Alkalmazásbemutató: BKK FUTÁR

A Budapesti Közlekedési Központ forgalmi változásokról tájékoztató információs alkalmazását már bemutattuk, ahogy a legnépszerűbb budapesti offline menetrendeket is összegyűjtöttük, és találtunk közöttük igazán hasznosat is. Amelyre a fentiek azonban egyelőre nem képesek, az a menetrendek, a késések vagy akár az útvonaltervezés élő információ alapú megjelenése, márpedig fővárosunkban a forgalmi dugók, a fennakadások és a járműpótlások viszonylag gyakran előfordulnak. Ehhez próbál segítséget nyújtani a BKK FUTÁR, vagyis a Budapesti Közlekedési Központ Forgalomirányítási és UtasTÁjékoztatási Rendszere, amely hivatalosan idén ősszel startolt el (egyelőre próbaüzemben), és a budapesti felszíni tömegközlekedés élő tájékoztatásáért felel városszerte elhelyezett 263 darab megjelenítőjével, a futar.bkk.hu internetes oldallal és immáron iOS-es, Windows Phone-os és androidos alkalmazásokkal. Mindhárom változatot kipróbáltunk, igaz, mivel az elmúlt napokban androidos készülékkel végeztük a napi rutint, főleg a utóbbi verzió működését ismertük ki.

A BKK FUTÁR lelke az a hálózat, amely a több, mint 2000 BKK­s járműbe beépített, navigációs szatellitekhez kapcsolódó helymeghatározó rendszert összefogja, és amely a fenti kijelzőkre, az online felületre és az említett applikációkra a friss információkat elküldi. A BKK Futár nem a nyáron bemutatott BKK Infó alkalmazás részeként, hanem önállóan jelent meg, és ennek egyik hátránya a jelenlegi verzió esetében, hogy BKK infós fiókunkkal nem tudunk belépni, és a FUTÁR-hoz az ott összeválogatott kedvenc járatainkat vagy megállóinkat integrálni. A közeli megállókhoz és járatokhoz kapcsolódó szolgáltatás, valamint az útvonaltervezés azonban javarészt rendben működik.

Első indítás után mindjárt a térkép fogad minket mindhárom platformon, amelyen színes karikákkal vannak jelölve a közeli és úgy egyáltalán a budapesti és a főváros területén kívüli BKK megállók. Azokra koppintva hozzá lehet jutni a kapcsolódó járatok számához és érkezési időpontjához a járművek aktuális helyzete alapján, egy konkrét járatot megérintve pedig listázásra kerülnek az érkezési idők a hátralévő megállókba, illetve térképen nyomon lehet követni a jármű aktuális pozícióját is. Ezenfelül a képernyő alján elérhetők a hivatalos menetrendek is, továbbá lehetőség van járatokra és megállókra rákeresni, valamint útvonalterv is összeállítható, természetesen itt is figyelembe véve az aktuális forgalmi változásokat, már ha az érintett járatok már elhagyták végállomásukat.

Egy dolog hiányzik egyelőre az applikációból, amely a futar.bkk.hu oldalon elérhető, az pedig egy adott területen az összes éppen forgalomban közlekedő járat megjelenítése a térképen, ami mondjuk akkor lehet hasznos, ha nem vagyunk biztosak, melyik megállót vagy járatot válasszuk utazásunkhoz, sokszor akad ugyanis gyorsabb alternatíva. Amiben pedig Szincsák Tamás offline Budapesti Menetrendje élvez előnyt, az a Google élő forgalmi adatainak megjelenítése a térképen, ami ugyancsak olyan információval szolgálhat, ami érintheti a döntésünket járatválasztáskor. Tapasztalataink szerint mindenesetre a BKK FUTÁR érkezési időpontjai egyre pontosabbak, a rendszer pedig nem csak a menet közben már összegyűjt késéseket adja hozzá a hátralévő megállók érkezési időpontjához, hanem valamennyire azt is meg tudja becsülni, hogy az elkövetkező megállók esetében mekkora további késedelemre van kilátás a hivatalos menetrendhez képest, persze ez nem mindig pontos. A jelenlegi androidos szoftververzió kissé bugos, az app három-négy alakalommal leállt egyhetes használatunk során, máskor pedig mintha a FUTÁR szerverei késlekedtek volna az élő információk megküldésével, így a próbaüzem jelző helytálló. Amint azonban a szolgáltatás gördülékennyé válik és esetleg kedvenc helyszíneinket, járatainkat és útvonalainkat is el tudjuk menteni, illetve a BKK két applikációját egybegyúrják, hasznos és pontos tájékoztatási felület lehet a BKK FUTÁR. Az Androidos verzió itt, az iOS-es itt, a Windows Phone-os pedig itt érhető el.

Azóta történt

  • Alkalmazásbemutató: Buzzgiver

    A magyar fejlesztésű Buzzgiver egy androidos naptáreseményekhez kötődő figyelmeztető rendszer, amely a hívó félnek SMS-t küld, hogy meddig vagyunk elfoglaltak, minket pedig emlékeztet, kit kell visszahívnunk.

  • Alkalmazásbemutató: SzámlaFaragó

    A magyar fejlesztésű rezsifelügyelő alkalmazás segít az otthoni kiadások nyomon követésében, de tippeket is ad a számla lefaragására.

  • BKK közlekedési információk a Waze-en

    Az közösségi információkra építkező Waze mostantól a BKK élőben frissülő és tervezett forgalmi adatait is megjeleníti.

  • Alkalmazásbemutató: Telenor MyTV

    Mai bemutatónkban a kék szolgáltató számítógépen, tableten és mobil eszközön használható televíziós műsorszolgáltatását mutatjuk be, mely filmeket és TV-csatornákat kínál.

Előzmények

Hirdetés