iPhone 13 Pro modellek esetében azonban ez nem így van: az áruházból telepített alkalmazások zöme továbbra is 60 Hz-en fut, és sokaknak feltűnhet a különbség azokból kilépve, és a felületet, illetve a gyári appokat 120 Hz-en gördülékenyebbnek érezve. Nem alaptalan amúgy akkukímélést sejteni a háttérben, de ugyanott vagyunk, mint amikor egy-egy gyártó a papíron reklámozott teljesítményt visszafogja a valóságban, és ezt legfeljebb nagyon apró betűméretben jelzi csak a felhasználónak.


(forrás: Apple) [+]

Tulajdonképpen kétféle „problémáról” van szó, amelyre az Apple-nek kétféle válasza van. Elméletileg az appok önmagukban nem határozzák meg a cél Hz-et, szimplán az iOS Core Animation előírásait követik, és ha megvan a ProMotion megjelenítő, bizonyos görgetési műveletek és átmenetek 120 Hz-en futnak, különösebb fejlesztői input nélkül. Már elvileg, állítólag ugyanis éppen a Core Animation kód limitál számos appot 60 Hz-re, és erre vonatkozóan az Apple hibajavítást ígér.


(forrás: Apple) [+]

Megjegyzi ugyanakkor a vállalat, hogy szükséges lehet a fejlesztőknek a magas képfrissítést az alkalmazásaikon belül, különféle programkódokkal engedélyezni (CADisplayLink, CAAnimation, preferred  FrameRateRange stb. vonalon), ami arra utal, hogy a jelzett bugfix után is előfordulhat számos app, amelyik alacsonyabb Hz-en ragad a fenti változtatásokig. Egyébként, ha nincs épp mozgó tartalom vagy átmenet, helyénvaló a képfrissítés leszabályozása, és a két iPhone 13 Pro OLED panelje képes 10, 12 15, 16, 20, 24, 30, 40, 48, 60, 80 és 120 Hz-en is futni – csak az nem világos még, hogy pontosan mikor. A fejlesztők mindenesetre iOS platformon a legnaprakészebbek, így várhatóan a képfrissítési mizéria is rövid életű lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés