15 milliárd dolláros üzletet között az Apple a Broadcommal

A szokásos iPhone és iPad komponensek mellett hálózati chipeket is szállíthat a félvezető óriás az almásoknak.

Egy-egy telefon sok száz komponensből áll, amelyet tucatnyi beszállító indít útnak az összeszerelő üzemek felé. Ilyen a Broadcom Inc., melynek éves nettó árbevételének 20-25%-át eddig is az Apple szerződések tették ki, a két amerikai vállalat most pedig még szorosabbra fűzi a viszonyt, írja a CNBC. Egy gazdasági hivatalnak benyújtott dokumentáció szerint az almások a következő három és fél évben 15 milliárd dollár értékben vásárolnak Broadcom alkatrészeket, ami 4,5 billió forintnak felel meg.

Nem egy Broadcom komponens akad az Apple iPhone-ok belsejében
Nem egy Broadcom komponens akad az Apple iPhone-ok belsejében (forrás: iFixit) [+]

A komponensek egy része most is fellelhető az iPhone-okban és iPad-ekben: ilyen a WiFi modem, a Bluetooth egység vagy az Avago márkajelzés alatt futó áramkörök a különféle részegységek között. A Moor Insights elemzője szerint a jövőben ugyanakkor Broadcom mobilhálózati alkatrészek is kiköthetnek az iEszközökben, bár leginkább 4G komponensek az 5G helyett. A Wall Street Journal szerint a Broadcom egyébként épp eladni készül rádiófrekvenciás részlegét, az Apple pedig gőzerővel dolgozik saját modemjei fejlesztésén.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

  • Apple iPhone 11 Pro Max - tiltott gyümölcs

    A legjobb almás telefon új szintre emeli a vízállóságot és a multimédiás élményt, az iPhone 11 mellett azonban nem biztos, hogy megéri bűnbe esni.

  • 12 év iPhone-nevezéktana

    Néhány évvel ezelőttig rendkívül jól átlátható volt az Apple mobilok palettája, mostanra azonban igen zavaros lett a kép - ezen a téren is.

  • Apple iPhone XS - kerül, amibe kerül

    A nulladik perctől hatékonyan működő, tökéletesen összerakott, akárcsak az elődje. Örülni a dual SIM-nek, az IP68-nak és az elképesztő erejű hardvernek lehet, a magas ár pedig csak afféle velejáró.

Hirdetés