Hirdetés

A TDK LoR nyereményjáték megoldásai

A legtöbb nyereményjátékunk kapcsán törzsolvasóink részéről komolynak tűnő kérés szokott lenni, hogy a következő játékon nehezítsünk, mert túl könnyű száz százalékosan kitölteni őket, túl nagy a kalap és innentől szinte lehetetlen nyerni, gyakorlatilag minden a szerencsén, nem pedig a tudáson múlik. Jó példa erre a 2102 fős kalappal rendelkező ZTE Blade III nyereményjáték, úgyhogy a TDK Life on Record kapcsán már az elején tisztáztuk: ennek nehéznek kell lennie.

Elképzeléseink szerencsére megegyeztek Szabolcséval, aki a TDK LoR mellett a Dension hazai értékesítésének is vezetője. Ő a nyereményjátékot a márka ismertebbé tétele és az olvasók audiotechnikával kapcsolatos tudásának mélyítése miatt szerette volna megrendezni. Épp ezért a játék máshogy épült fel, mint a többi, szinte megkövetelte, hogy az ember általánosságban is utánaolvasson egy kicsit a dolgoknak, megnézzen egy-két dokumentumfilmet a hangszórókkal kapcsolatban. Ettől függetlenül minden kérdésre lehetett találni teljesen egyértelmű választ is az interneten, bár néhol az angol változatot könnyebb volt megtalálni, mint a magyart, tehát a nyelvtudás (csak úgy, mint az életben egyébként is) előnyt jelenthetett, de nem volt feltétel a sikeres kitöltéshez. A kalap végül nem lett túl nagy, de mindenki kapott valamit, aki belekerült: a TDK LoR jelenlegi csúcsfülhallgatóját a hazai 87 000 forintos ár helyett 39 000-ért tudják megvásárolni egy kuponkód segítségével. Külföldről is hasonló áron lehet megrendelni a terméket, de ezzel az akcióval a felhasználók kapnak garanciát, plusz az ÁFA és a vám is be lesz fizetve. Most viszont lássuk a kérdéseket:

  • 1. kérdés Hány éves idén a TDK márka?

A helyes válasz: 78 éves lesz idén. A legkönnyebben a TDK Wikipedia oldalán lehetett megtalálni a választ, 1935. decemberében alapították.

  • 2. kérdés Milyen anyagból készülnek a TDK LoR koaxiális hangsugárzó "pilléi"?

A helyes válasz: Karbonszövetből. Ez volt az egyik legtöbb indulatot kiváltó kérdés, pedig volt rá egyértelmű válasz. A hangszórók felépítését bemutató Wikipedia oldalon magyar nyelven is meg lehetett találni azt a képet, mely definiálta a pilléket, azaz rugókat. Ezek után észre kellett venni, hogy a kérdés a TDK LoR koaxiális hangszóróira vonatkozik, melyekből nincs sok, de a Signature Sound szérián belül találni ilyet, például a Sound Cube-ot. Ennek érkezéséről a hivatalos forgalmazó weboldalán lehetett találni egy anyagot, ahol szó esik a pillékről is, de a Facebook oldalul fotóalbumai között a Sound Cube-ot kiválasztva szintén meg lehetett találni a megoldást, melyre következtetés útján is rá lehetett jönni.

  • 3. kérdés Milyen felbontású hangot eredményez a "KLEER" vezetékmentes technológia?

A helyes válasz: 16 bitet, 44,1 kHz mintavételezéssel, de lefogadtuk a Lossless felbontást is. Ez utóbbi pár felhasználó politikusokat megszégyenítő lobbi-hisztizésének köszönhető, pedig valójában csak egy válasz lehetséges, ez pedig a CD-minőség, tehát 16 bit és 44,1 kHz. Ha valaki Google-ben rákeresett a Kleer szócskáva, az első találatnál megtalálhatta a megoldást, amihez ugyanakkor tudni kellett, hogy mit takar a CD-minőség.

  • 4. kérdés Mit jelent a "kiegyensúlyozott armatúrás" meghajtás és mi a különbség a hagyományos, dinamikus elvhez képest?

A helyes válasz: A kiegyensúlyozott armatúrásnak nevezett energia-átalakító ugyanúgy mágnessel és tekerccsel működik, mint a dinamikus hangszóró, a lényegi különbség, hogy a tekercs itt nem mozog, hanem egy ún. armatúrát mozgat, ami egy kis rúddal van összekötve a membránnal. Előnye, hogy rendkívül precízen lehet a hangolni a hangképet, különösen a közép és magas tartományban. A BA200-at bemutató cikkünkben lévő keretes írást könnyen meg lehetett találni.

  • 5. kérdés A felsoroltak közül mely TDK LoR audiorendszereken található adatkommunikációra és az eszközök töltésére egyaránt használható USB-port?

A helyes válasz: 2 Speaker Boombox, 3 Speaker Boombox. Ezt a kérdést korábban akartuk ellőni, de sajnos nem a megfelelő módon tettük fel, hiszen először a gyengébb funkcióra kérdeztünk rá, tehát azokat az eszközöket kerestük, melyek USB-je csak tölt, de nem használható adatkommunikációra. Utólag jöttünk rá, hogy a szervizelés során is használható egy-egy ilyen port, ami szintén valamilyen adatkommunikáció, tehát a kérdés helytelen. Ebben a verzióban viszont könnyen ki lehetett szúrni a jó választ, hiszen utolsó és azelőtti opcióknál a felsorolásban elrejtettünk egy-egy fejhallgatót is (ST750, WR700), melyeken nyilván nem lehetett USB-port, a második opciónál pedig egy nem létező terméket neveztünk meg (TL620 nincs, csak TL621). Ez utóbbit többen jelezték is, elgépelést gyanítva. A két Bombox mellett egyébként az első Sound Cube-on is van ilyen USB-port, de mivel a kérdés a felsorolt termékek közül kérdezett, ennek nincs jelentősége.

  • 6. kérdés Melyik TDK Life on Record hangrendszernek néz a hátlapja felé az aktív mélysugárzója?

A helyes válasz: A73 Wireless Boombox. Ezen a kérdésen buktak el a legtöbben, sokan a Q35-öt jelölték meg, mert valószínűleg nem tűnt fel nekik, hogy a kérdés az aktív mélysugárzóra vonatkozik. Itt látszik, hogy a Q35 nem nyert, az A73 viszont igen.

  • 7. kérdés A Bluetooth 2.1 (EDR+AAC) szabvány mellett milyen univerzális audio-bemenetet kínálnak azok a TDK Life on Record termékek, amelyek ezt a Bluetooth szabványt is ismerik?

A helyes válasz: AUX (3,5 milliméter). A mondatértelmezés fontos volt, audio-bemenetre kérdeztünk rá, az Apple Dock Connector és az USB 2.0 pedig nem az, hiába választották őket viszonylag sokan. Az USB-nél egyébként tisztáztuk már a korábbi kérdésnél, hogy hangátvitelre nem használható mindegyik Bluetooth átvitelt is ismerő terméknél.

  • 8. kérdés Hány darab forgatógombja van annak a TDK LoR terméknek, ami szerepelt már egy Mobilarena TV adásban?

A helyes válasz: 2 darab. Itt a videót volt a legnehezebb megtalálni, hiszen Szabolcs a Dension kapcsán ült be a stúdiónkba, erre pedig csak azok emlékezhettek, akik látták az adást (egyébként 6000 megtekintés körül van, szóval nem egy senki által nem nézett valamiről van sző). Mivel nem várjuk el mindenkitől, hogy Mobilarena TV néző legyen, a TDK LoR Magyarország Facebook oldalán is fent volt az adás, a négy darab fenti gomb között kellett megtalálni a Mobilarena logóval ellátottat.

  • 9. kérdés Mit jelent az IP64-es védettségi szabvány és melyik TDK Life on Record termék teljesíti azt?

A helyes válasz: Fröccsenő víz és por elleni védettséget jelent, az A33-as hangrendszer képes rá. Külön cikkben foglalkoztunk a vízállósággal és az IP-szabvánnyal, ahol ugyan csobbanó vízként említettük a válaszban fröccsenőként definiált vizet, ezen senki nem akadt fent; nem is kellett, ez lett volna a nehezítés, de a kérdés így is könnyű volt.

  • 10. kérdés Vertikális vagy horizontális irányban áll a mélysugárzó hossztengelye annál a TDK Life on Record terméknél, amely teljesíti az IPX3 szabványt is?

A helyes válasz: Vertikálisan, lefelé néző pozícióban áll a Q35 rendszerben, hogy a mélysugárzó nagyobb átmérője jobb basszusátvitelt eredményezhessen. Itt megpróbáltunk kavarni a szavakkal, de gyakorlatilag arra kérdeztünk rá, hogy melyik hangszórónál néz lefelé a mélysugárzó. Meg kellett nézni az IPX3 szabványt is, a válasz a Q35 lett, hiszen többek között a TDK LoR oldala és külföldi tesztek is írták, hogy négy irányba áll a négy hangszóró, alul pedig van a subwoofer. Itt az okozhatott nehézséget, hogy az eszköz alját mutató képet nem nagyon lehet találni az interneten; mindenesetre ez a kérdés tisztázni hivatott a 6. kérdést.

  • 11. kérdés Miért olyan különleges a formája a TDK LoR BA200 fülhallgatónak?

A játék végére a BA200 tulajdonságaival valószínűleg mindenki tisztába került, így nem okozhatott gondot megmondani, hogy a forma követi a funkcionalitást, azaz a fül formájához illeszkedő forma kényelmes viseletet jelent, kizárja a zajt és elfér benne a kettős armatúrás meghajtó. Egyetlen egy ember jelölte be az első opciót, mely szerint így fért rá a legnagyobb TDK Life on Record márkajelzés, így a játékban egy kérdésnél sem volt olyan válaszlehetőség, amire senki nem nyomott rá.

Reméljük, hogy pár rosszabb periódustól eltekintve összességében mindenki élvezte a játékot, mely szinte biztosak vagyunk benne, hogy elérte a célját. Aki játszott, az szinte biztosan fejből ismeri a TDK LoR termékportfólióját, de ennél is fontosabb, hogy a következő fülhallgatóját vagy hangszóróját remélhetőleg tudatosabban fogja megválasztani, mint korábban tette.

Bocha

Azóta történt

Előzmények