Alkalmazásbemutató: Szókirakó

Ma egy logikai játékot mutatunk be, mely stílusát tekintve leginkább egy rejtvénygyűjteményre vagy egy szókeresó alkalmazásra hasonlít, valahol a kettő határán lavírozva. A program teljes mértékben magyar fejlesztésű, ingyenes, a futtatásához egy androidos készülékre lesz szükség.

Te is alkalmazásfejlesztő vagy?

Ha szeretnéd, hogy az általad fejlesztett mobilos alkalmazásról is írjunk a Mobilarena hasábjain, írj egy e-mailt a hello@mobilarena.hu címre! Előtte azonban megkérünk, hogy olvasd el a az alkalmazások megjelentetésével kapcsolatos felhívásunkat!

Felhasználó vagy?

Támogasd a magyar alkalmazásfejlesztőket azzal, hogy az ingyenes szoftvereket letöltöd, ezzel növelve az adott applikáció számlálóját! A fejlesztők nevében is köszönjük!

A játékszabály nagyon egyszerű, leginkább egy irányított rejtvényre hasonlít. Adott egy rakás definíció, a felhasználó célja a nekik megfelelő szavak kitalálása. Mindehhez segítséget nyújtanak a képernyő nagy részét elfoglaló négyzetek, melyek egy vagy két betűt tartalmaznak, a feladványok megfejtéseit belőlük kell összerakni. Tovább egyszerűsítik az ember dolgát a meghatározások melletti számok, melyek a megfejtések hosszát jelölik. Ahogy fogynak a definíciók, fogynak a négyzetek is, így érdemes a hosszabb szavakkal kezdeni. A játék viszont nem könnyű, minden pálya tartalmaz egy-két meghatározást, mely a tapasztalt rejtvényfejtőket is heves izzadásra készteti. Pozitívumot jelent a grafikai megvalósítás is (nem összekeverendő a UI felépítésével, erről később): az app szép színekkel és pixeles textúrákkal támad, utóbbi kellemes retro hangulatot kölcsönöz a Szókirakónak.

Persze azért negatívumok is adódnak, sajnos nem is egy. A játékban mindössze 20 pálya található, ami nem túl sok, ennek fényében pedig fura, hogy minden egyes rejtvényt netről húz le az app (a folyamatot ráadásul nem is lehet megszakítani a vissza gombbal). A felhasználói felület kialakítása sem nyerte el a tetszésemet, az app ugyanis gyakori függőleges scrollozásra készteti a felhasználót, mely helyett szívesebben fókuszálna az ember a betűrengetegre. Végül, de nem utolsósorban a mentési lehetőséget hiányoltam: a rejtvények nagy előnye, hogy bármikor abba lehet hagyni, az ember később ugyanott tudja folytatni; ennek örültem volna virtuális formában is.

Összességében egy jó ötletet ismerhetünk meg a Szókirakó személyében, mellyel azért van még munka, ám némi csiszolgatás után egy remek app válhat belőle. Mint azt már említettem, a program kizárólag androidos készülékekre érhető el, az alsó rendszerkorlát 2.2, letölteni ezen a hivatkozáson keresztül lehet.

Értékelés: Szókirakó (Android 2.2+)
Használhatóság Felületek és grafika Ár/érték arány Letöltés
8 / 10 pont 6 / 10 pont 10 / 10 pont ingyenes

Előzmények

  • Alkalmazásbemutató: Colossus Escape

    Androidra és iOS-re elérhető menekülős platformjátékot próbáltunk ki, az egyszerű játékmenet mellé stílusos grafika társul.

  • Alkalmazásbemutató: QuizUp

    Androidos készülékekre is elérhető a QuizUp, mely az elmúlt évek egyik legjobban sikerült kvízjátékát takarja.

  • Alkalmazásbemutató: Muzei

    Ma egy élő háttérképet mutatunk be, mely egy egyszerű ötletre épül, az eredmény azonban könnyen fel tudja dobni a főképernyőt.

  • Alkalmazásbemutató: Floatifications

    Az androidos készülékekre elérhető Floatifications a Facebook Home launcher chat head-jeihez hasonló módon jeleníti meg az értesítéseket.

Hirdetés