Alkalmazásbemutató: Sunrise Calendar

Az alap androidos naptár jelenlegi verziója régi motorosnak számít, néhány apróságot leszámítva már több éve változatlan az alkalmazás. Így nem is csoda, hogy az ember meg tud örülni egy-egy újabb versenyzőnek, ám az elmúlt néhány próbálkozás (az Event Flow widgetet leszámítva) nem nyerte el jelen sorok írójának tetszését, maradt a gyári Calendar. Az AnyDo-féle Cal állt talán a legközelebb a győzelemhez, ám komoly performancia-gondokkal köszködött, egy Nexus 4 készüléken például igen kemény akadásokat tud produkálni, ami nem annyira menő egy naptár esetén. Ennek megfelelően könnyű dolga van a Sunrise-nak, hiszen a felhasználói felületben legalább annyira igényes, mint a Cal, ám (többek közöttt a random nagyfelbontású képek orrba-szájba történő töltögetésének mellőzésenek köszönhetően) mindezt mindennemű reccenés nélkül produkálja.

Te is alkalmazásfejlesztő vagy?

Ha szeretnéd, hogy az általad fejlesztett mobilos alkalmazásról is írjunk a Mobilarena hasábjain, írj egy e-mailt a hello@mobilarena.hu címre! Előtte azonban megkérünk, hogy olvasd el a az alkalmazások megjelentetésével kapcsolatos felhívásunkat!

Felhasználó vagy?

Támogasd a magyar alkalmazásfejlesztőket azzal, hogy az ingyenes szoftvereket letöltöd, ezzel növelve az adott applikáció számlálóját! A fejlesztők nevében is köszönjük!

A Sunrise iOS platformon már befutott alkalmazásnak számít, az ilyen jellegű portolások esetén sokszor jogos az a félelem, hogy a fejlesztők egy az egyben át akarják ültetni a UI-t. Esetünkben szerencsére nincs ez így, a Sunrise mögötti csapat addig faragott a külsőn, amíg androidossá nem változott az összhatás. A felhasználói felület egyszerű, funkcionális és könnyen használható, nincs tele felesleges vakításokkal, ugyanakkor esztétikusan van megrajzolva, egy csomó apró figyelmességgel kiegészítve. Jópofa például, hogy új bejegyzés létrehozásakor egy kapcsolódó ikont kap az esemény (például az angol cycling szóhoz egy bicikli dukál); sajnos ez nem működik magyar nyelven. A résztvevők hozzárendelése is látványos, az app szépen behúzza a profilképeket is. A bal alsó sarokban lévő nyíl mindig az aktuális dátum felé mutat, bármerre navigálunk az időben, a megérintésével pedig az adott pillanatra ugorhatunk. Az app mellé egy widget is jár, mely az elkövetkezendő eseményeket jeleníti meg időrendben (ez az úgynevezett agenda nézet) - ez lehetne egy fokkal fantáziadúsabb. A beállítások között a szokásos elemeket találhatjuk (megjelenítendő naptárak, kapcsolódó értesítések, frissítési frekvencia), extraként pedig az időjárás is megjeleníthető, de ilyet láttunk már.

Egyelőre nincs Exchange-támogatás, nem tudunk keresni az események között, legfeljebb egy évig mehetünk vissza a múltba. A táblagépes verzió is hiánycikknek számít, ami különösen fájó pont, hiszen Androidon egyelőre nincs igazán szép tabletes naptár, a Sunrise nagyot robbanthat ezen a téren.

Egy zárójeles megjegyzés: naptárprogram cseréjekor zavaró lehet, hogy az ember az alapértelmezett Calendar értesítéseit is megkapja, azaz egy eseményről két notifikáció érkezik. Ezt ki lehet kapcsolni a gyári programban is: a beállítások menü általános pontjában egyszerűen vegyük ki a pipát az értesítések mellől.

A Sunrise tehát az ajánlott kategóriába esik, az előző bekezdésben felsoroltakon kívül mindent tud, amit egy naptártól elvárna az ember. Androidos készülékek esetén legalább 4.0-s rendszerverzióra van szükség, iOS platformon 7.0 az alapkövetelmény. A program mindkét platformon ingyenes, letölteni az alábbi hivatkozásokon lehet.

Értékelés: Sunrise Calendar (Android 4.0+)
Használhatóság Felületek és grafika Ár/érték arány Letöltés
8 / 10 pont 9 / 10 pont 10 / 10 pont Android / iOS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés