850 milliárdos profittól esik el a Samsung

1,9 milliónál jár a visszahívott Note7-ek száma. Elemzések és a Samsung Magyarország állásfoglalása a phablet és a jövő kapcsán.

Profitkiesés és visszahívások

A Samsung sajtóközleményben bejelentette: becsléseik szerint a Galaxy Note7 kiesése a negyedik negyedévben 2,5 billió koreai wonnal, 2017 első három hónapjában pedig 1 billió wonnal rövidíti majd meg a vállalati nettó nyereséget. Ez összesen nagyjából 850 milliárd forintnyi profit kiesését jelentheti. Ebbe nyilván beletartozik a legyártott és el nem adott / visszakerült készülékek hatalmas száma – a második visszahívással már 1,9 millió Note7-et juttattak vissza, és a következő hetekben további darabok csatlakoznak ehhez a számhoz. Ott vannak aztán a legyártott és forgalomba soha nem kerülő darabok. Mivel a burkolatot, a telepet és számos komponenst kifejezetten a phablethez terveztek, majd szorosan összeillesztettek, kicsi az esély az alkatrészek komolyabb szintű újrafelhasználására.

A Note6 kimaradt, hetes sorszámmal futott be a Note5 utódja
Egy kitűnő termék, ami az akkumulátorhiba miatt lényegében megszűnik [+]

A Note7 leállításának következményei a szaklapok szerint

Pedig a Note7 tömve volt innovációval (sokak szerint ez is közrejátszhatott a telep rakoncátlankodásában). A Business Korea szerint az íriszleolvasó rendszer a kutatási-fejlesztési részleg egyik kulcsprojektje, hiszen az összefügg számos szolgáltatással, biztonsági megoldással, sőt: a Samsung okosautó terveivel is. A Note7 lett volna az a csúcsajánlat, melynek a segítségével a rendszert széles körben megismertetik, ez viszont most csúszik. A Note7-tel debütált a gyártó saját, Samsung Cloud névre hallgató felhőszolgáltatása, illetve a Knox által védett Biztonsági mappa is, ám ezek elterjedése lassabb lehet (az új S7 és S7 edge tulajok már aktiválhatják is a 2 évig térítésmentes felhő-tárhelyet.)

Állítólag nem csak elegáns, hanem strapabíró is.
A Gear S3 is megérezheti a Note7 kidőlését [+]

A phablet személyében kiesik az őszi kulcstermék a Gear VR növekvő platformjából, de a Gear S3-at is kellemetlenül érintheti az eset, hiszen egymás után bejelentve, nyilván egymásra is épült volna a reklámkampány. A Business Korea szerint önállóan nehezebb lesz a lünettás órát nagy számban értékesíteni, ezen pedig alacsonyabb vételárral vagy más mobilokhoz kötődő akciókkal próbálhatnak enyhíteni. Az akkumulátor-gate mindenesetre hátráltathatja a Samsung kütyü- és egészségkutató részlegeinek munkáját is. Mivel egyesek szerint a Note7 felgyorsított ütemezése is közrejátszott az akkumulátorhiba átcsúszásában a minőség-ellenőrzésen, az összehajtogatható Samsung csodaeszközök sem fognak egyhamar befutni. Ezek persze csak egy korai gazdasági lap spekulációi.

Nem lenne az S7 edge edge, ha nem lennének edge funkciói
Két nehéz negyedév után az S7 folytatása adhat a Samsungnak új lendületet

Stratégiai korrekciók jöhetnek

Több szakértő lát ugyanakkor fényt az alagút végén. A Note7 esete lehetőséget biztosíthat a Samsungnak, hogy jobban odafigyeljen az okostelefonok funkcióira és a különböző platformok és üzletágak szorosabb összehangolására, folytatja a Business Korea. „Erős  túlzás volna azt állítani, hogy a Galaxy Note7 gyártásának leállítása sötét fellegeket gyűjt a Samsung új üzletei fölé. Inkább új lehetőségeket nyit. Egyébként is sok készülék került piacra a Note7 érkezése előtt, úgyhogy annak a kiesése visszafogott negatív hatást fog csak gyakorolni a FinTech (pénzügyi szolgáltatást nyújtó technológiai) szektorra” – nyilatkozta Jung-hyun Wi, a Chung-Ang Univerity stratégiai menedzsment professzora.

Idő közben befutott a Samsung Magyarország részletes válasza a minap feltett kérdéseinkre, ezt emeljük most át.

A hangerőgombok túl magasra kerültek

A Samsung Magyarország megjegyzései. 50 000-nél kevesebb készülék Európában:

• A Note7 csupán előrendelhető volt Európában – a régióban szeptember 2-án vált volna általánosan elérhetővé
• A régióban összességében kevesebb, mint 50 000 Note7 készüléket aktiváltak.
• Ezek többsége Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban került forgalomba (ezen készülékek körülbelül harmadát például az Egyesült Királyságban értékesítették)
• Ennek ellenére a felhasználók biztonságát tartottuk szem előtt, ezért azt javasoljuk minden Note7 tulajdonosnak, hogy ne használják a készüléküket: készítsenek biztonsági mentést a telefonon tárolt adataikról és kapcsolják ki azt. Ezt követően vegyék fel a kapcsolatot azzal az értékesítővel, akinél a készüléket vásárolták és éljenek a készülékváltás vagy a visszafizetés lehetőségével.
Merre tovább az üzlet és a márka szempontjából?
• Elsődlegesen célunk, hogy arra ösztönözzük a Note7 felhasználókat, hogy ne használják a készüléküket és biztosítsuk a készülékváltás, illetve a visszatérítés gyorsaságát
• Emellett arra összpontosítunk, hogy kivizsgáljuk a bejelentett eseteket és nyilvánosságra hozzuk az eredményeket
• Az alapos vizsgálat időt igényel. A lehető leggyorsabban dolgozunk, ugyanakkor elhamarkodott lenne a vizsgálat kimenetelével kapcsolatban találgatásokba bocsátkozni
• Mérlegelve a Galaxy Note7 visszahívásának közvetlen költségeit bejelentettük, hogy a harmadik negyedéves eredményeink hozzávetőlegesen harmadával alacsonyabbak lesznek a vártnál
• Ahogy David Lowes a múlt hónapban kiemelte, tanulunk az esetből és üzletileg megerősödve térünk majd vissza
Néhány megjegyzés:
• Note széria: Európában hagyományosan egy meghatározott célcsoport számára készült differenciált termék
• az S7 és S7 edge marad a zászlóshajó termékünk, amely ezidáig kiemelkedően jól teljesít Európában

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés