Vernee Thor - mondhatni isteni

Újabb, egyben a legújabb shenzheni gyártó, ahogy az lenni szokott, megnyerő specifikációval és még annál is kedvezőbb árral támad, de a meglepetés az, hogy sikerül is neki.

Multimédia

Ismét egy érzékeny területhez érkeztünk, ahol a legtöbb eszköz azzal a lendülettel vérzik el, ahogy elkattintjuk az első képet, de legkésőbb, amikor megtekintjük. A Vernee üdvöskéje azonban állja a sarat, noha azért sejthető, hogy nem váltja meg a világot, korántsem tragikus a helyzet. A 13 megapixeles szenzorhoz jár autofókusz és LED villanó, noha ennek tónusa már-már kellemetlenül hideg. Ha nem muszáj, ne erőltessük. A szoftver sajnos nagyon fapados, azért néhány alapvető módosításra van lehetőségünk. Első körben a HDR-t, a vakut és a kézmozdulattal való rögzítést babrálhatjuk, illetve választhatunk normál és panoráma mód között. A beállítások is a megszokott opciókat rejtik, csak a lényegesebbeket említve: adjusztálhatjuk az expozíciót, a kép jellegét, valamint az ISO-t 100-tól 1600-as értékig. Az előlapi optikával maximum 5 megapixeles alkotásokat varázsolhatunk, de hiába a Samsung lencse, nem biztos, hogy minden vonásunkat felismerjük egy önarcképen. Főleg, mert nem csak a ráncokat, de a tekintetünket is elhomályosítja kissé a sztahanovista algoritmus.

A képek nem rosszabbak, mint a sokéves átlag, sőt bizonyos körülmények között egész szépen teljesít, például éjszaka sem teljesen reménytelen a helyzet (lásd a New York palotát), de azért vannak gondok. Például az itt-ott felbukkanó kromatikus aberráció, vagy a dinamika szűkössége, amin a HDR módosít ugyan, de nem minden esetben a pozitív irányba. A zajmentesítés és élesítés kissé túlbuzgó, ezzel bukjuk a részletek jelentékeny hányadát, de a színek legalább rendben vannak. Az alkalmazás hamar megnyílik, a fókusz pedig meglehetősen gyorsan észbe kap, várni csak a HDR-re kell. A maximális felbontást egyébként 4:3-as és 16:9-es képarány mellett is hozza, úgyhogy az előnézettel sem kell trükközni, hogy kihozzuk a legtöbbet a szituációból.


[+]

Videózni igen jó minőségben tudunk még alapbeállítások mellett is, ami 1280 x 720-as felbontást és 30 fps-t jelent, a finom opció pedig tovább javít az amúgy sem rossz lehetőségeken, egészen Full HD-ig. Kissé mókás, hogy videózás közben az értesítési hangok is rögzítésre kerülnek a felvételen, tehát ha nagyon művészkednénk, némítsuk le a rendszert. A gyári lejátszó hasonló számokkal birkózik meg, de szokás szerint az AC3-as hangsávot és a DivX-et a feliratokkal egyetemben elfelejthetjük. Természetesen a problémát egy másik lejátszó installálásával pillanatok alatt eliminálhatjuk.


[+]

Zenei téren kellemes meglepetést jelent a vihar istene, noha a mélyek nem dübörögnek úgy, mint a mennydörgés, de kifejezetten hallgatható és kiegyenlített a hangzás. Füles nincs, így ránk van bízva, hogy mivel próbálkozunk, az eredmény pedig több, mint kielégítő is lehet. A hangzásjavítás természetesen adott, a film mód külön jót tesz, ha filmet kívánunk nézni, és nyilván hallgatni, a zenei opció viszont nem feltétlenül segít, noha nagyon tolja az amúgy hiányzó basszust, annyira mégsem kellemes. A multimédiás hangszóró esetében a maximum hangerő nem valami lenyűgöző, cserébe recsegés és torzítás sem jellemző, fülessel viszont már érezni az erőt, zúgást azonban továbbra sem hallani. A hangszínt a gyári zenelejátszó alkalmazásban tudjuk a tartalomnak megfelelően módosítani, egyébként csak a szokásos funkciók jönnek szembe a kissé ódivatú megjelenéssel bíró felületen. Nem sokkal dizájnosabb az FM-rádió sem, persze ez mit sem von le az értékéből. Fülhallgató csatlakoztatásával izzíthatjuk az adókat, amelyeket elnevezni sajnos nem hajlandó, RDS tehát nincs (vagy nem működik, olyat is láttunk már).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Még erősebb lesz a Vernee Apollo

    A nemrég bemutatkozó új márka legütősebb ajánlata a megjelenés előtt tovább növelte a lóerők számát. A tízmagos rendszerchip mellé 6 gigabájt RAM és nyomásérzékeny kijelző jár.

  • A maximumra törekszik az új kínai márka

    A Vernee olyan készüléket fog hamarosan piacra dobni, aminek specifikációi közül elég lenne csak a 6 GB RAM-ot, a Force Touch kijelzőt, vagy a 10 magos processzort kiemelni.

Hirdetés