Alkalmazásbemutató: Themer beta

A manapság elterjedtnek számító mobil operációs rendszerek közül talán az Android rendelkezik a legtöbb testreszabási lehetőséggel: a különféle külső megoldások segítségével néhány perc alatt drasztikusan meg lehet változtatni a felhasználói felületet. Cserélhető az ikonkészlet, a rengeteg minialkalmazás segítségével a felhasználó saját kedvére alakíthatja a készenléti képernyőt, mindezt szabadon, a szoftveres garancia elvesztését okozó módszerek nélkül. Ezek mellett a rendszer számos további aspektusát is át lehet variálni az úgynevezett launcher alkalmazások segítségével.

Te is alkalmazásfejlesztő vagy?

Ha szeretnéd, hogy az általad fejlesztett mobilos alkalmazásról is írjunk a Mobilarena hasábjain, írj egy e-mailt a hello@mobilarena.hu címre! Előtte azonban megkérünk, hogy olvasd el a az alkalmazások megjelentetésével kapcsolatos felhívásunkat!

Felhasználó vagy?

Támogasd a magyar alkalmazásfejlesztőket azzal, hogy az ingyenes szoftvereket letöltöd, ezzel növelve az adott applikáció számlálóját! A fejlesztők nevében is köszönjük!

A launcher programok a felhasználói felületet alakítják át, általában egy új főképernyővel gazdagítva a készüléket. Akár teljesen le is lehet cserélni a gyári launchert (azaz a home gomb megnyomásakor is a frissen telepített app lesz aktív); ezt természetesen bármikor vissza lehet vonni a beállítások között, az alkalmazásokra vonatkozó almenüben. A legtöbb felhasználót talán a Go Launcher Ex tudhat magánal (a program több, mint százmilliós letöltéssel rendelkezik), de érdemes megemlíteni a MiHome-ot (mely a MIUI felhasználói felületét varázsolja a készülékekre), a Nova Launchert, az Apex Launchert és az ADW Launchert is. Ebbe a csoportba tartozik egyébként a Facebook Home is, a közkedvelt közösségi portál launchere azonban nem aratott osztatlan sikert, míg az előző mondatban említett alkalmazások jellemzően igen magas értékeléssel rendelkeznek. A legújabb versenyző a Themer, melyet a MyColorScreen csapat fejleszt gőzerővel (az egyik alapító Josh Solan, az XDA developers weboldal tulajdonosa). A MyColorScreen név bizonyára sokak számára ismerősen cseng, ezt a nevet viseli egy weboldal is, melyen keresztül androidos felhasználói felületekről készült képernyőképeket lehet megosztani.

A Themer célja elhozni a felület testre szabásának lehetőségét a mainstream (avagy kevésbé techie beállítottságú, az okostelefonokhoz kevésbé értő) felhasználóknak. A jelenlegi megoldások jellemzően vagy mindent a saját szájíz alapján alakítanak ki, vagy egy főképernyőt kínálnak, mely mellé mindenki maga legózhatja ki a widgeteket és az egyéb ínyencségeket. A Themer az arany középutat szeretné képviselni: az elérhető témák egy egészet alkotnak, egy gombnyomással aktiválhatjuk őket, a használatukhoz, egy jól mutató összeállításhoz nincs szükség mélyen beletúrni a beállítások közé vagy minialkalmazásokat vadászni órákon át. A beállítások között azonban számos lehetőség van az egyediségre: megadhatjuk az alapértelmezett appokat, az ikonok külsejét (itt rengeteg lehetőséget kínál fel az app), a mappázás módját, elrejthetjük az alsó ikonsort, valamint a főképernyő viselkedése is részletesen szabályozható.

A témák nagy része igen igényes, a legtöbb a MyColorScreen weboldal jól sikerült koncepciói közül kerül ki (fontos kiemelni, hogy a lehetőségeket a fejlesztőcsapat válogatja ki, így a minőség ellenőrzött marad). A paletta igen széles: a Windows Phone csempés felületére hajazó opció mellett békésen megfér a Seven névre hallgató, az iOS 7 külcsínjét kölcsönző téma, mellette a Google Now, a Breaking Bad, a GTA V és a Super Mario is képviselteti magát. A használat tényleg pofonegyszerű, egy szemvillanás alatt új ruhába lehet öltöztetni a telefont.

Egyelőre béta stádiumban leledzik a program, és bár bárki letöltheti az alkalmazást, használni csak egy előztesen igényelt kóddal lehet. A program jelenleg több, mint 100 ezer letöltéssel rendelkezik, állítólag több, mint 250 ezer ember igényelt már kódot (esetemben mindössze néhány napot kellett várni az email érkezésére). Az app futtatásához legalább 4.1-es Android verzió és minimum 480 x 800 képpontos felbontású kijelző szükségeltetik, így a használathoz viszonylag friss mobillal kell rendelkeznünk. Érdemes tehát kipróbálni a Themert, ha az ember szereti testre szabni a készülék felhasználói felületét. További információért a hivatalos oldalt ajánljuk, melyen a bétateszterek közé is lehet jelentkezni.

Értékelés: Themer (Android 4.1)
Használhatóság Felületek és grafika Ár/érték arány Letöltés
9 / 10 pont 10 / 10 pont 10 / 10 pont ingyenes (Android)

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés