2024-ben válthat saját modemre az Apple

A Bloomberg információi szerint nagy erőkkel zajlik a Bluetooth, Wi-Fi és 5G chipek fejlesztése Cupertinóban.

Több éve fejleszti az Apple saját modemét, hogy csökkentse kiszolgáltatottságát a Qualcommtól. A Bloomberg információi szerint az amerikai vállalat készülékeiben 2024-ben jelenhet meg a saját fejlesztésű modem, s a lap hozzáteszi, az Apple a Wi-Fi és a Bluetooth kapcsolatokat is saját fejlesztésű lapkákkal szeretné egy éven belül kiváltani. Jelenleg az Apple termékei a Broadcom fejlesztéseire hagyatkoznak a vezeték nélküli kapcsolatok terén.

Hirdetés

Az Apple és a Qualcomm hosszas és csúnya jogi csatát vívott a modemchipekkel kapcsolatos licenc-, szabadalom-, és jogdíj-nézeteltéréseik miatt, melyben végül sikerült megállapodásra jutnia a két cégnek 2019-ben. Az Apple akkor egyértelművé tette, hogy fókuszba helyezi a saját fejlesztésű modemek létrehozását az iPad és iPhone készülékekbe, majd nem sokkal később a cég felvásárolta az Intel modemekkel foglalkozó üzletágát. Ettől függetlenül egyes szabadalmak miatt így is fizetnie kell majd az Apple-nek a Qualcomm és az Ericsson felé, ha saját tervezésű modemre váltanak is. A jogi csatározások közben az Apple egyébként tett egy kísérletet az Intel modemjeivel is, melynek eredménye általánosabb gyengébb teljesítmény lett.

Egyelőre csak pletykák szintjén hallani az Apple saját fejlesztésű 5G modemjéről.
Egyelőre csak pletykák szintjén hallani az Apple saját fejlesztésű 5G modemjéről. (forrás: MacRumors) [+]

A Broadcomtól való elszakadáshoz az Apple integrált Wi-Fi és Bluetooth lapkát tervez állítólag, ennek premierjét azonban csak 2025-re jósolják. A Bloomberg forrásai szerint a végleges terv az, hogy minden vezeték nélküli hálózati kapcsolatot egy saját tervezésű lapkába integráljon az Apple. A teljes függetlenség kérdése itt sem egyértelmű, mert olyan rádiófrekvenciás modult és vezeték nélküli töltéshez szükséges komponenseket is használnak az iPhone-ok, melyek a Broadcomtól származnak.

Előzmények

Hirdetés