A watchOS-t is felturbózta az Apple

Az iOS 14 mellett a watchOS 7 is bemutatkozott, ami főleg új egészség, wellness és fitnesz funkciókat kapott.

A watchOS 7-et számos új funkcióval vártuk, többek között pánikroham-előrejelzéssel és véroxigénszint méréssel, ami sajnos mégsem lett realitás, noha a szenzor elvileg alkalmas a feladatra. Lett viszont alváskövetés, ami a hagyományos adatokon kívül egy rakás apró kis extrával teszi kényelmesebbé a használatot. Beállíthatunk esti rutinokat (meditáció, zene), az éjszakai mód pedig automatikusan ne zavarjanak üzemmódba teszi az órát és elsötétíti a kijelzőt. A rendszer még arra is figyelmeztet a lefekvési idő előtt egy órával, hogy töltsük fel az eszközt, ha túl alacsony a töltöttség az éjszaka átvészeléséhez, reggel pedig a töltöttségi szint nyomatékosításával kezdi a jó reggelten kívül.

[+]

Automatikus kézmosás-érzékelés is került a rendszerbe, ami rögtön indítja is a visszaszámolást 20 másodpercről és jelez, ha esetleg idő előtt éreztük úgy, hogy készen vagyunk. Az óra a mozgásérzékelőket, mikrofont és a gépi tanulást veti be, hogy felismerje a kézmosás tényét, ami az Apple szóhasználatával egyedülálló innováció a hordható okoseszközök tekintetében. Hazaérvén arra is emlékeztet, hogy ugye mossunk kezet. Már, ha valakinek ez nem lenne evidens (jó esetben már a világjárvány előtt is).

A Workout alkalmazás új mozgásformákkal bővült, így a gyorsulásmérő, a giroszenzor és a pulzusadatok alapján már a tánc közben (hip-hop, bollywood, cardio és latin táncok kézmozdulatai alapján) elégetett kalóriákat is képes megbecsülni. Átszabták kicsit az Activity alkalmazást is, amit most már egyrészt Fitnessnek hívnak, másrészt jobban átlátható felületet kapott.

Az iOS 6 Noise alkalmazása is kapott új funkciókat. Nem csak a környezeti zajok és a kitettség mértékét méri, hanem a fülhallgató hangerejét és a tartalomfogyasztás mennyiségét is monitorozza. A  WHO szerint heti negyven órát hallgathatunk audiotartalmat maximum 80 decibel hangerőn bármilyen károsodás nélkül, úgyhogy az alkalmazás ennek megfelelően lövi be a 100%-ot és jelzi, ha ezt túlléptük. A Health alkalmazásban maximálhatjuk is a fülhallgatók hangerejét, hogy véletlenül se szaladjon meg a hangerő.

[+]

Természetesen a testreszabhatóság is fejlődött, így most már egyedileg is összeállíthatunk komplex számlapokat a kedvenc alkalmazásunk funkcióival, az egyedi megoldásokat pedig Messengeren vagy e-mailben is megoszthatjuk másokkal. Ez egyébként jópofa, de az Apple kissé nagyobb hangsúlyt fektetett a témára, mint amekkora jelentősége van, mondjuk azzal szemben, hogy Siri már közvetlenül az órán is képes hang után fordítani és felolvasni az értesítéseknél, hogy ki az és mit akar.

[+]

Biciklizáésnél pedig az útirány már az órán jelenik meg, szól, ha akadályba fogunk ütközni vagy opcionálisan levághatjuk az utat, ha úgy kívánjuk. A watchOS fejlesztői bétája már elérhető, a nyilvános béta pedig valamikor a jövő hónapban érkezik Apple Watch Series 3-tól.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Csak semmi pánik!

    A watchOS 7 elvileg már a pánikrohamokat is előre jelzi, tanácsokkal ellátva a felhasználót a helyzet kezelését illetően.

  • Új funkciók várhatók az Apple okosórájához

    Egyelőre nem világos, hogy a hatodik generáció kizárólagosságai lesznek vagy a watchOS 7 részeként a korábbi modellek is megkapják.

Hirdetés