108 megapixel, maradhat?

Van, aki jövőre 10x-es optikai zoomot és 108 megapixeles kamerákat vizionál az okostelefonokba.

Gombamód elszaporodtak a 48 megapixeles mobilkamerák, és olvasóink hamar megtanulhattak egy kulcskifejezést: pixel binning. Ez négy szomszédos szenzorpixel információinak egyesítését jelenti, ami nappal nagyobb dinamikával, este  világosabb és zajmentesebb eredményekkel hoz előrelépést. Ehhez ugyanakkor szükség volt a hagyományos Bayer-szűrőn változtatni, amely négy pixel felett egy piros, egykék és két zöld színszűrőt helyezett el.

Normál vs. quad bayer színszűrő elrendezés
Normál vs. quad bayer színszűrő elrendezés és képfeldolgozás (forrás: Android Authority)

A Sony IMX576 és társai viszont viszont négy-négy pixel felett használnak RGBG színszűrőt (ezért quad Bayer a filter neve), ez pedig lényegesen gyengébb képélességgel jár 48 megapixelen. Ezért is javasoljuk mindig a 12 megapixeles rögzítés használatát, a pixel binning és a többelemes képfeldolgozás előnyei ugyanis éppen ekkor jönnek ki. A Samsung Bright GW1 lapkája ennél is tovább megy: nem kevesebb, mint 64 megapixelt kínál, 16 megapixeles képeket összegyúrva a fenti megoldással.

Ezzel az Ice Universe Twitter-csatorna szerint még nem ért véget a megapixelháború: 2020-ban jöhetnek a 108 megapixeles modulok. Quad bayer pixelelrendezés és négy képpont összegyúrása esetén ilyenkor 27 megapixeles, elvileg tűéles képek születhetnek, persze itt már az optika minősége is beleszólhat. Nem csak a megapixelszám, hanem az optikai zoomtartomány nőhet: a Huawei P30 Pro például 5x-ös zoomot kínált a főkamera viszonylatában, 10x-es hibrid nagyítással, amit digitális rásegítéssel ért el. Ice Universe szerint azonban nem kell már sokat várni: a következő szezonban 10x-esre nőhet az optikai zoomtartomány.

A Samsung Galaxy K Zoom 10x-es optikai nagyítást kínált, ettől viszont a készülékház jócskán megvastagodott
A Samsung Galaxy K Zoom 10x-es optikai nagyítást kínált, ettől viszont a készülékház jócskán megvastagodott [+]

Halkan jegyezném meg: ha a P30 Pro zoomlencséjét ultraszéles optikájához viszonyítom, akkor a Huawei telefon kamerarendszere már most 7,81x-es zoomátfogásra képes. Amit egyelőre viszont nem tudnak a mai mobilok, az a gyújtótávolság változtatása, azaz például 0,6x-os, 1x-es és 5x-ös zoomtartományok között digitális rásegítéssel készülnek a felvételek. Kérdéses, hogy ez 2020-ban változik-e, viszont a Zenfone Zoom példája mutatja: ez problémák sorát vonhatja maga után az apró lencsetagok nagy precíziót igénylő gyártása miatt. A Galaxy K Zoom pedig aligha járható vonal, az a készülék ugyanis csukott optikával is 2 cm vastag volt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés