Alkalmazásbemutató: Akadémiai angol-magyar hangos szótár

A számítógépek és az internet fejlődésével a digitális és az online nyelvtanulás és nyelvápolás hatalmas teret nyert, az okostelefonok elterjedésével pedig már a zsebkészüléken is elérhető számos, mondjuk angol tudást fejlesztő alkalmazás, esetleg szótár. Ehhez a helyzethez a klasszikus nyelvintézeteknek, a Magyar Tudományos Akadémiának és az Akadémiai Kiadó Zrt.-nek is alkalmazkodnia kellett. Az utóbbi CD-n már sok éve kiadta színvonalas szótárainak digitális változatait, amelyek az interneten is elérhetőek, és egy ideje androidos, Windows Phone-os és iOS-es mobilokra is ellátogatott nem egy szoftverük. Az MKKE adatai alapján a könyvpiac 2009 óta recesszióban van (bár 2013-tól ismét növekedésnek indult), ami a nyomtatott szótárak eladásaira is kihatással van, mint azt a kiadótól megtudtuk. Ezzel egy időben ugyanakkor a digitális eladások folyamatosan nőnek, amiből a mobilos kiadások is kiveszik a részüket. Ezúttal az androidos Akadémiai angol-magyar hangos szótárat mutatjuk be, de innen iOS-re és Windows Phone-ra is be lehet szerezni.

Az Akadémiai Kiadó angol-magyar hangos szótára a legrelevánsabb hazai adatbázison alapszik
[+]

Manapság, mint jeleztük, akad lehetőség az interneten egy-egy angol szó magyar megfelelőjének, vagy magyar kifejezés angol változatának megismerésére, azonban a legkomolyabb és szakmailag még mindig leginkább elfogadott adatbázissal továbbra is az Akadémiai Kiadó rendelkezik, és a Play Áruházból és az App Store-ból való telepítés után a hangos szótár teljes adatbázisa a mobilkészülékre kerül, azaz a szoftver offline is működik.


[+]

Egy szótár sosem végleges, és az Akadémiai Kiadó is folyamatosan fejleszti adatbázisait, amit nagyobb volumenű felújítás esetében egy főszerkesztő vezet, és 6-10 betűszerkesztő, anyanyelvi lektorok, korrektorok, adatrögzítők, programozók, illetve a nyomdai munkához tördelők is bedolgoznak. Az évi frissítés kisebb csapattal, de ugyanolyan színvonalú kutatómunka mellett zajlik. Amint egy frissítés elkészül, a kiadó azonnal közzéteszi a naprakész változatot szoftvereire. A kiadó a német kéziszótárat 2013-ban frissítette utoljára, az angolt pedig 2012-ben. Az angol nagyszótár legfrissebb verzióján két éve dolgoznak.

Ami a hangfájlok felvételét illeti az angol hangos szótár esetében, a kiadó munkáját négy itthon élő brit szakember segítette, és a felmondott szavakat és kifejezéseket egy tízfős csapat ellenőrizte és küldte vissza az egyes hangfájlokat újrarögzítésre, ha erre szükség volt. A jelenlegi hangfájl adatbázis négy korrektúrafordulón esett át.

Az alkalmazást megnyitva az angol-magyar és a magyar-angol kéziszótárak egyenként 60 ezer címszaván és 120 ezer kifejezésén mindjárt végig lehet lapozni, ez persze sok időt venne igénybe, az alkalmazás központi funkcióját éppen ezért a rendkívül hatékony kereső jelenti, amivel pillanatok alatt megtalálhatjuk a keresett angol vagy magyar szót (segít ebben a prediktív szövegbevitel is), és a progi kidobja nemcsak a magyar vagy az angol megfelelőt, hanem a fonetikus kiejtést és a nyomtatott szótárakból megszokott, példákkal megtámogatott rövid magyarázatokat is. 42 ezer szóhoz angol hangos kiejtés is tartozik, hiszen ez is fontos része a nyelvismeretnek. Külön jó hír egyébként, hogy a keresőbe toldalékolt, ragozott vagy mondjuk múlt idejű szóformákat is be lehet írni, és az alkalmazás gond nélkül megtalálja az alapszót.


[+]

A szoftver mögött, mint említettük, fejlett adatbázis dolgozik, így az angol és magyar szavak, kifejezések, sőt: a magyarázó részek bármelyikére rányomhatunk, és a rendszer a megérintett szó oldalára navigál, szóval rendkívül hatékonyan lehet egy kifejezéshez kapcsolódó további információkhoz és magyarázatokhoz hozzájutni. A puritán, de pont ezért könnyen átlátható szoftver egyébként megjegyzi kereséseinket, így a kijelző tetején lévő nyilakkal vissza és előre is lapozhatunk az összes addigi kutakodásunk között. Kedvenceket is összeállíthatunk az általunk preferált angol vagy magyar szavakból, továbbá könnyedén növelhetjük vagy csökkenthetjük a megjelenített szövegek betűméretét.

Az Akadémiai Kiadó számos szótáralkalmazása elérhető
[+]

Az Akadémiai angol-magyar hangos szótár mellett a kiadónak több másik szoftvere is elérhető a Play Áruházban és az App Store-ban. A hangos szótár vonalból elérhető a német, a horvát és az olasz mobilszótár, az angol mobil útiszótár, illetve a Magyar értelmező szótár. Emellett angol kis és nagy, német nagy, illetve spanyol, olasz, orosz francia és német szótár is megvásárolható, hangfájlok nélkül. Végezetül A magyar helyesírás szabályai alkalmazás is megvásárolható. Windows Phone rendszerre tíz szótárapp érhető el, köztük az Angol-magyar hangos szótár is.

Az Akadémiai Kiadó Zrt. angol-magyar hangos szótára a telepítés után két napig ingyen kipróbálható, azt követően viszont 4 ezer forintot ki kell fizetni a használatáért, ami a nyomtatott és hangos kiejtéssel nem rendelkező változat árához képest nem is vészes, a felhasználó Magyarországon a legrelevánsabb szótáradatbázishoz jut hozzá fejlett keresési algoritmusokkal. A vásárlást követően a szoftvert öt különböző androidos mobilkészüléken lehet aktiválni, majd minden 180 napot követően egy újabbon, ami mindenképpen erős ajánlattá teszi a csomagot.

 

Vásárolja meg most az Akadémiai Kiadó mobilszótárait androidos készülékeire az alábbi linkre kattintva! Június 10-ig a kiadó 25% kedvezményt biztosít a kupon felhasználóinak. Kuponkód: AK-MOBILARENA Kérjük, hogy a kuponkódot a vásárlási folyamat 3. lépésében, a „kuponkódok beváltása” mezőben tüntesse fel!

Azóta történt

Előzmények

  • Alkalmazásbemutató: BoltMindennApp

    Zárva a közért vasárnap? Sebaj, a BoltMindennApp segít vasár- és ünnepnapokon boltot vadászni, akárcsak a hét többi napján.

  • Alkalmazásbemutató: Metaphor

    A magyar fejlesztésű, kétnyelvű Metaphor angol kifejezések, szófordulatok, és ahogy a neve is jelzi, metaforák elsajátítására szakosodott.

  • Alkalmazásbemutató: Túrám

    Itt a tavasz és indul a túraszezon, éppen ezért egy újabb remek, kirándulással kapcsolatos magyar fejlesztést szeretnénk Olvasóinknak bemutatni.

  • Adventures of Poco Eco bemutató (iOS, Android)

    Az Adventures of Poco Eco - Lost Sounds egy remek zeneközpontú, mászkálós játék magyar fejlesztőktől, egy elektronikus zenei albummal megfűszerezve.

Hirdetés