WayteQ xTAB-70dci - egy fecske mégis csinálhat nyarat

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: Legendd | 2013-02-14 11:30

A WayteQ xTAB-70dci végre elhozza az IPS panelt is az alsóbb árszegmensekbe is, ám akkuidő terén már nem virít ennyire a masina.

Bevezető, tartozékok

A legújabb piaci elemzések szerint nem csupán globálisan, hanem Magyarországra vetítve is egyre inkább csökken az igény a drága táblagépek iránt, és főként itthon figyelhető meg az a trend, hogy az emberek lassacskán zsákszámra vehetik az olcsóbbnál olcsóbb készülékeket, már majdnem egy sarki TESCO üzletbe besétálva is találunk valamilyen ajánlatot. Mindez persze egy dolog, hiszen az említett gépek gyakran messze nem érik el az élvezhetőségi szintet, mivel sem a kijelző, sem a hardveres teljesítmény nem méltó partner ehhez. A vásárlási ok viszont mindenkinél más és más, azonban annyi bátran kijelenthető, hogy egy olcsó, mégis vonzó specifikációkkal rendelkező tablettel robbantani lehetne a piacot.

WayteQ xTAB-70dci
[+]

A WayteQ valami ilyesmire készül, ugyanis a nem olyan rég nálunk járó WayteQ xTAB-70dc-ből is csak egy dolog hiányzott, hogy valóságos forradalmat indítson el a kedvező árban kapható termékek között. Ez volt az IPS megjelenítő, mely nem csak szebb képet képes adni, de a betekintése szöge is összehasonlíthatatlanul jobb a sima TFT rokonainál. Jelenlegi tesztalanyunk pedig az előd árazását megtartva bizony már a dicsőített IPS panelt kapta meg, így viszont tényleg erős aánlattá minősül a WayteQ újdonsága. Sajnos hiába a fejlettebb technológia, egyet s mást nem sikerült ehhez igazítani, így például az akkumulátoros teljesítmény ment a kijelző fejlesztésének rovására, de az árhoz viszonyítva aligha van más egyéb ok, ami miatt tesztalanyunk nem állná meg helyét a nagyvilágban, ráadásul elindíthatja a lavinát, hogy innentől az olcsóbb árkategóriába is jó minőségű képernyők kerüljenek.

WayteQ xTAB-70dci
[+]

A dobozon szinte kizárólag a tablet képe és megnevezése áll, ám már itt is szembetűnik, hogy a forma egy kicsit átalakult az elődhöz képest. A csomagolást mágneses módszerrel készítették, oldalról kell felpattintani a felületét, hogy az eszközhöz és a kiegészítőkhöz érhessünk. Megszokott módon legfelül maga a készülék tündököl, alatta pedig egy kisebb területre helyezve fekszik a töltő, a microUSB vezetéke és az USB OTG kábel, mely a külső eszközök csatlakoztatása esetén jöhet jól.

Külső

Külső jegyekben bőven történt változás a sima "dc" variánshoz képest, mely mind az előlapot, mind pedig a hátlapot erősen érinti. Az anyaghasználat negatív irányba változott, ugyanis eltűnt az alumínium matéria, így kizárólag az üveg és főleg a műanyag dominanciáját érezhetjük. Az összeszerelés minősége is csak közepesnek mondható, igazából normális felhasználás esetén nincs gond, de konszolidáltabb tekergetés esetén hajlamos csúnya recsegésekre a ház, valamint a szokásos szivárvány effektus is előidézhető a képernyőn, ha a hátlapot erősebben kezdjük el nyomkodni. A méretek viszont egészen jól el lettek találva, a 197 x 113,5 x 9,9 milliméteres dimenziók abszolút egykezessé teszik a masinát, a 290 grammos tömeg pedig még hosszabb tartogatás után is szinte észrevehetetlen marad.

WayteQ xTAB-70dci
[+]

Az előlapon némi változtatást eszközöltek a WayteQ-nél, hiszen eltűntek a hardveres vezérlőgombok, immáron kizárólag a képernyőről érhetjük a visszalépés, kezdőképernyőre ugrás és menübelépés funkciókat, de magát az alkalmazásváltást is virtuális gomb segítségével tehetjük meg. A körbefutó keret még mindig vastagabb egy kicsit a kelleténél, ám így legalább marokra is foghatjuk két oldalról a masinát úgy, hogy egy millimétert sem takarunk el a megjelenítőből. Bal belül azért elhelyeztek egy VGA kamerát, mely a videocsevegések esetén jöhet jól. A legfőbb újdonság a 1280 x 800 képpont felbontású IPS-LCD panel, melynek 215 pixel / inch sűrűsége nem csupán éles és színhű képet ad, hanem végre a betekintési szög is csaknem száznyolcvan fokos, ami rendkívül kedvezően hat a felhasználói élményekre filmnézés, böngészés, vagy bármi egyéb tevékenység végzése esetén. Maximális fényereje megfelelő, mint ahogy érintésérzékenysége is hibátlan, egyszerre pedig maximum öt ujjunkat képes felfogni, aminél többre aligha lesz szükségünk.

WayteQ xTAB-70dci
[+]

Az oldalak összeillesztése hibátlan, a hátlap pedig egy kicsit az oldalak irányába ívelődik. A csatlakozók nagy része a masina bal felére került, innen tudjuk elérni a microUSB és a 3,5 milliméteres jack aljzatait, a microSD kártyahelyet (ezt egyébként TF, azaz TransFlash felirattal fémjelezték, ami már jó ideje nincs forgalomban, így már a Ghoo Tab 7000-nél is megmosolyogtuk), a töltőcsatlakozót, valamint a készülék feloldására és bekapcsolására szolgáló gombot is. Felülre a hangerőszabályzó billentyűt és a mikrofont szerelték, a jobboldal és az alsó terület viszont teljesen üresen maradt, bőven elfért volna itt még az elődmodellben szereplő miniHDMI kimenet.

WayteQ xTAB-70dci
[+]

A hátlap továbbra sem távolítható el, ám sajnos az eddigi prémium hatást keltő szálcsiszolt fém burkolatot felváltotta a kopogós műanyag, melyet kicsit csalódásként éltem meg. Öröm az ürömben, hogy a felülete recés kialakítással bír, így nem gyűjti az ujjlenyomatokat és a kézből sem csúszik ki egykönnyen, valamint a külső hatásoknak is jobban ellenáll. Fő kameramodult nem építettek be, bár felesleges is lett volna valami gyenge minőségű optikával elrontani az összhangot. A hangszórót a bal alsó sarokban találjuk, letakarni normális fogás esetén aligha fogjuk.

Hardver, szoftverezettség

A hardveres komponensek szintén nem okoznak csalódást (természetesen a kategóriához viszonyítva), hiszen a 40 nanométeres csíkszélességű és ARMv7 utasításkészletű AMLogic AML8726-MX Chipsetben két darab, magonként maximum 1,5 GHz-re skálázott Cortex-A9 mag duruzsol, a grafikus gyorsító szerepét pedig a Mali-400MP2 tölti be. Mindezek mellé 1 GB RAM párosul, mely szintén jótékony hatást gyakorol a sebességre és az alkalmazáskezelésre is. A belső háttértár mérete 8 GB, melyből 5,73 GB-ot érhetünk el szabadon, viszont a microSD kártyahelynek köszönhetően maximum 32 GB-tal tudjuk bővíteni ezt a mennyiséget.

Teljesítmény-teszt
Benchmark WayteQ xTAB-70dci Huawei MediaPad 7 Lite ConCorde Tab 9.7 IPS Ghoo Tab 7000S
Quadrant Standard 3851 pont 1103 pont 1639 pont 2125 pont
Linpack for Android (single) 52,396 MF. / 1,60 s 15,179 MF. / 5,52 s 16,313 MF. / 5,68 s 14,679 MF. / 5,71 s
Linpack for Android (multi) 91,567 MF. / 1,84 s 13,540 MF. / 12,46 s 15,318 MF. / 11,01 s 13,221 MF. / 12,76 s
Smartbench 2012 Prod. 2968 pont 413 pont ? pont ? pont
Smartbench 2012 Games 1596 pont 842 pont ? pont ? pont
AnTuTu 3.0 Benchmark 9215 pont ? pont ? pont ? pont

A pontszámok nagyon ütőképesek, és ezt legfőképpen a Linpack eredményei miatt érezhetjük így, hiszen a nyers számítási teljesítmény vizsgálatánál tesztalanyunk a felsorolt modelleket könnyen maga mögé utasítja. Lehetséges okként az optimalizáltságot lehet elővenni, ami szerencsére a rendszer sebességét is rendkívül pozitívan érinti. Az alkalmazások közötti váltás megfelelő, ugyanígy problémamentes a főoldalak közötti lapozgatás és a menüben való lépkedés is. A képernyő elforgatását nem sieti el a cucc, ám ettől függetlenül minden általános számítási teljesítménnyel könnyen elboldogul a masina.

WayteQ xTAB-70dci Screen Shot WayteQ xTAB-70dci Screen Shot

A masinán futó Android operációs rendszer egyelőre a 4.0.3 Ice Cream Sandwichig jutott, és a gyártó jelenlegi álláspontja szerint valamikor február végén, legkésőbb március elején a Jelly Bean is érkezni fog. Az ICS rendszer addig minden szükséges feladatra elég, van alkalmazáskezelőnk, egyszerűen tudunk váltani a futtatott programok között, de magát a felületet is teljesen személyre szabhatjuk. Mivel a külső egy az egyben gyári Android, így az ikonokat sem érte módosítás, a szokásos wigeteket és gyorsikonokat tudjuk a maximum öt oldalból álló főképernyőre kirakosgatni.

WayteQ xTAB-70dci Screen Shot WayteQ xTAB-70dci Screen Shot

Nem túlzás azt állítani, hogy szinte kizárólag csak a gyári androidos alkalmazásokkal operálhatunk elsőre, ám mint mindig, most is ripsz-ropsz letölthetünk további programokat a Google Play Áruháznak köszönhetően. Egyetlen extraként a WayteQ Táblamagazin szolgál, ahol Metro, PestiEst stb. katalógusokat érhetünk el. Ezen felül a tradicionális felhozatalt kapjuk, vagyis rendelkezésünkre áll a böngésző, az email kliensek, a video- és zenelejátszó, a kamera, az óra, a számológép, a többféle nézettel kecsegtető naptár, a multimédiás tartalmakat összegyűjtő galéria, a térkép és a Google csevegő.

WayteQ xTAB-70dci Screen Shot WayteQ xTAB-70dci Screen Shot

Multimédia

FM-rádió nincs, bár ez sajnos továbbra sem divat a táblagépek esetén. Ennek ellenére egyáltalán nem szabad csüggednünk, mivel az internetes rádióműsorok mellőzésével használhatjuk a beépített zenelejátszót, ami minden szükséges funkciót ellát. Az albumborítókat 3D-s nézetben tekinthetjük át, de szelektálhatunk dalaink közül előadók, muzsikák, műfajok és albumok szerint is. Keverési módot biztosít a szoftver, hangszínszabályzó viszont nincs. Kihangosítva nem túl élvezhető a minőség, mélyek nincsenek, de túlságosan erős hangerő sincs, ám azért egy otthoni szobában elegendő lehet.

WayteQ xTAB-70dci
[+]

Már maga a gyártó is úgy hirdeti termékét, hogy a Full HD tartalmak megjelenítése egyáltalán nem ütközhet akadályba, és szerencsére ebben semmi kivetnivalót nem fogunk találni használat esetén. A videolejátszó ugyan gyárilag nem támogatja a DivX formátumot, természetesen a számos alternatív program lehetőséget nyújt a megoldásra. A legújabb xTAB pedig bizonyíték, nem csak ígéret, mind a 720p-s, mind az 1080p-s filmek visszanézhetők, ami felettébb örömteli, habár éppen emiatt fogjuk hiányolni a miniHDMI kimenetet.

WayteQ xTAB-70dci Screen Shot WayteQ xTAB-70dci Screen Shot

Rendhagyó módon kimondottan játékok és 3D grafika szempontjából is mértem a gép teljesítményét. Mivel egy IPS panellel van dolgunk egy egész korrekt felbontás kíséretében, a WayteQ újdonsága néhány játékot szinte kötelezően telepíttet a felhasználóval. Az alant látható táblázatban néhány igen megterhelő feladattal "kényeztettem" a masinát, az eredmények nem kiábrándítók, de azért nem is példátlanok, nagyjából azt a következtetés lehet levonni, hogy a közepes grafikát igénylő game-ek még nem okoznak problémát, de a hardcore fejlesztések már rendkívül alacsony FPS-sel futnak. Angry Birds és társaik, vagy egyéb mászkálós mókák azért vígan játszhatók a tableten. A tesztek után egyébként érezhetően meleg volt már a cucc baloldala, nem borzasztó, de kicsit zavaró.

Grafikus tesztek
Benchmark GLBenchmark 2.5 Fill Rate Antutu 3D Rating On-screen Epic Citadel
WayteQ xTAB-70dci 353368096 textels / sec 2327 pont (800 x 1232) 23,4 FPS (1280x752, High)

WayteQ xTAB-70dci Screen Shot WayteQ xTAB-70dci Screen Shot

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

Adatkommunikáció terén finoman szólva sem szolgál túl sok extrával a kütyü, mindössze egy 802.11b/g/n szabványt támogató WiFi modullal dolgozhatunk, se NFC, se Bluetooth nem fért már a repertoárba. Lényegesebben fájóbb pont az előzőekben már említett miniHDMI hiánya, mely pont az 1080p-s mozik kivetítését könnyítené meg. Adatot másolni microSD-n és microUSB adatkábelen keresztül tudunk, ráadásul géphez csatlakoztatva akár USB-n keresztül is vesz fel áramot a masina. 3G és GPS modult sem találunk a specifikációk között, habár előbbit külső modem esetén azért támogatja a táblagép. Az USB OTG kábel segítségével külső eszközöket, így egeret, pendrive-ot vagy billentyűzetet is csatlakoztathatunk hozzá.

WayteQ xTAB-70dci Screen Shot WayteQ xTAB-70dci Screen Shot

A böngésző egészen jól sikerült, minden feladatot képes ellátni anélkül, hogy komolyabban összeráncolnánk szemöldökünket. A Flasht képes lejátszani, mivel rendszerszinten is támogatott még, ráadásul az ilyen tartalmak lejátszása sem redukálja jelentősen a felhasználói élményt. A SunSpider egyébként 1913,9 ms eredményt adott, ami nem kiemelkedő, de azért egyáltalán nem is tragikus. A Flash aktiválása nélkül a görgetési sebesség nagyon gyors, de a kétujjas mozdulatok is szabadon használhatók, nagyítás esetén pedig a képernyő szélességéhez viszonyítva rendezi a szöveget a szoftver.

WayteQ xTAB-70dci
[+]

Az akkumulátor egy kicsit gyenge pontja a cuccnak, ugyanis a 3000 milliamperórás teljesítmény korántsem valami nagy dobás a gyártótól, ennél már jóval méretesebb kapacitással büszkélkedő termékeket is dobtak piacra. Éppen ezért már a WayteQ sem próbál mókusvakításba kezdeni, nagyjából 3-4 órás üzemidőt ígérnek, ami egyáltalán nem sok, viszont valós érték, internetezés és filmnézés esetén is a megadott időintervallumban tud rendelkezésünkre állni a tablet.

WayteQ xTAB-70dci
[+]

Értékelés: WayteQ xTAB-70dci
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 6 pont
Összeszerelés minősége 7 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 8 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 7 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 5 pont
Ár/érték aránya 8 pont
Hogyan értékelünk?

Már a sima xTAB-70dc esetén is az volt az első érzése az embernek, hogy még egy IPS panel kellene, és akkor szinte tökéletes választássá avanzsálna a cucc. Nos, maga a gyártó is felismerte szerencsére ezt a tényt, így az xTAB-70dci minden szükséges minimummal rendelkezik egy átlagos felhasználó számára. A tableteknél immáron bátran kijelenthető, hogy a kétmagos processzor az alsókategóriában is alapkövetelmény lett, mint ahogy a WayteQ után már az IPS panel alá sem fognak sokan adni. Az ajánlott végfelhasználói ár pedig 35 ezer forint alatt maradt, emlékezzünk csak vissza, pont ennyibe került az elődmodell is, így a gyártónak sikerült úgy fejlesztenie termékét, hogy az az árazáson egyáltalán nem látszik. Nem szabad azonban elfelejteni azt sem, hogy van bőven ellenfél a piacon, a legerősebb ezek közül a ConCorde, mely a SPEED névre keresztelt masinájával keményen labdába tud rúgni, viszont óriási különbség, hogy a SPEED csak március végén, április elején fog csak piacra kerülni, addig pedig sok víz lefolyik még a Dunán, vagy legalábbis sok WayteQ termék kerülhet megvásárlásra. A WayteQ xTAB-70dci előnye, hogy gyönyörű kijelzővel szerelték fel, de a kategóriájához mérten a tudás és a sebesség is abszolút rendben van. bár számomra csalódás volt, hogy a miniHDMI kimenetet kihagyták ebből az eszközből. A fentebb említett ellenfélen kívül ki kell még emelni a 9,7"-es ConCorde Tab 9.7 IPS-t és a ConCorde Tab PLAY-t, melyek hasonló áron (bár drágábban) kínálnak azonos, vagy kicsit jobb specifikációt. Mindettől függetlenül a WayteQ egy megfelelő készüléket dobott piacra igazán kellemes áron, így az ajánlott plecsni megadása egyáltalán nem tűnik alaptalan döntésnek.

WayteQ xTAB-70dci

Legendd

A cikk elkészítésében a T-Mobile 4G mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

WayteQ xTAB-70dci
WayteQ xTAB-70dci Általános
Technológia WiFi only
Méret 197 x 113,5 x 9,9 milliméter
Tömeg 290 gramm
Színvariációk fekete
SIM-foglalat nincs
Kijelző
Kijelző átlója 7 hüvelyk
Kijelző felbontása 1280 x 800 pixel (215 ppi)
Kijelző típusa IPS-LCD kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa AMLogic AML8726-MX Chipset
Processzor típusa 1,5 Ghz-es kétmagos Cortex-A9
Processzor csíkszélessége 40 nm
Processzor utasításkészlete ARMv7
Grafikus chip Mali-400MP
RAM mérete 1 GB RAM
Memória
Belső tárhely 8 GB
Memória bővíthetősége microSD
Adatátvitel
IrDA / Bluetooth nincs / 3.0 (A2DP)
WiFi 802.11 b/g/n
USB microUSB 2.0
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő nincs
NFC nincs
Alapfunkciók
Profilok néma/hangos
Vibra funkció van
Hangrögzítés telepíthető
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 4.0.3 (Ice Cream Sandwich)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Java van
Játékok telepíthető
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek WayteQ táblamagazin
Multimédia
Fő kamera nincs
Másodlagos kamera VGA
Videófelvétel nincs
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó nincs
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 3000 mAh-s lítium-ion
Videólejátszási idő 3 óra
Egyebek
3,5 mm-es jack kimenet, giroszenzor