Vernee Thor - mondhatni isteni

Újabb, egyben a legújabb shenzheni gyártó, ahogy az lenni szokott, megnyerő specifikációval és még annál is kedvezőbb árral támad, de a meglepetés az, hogy sikerül is neki.

Bevezető, tartozékok

Az eddig mindössze két (és fél) eszközt jegyző, alig fél éves márkának minden esélye megvan, hogy záros határidőn belül tényezővé váljon az okostelefonok egyre szerteágazóbb és kiélezettebb piacán. Mindkét jelenleg elérhető készülékük elismerésre méltó számokat mutat papíron, noha az Apollo még csak a Lite verzióban létezik, a specifikáció alapján belegondolni is kellemes, hogy mit tudhat majd a nem kalóriaszegény változat. Állítólag ezt. A várva várt és elsőszülött Thor visszafogottabb hardverrel operál, de a kategóriában még így is kiemelkedő konstrukciónak számít. És tényleg az. Nem tűnik vadnak a feltételezés, hogy a Vernee nem viccel, így joggal bízhatunk benne, hogy a felső szegmensben sem vallanak majd szégyent a tízmagos Helio X20-szal, 4 GB rendszermemóriával és minden legutolsó fejlesztés szerinti jósággal szerelt Apollo Litetal és a hamarosan érkező, tényleg durvának ígérkező Apolloval.


[+]

A távol-keleti készülékek esetében a legfőbb gondot vagy az optimalizálatlanság, vagy a véleményes minőségi kihozatali arány, vagy ennek változó arányú kombinációja szokta okozni, esetleg tetten érhetünk néhány pixelnyi vagy gigahertznyi eltérést a specifikáció és a valóság között. Na, a Vernee első készüléke esetében ilyesmitől nem kell tartani. A holmiról messziről látszik, hogy az alábbi képen félszeg mosollyal tömörülő tervezőcsapat látott már telefont, hovatovább használt is, ennek folyományaként pedig olyan eszközt csináltak, ami tényleg alkalmas arra, amire kitalálták. Az van, hogy általánosságban nincs neki baja. Minden – ami persze azért nem túl sok – kifogástalanul és szélsebesen teszi a dolgát, ahogy szentkuti11 kolléga bölcsen megjegyezte: Ami nincs, az nem is tud rosszul működni. Ami viszont van, az annál inkább, kivéve, mint például most, amikor valaki, mondjuk a lenti képről veszi a fáradtságot és csomagolás előtt megnézi, hogy mégis mit sikerült összehozni.


Kedves embereknek tűnnek és úgy tűnik, telefont is tudnak csinálni

A villámok istenének nevével fémjelzett készülék árához képest elméletileg jóval felülteljesíti a kategóriaátlagot, noha láttunk már ilyet, a tapasztalatok ennek ellenére nem mindig igazolták a várakozásokat. Viszont a Thor tényleg az, aminek látszik: korrektül összerakott szerkezet, nyolc mag, 3 GB rendszermemória, biometrikus azonosító, megnyerő, 5 hüvelykes, HD felbontású LTPS LCD kijelző, valódi dual SIM, tehát a tárhely bővítése sem vagy-vagy kérdése, valamint 13 MP-es főkamera, mindez a legújabb Androiddal megfejelve. Újabban azonban két neuralgikus kritérium tudja mindennél jobban borzolni a kedélyeket, tehát elébe megyünk a találgatásoknak, így máris kénytelenek vagyunk közölni egy kifejezetten elkeserítő, emellett pedig rögvest egy roppant jó hírt is. Most mindenki vegyen egy mély lélegzetet: Nincs értesítési LED. Szó bennszakad, hang fennakad, lehellet megszegik. Mondjuk, annyiban nem tragédia, hogy lényegében ez az egyetlen komolyabb negatívum, amit jogos felháborodással a készülék arcába vághatunk (bár jobb lett volna, ha inkább ők vágnak bele egy picike fényforrást). Cserébe van B20, alias 800 MHz-es LTE frekvencia támogatás, szóval még duzzogni sem tudunk igazán teljes meggyőződéssel.


[+]

Noha a tetszetős és prémium kivitelezésű csomagolás még a legvacakabb készülékek esetében sem szokatlan a világ másik feléről érkező pakkok esetében, a Vernee kifejezetten egyszerű és kissé semmitmondó megoldást választott, persze értékelendő, hogy a körítés csinosítása helyett a lényegre fordították a kapacitásokat. Az Eustock.hu-tól érkezett, szabvány formátumú, masszív, fekete dobozkán mindössze a márka és típusjelzés ezüstlik, hátul pedig tájékoztató jellegű specifikációba botolhatunk. A fedelet leemelve már kapcsolhatjuk is be a készüléket, az akkumulátor ugyanis megmásíthatatlanul benne foglaltatik. Amíg bootolunk, a készüléktálcát kiemelve vegyük szemügyre a 2 amperes hálózati töltőfejet és a hamisítatan kínaitermék illatot árasztó microUSB kábelt. Füles és egyéb kiegészítő nincs, ellenben kapunk egy szolid terjedelmű használati útmutatót, ami egyben garanciajegyként is funkcionál, valamint egy egyszeri utazási kedvezményre jogosító Uber kupont.

Külső, kijelző

Isteni származtatásával ellentétben a Thor egy kifejezetten visszafogott, a matt fekete felületeknek köszönhetően mégis sejtelmes megjelenésű készülék. Nem feltétlenül az elegancia jut eszünkbe elsőre, inkább a nemes egyszerűség. 142 x 70,3 x 7,9 milliméteres dimenziók egészen kompakt összképet mutatnak, az egykezes használhatóság pedig még átlagon aluli kézmérettel sem lehetetlen. Bizonyos szintig persze. A mindössze 140 grammot nyomó, titán ötvözet vázra húzott szín műanyag felépítmény ellenére abszolút minőségi és letisztult érzetet kelt a holmi. A hátlap és élek gumírozott tapintású (kissé bizarr módon Babyskin elnevezésű) (mű)anyaga kimondottan ragaszkodik az ember kezéhez, így nagy eséllyel még akkor sem kell rettegnünk a tömegvonzás készülékre gyakorolt kíméletlen fenyegetésétől, ha fél kézzel ügyeskedünk. Az anyag jellegzetességeit tekintve nem lenne túl meglepő, de több mint egy hét intenzív használat alatt előjeleit sem tapasztaltuk kopásnak vagy bármilyen amortizációnak. Az összeszerelés minősége és az illesztések precizitása is kifogástalan, mindössze a hátlap felső harmadában lehet megropogtatni a készüléket, mivel a burkolat alatt alátámasztási hiányt okoznak az ott lapuló készségek, noha ennek ellenére sem horpadozik.


[+]

Az előlapot a teljesen ésszerű és valószínűleg a technikailag indokoltnál nem nagyobb méretű kávákkal körbevett, 5 hüvelykes, 1280 x 720 felbontású, 294 ppi pixelsűrűségű kijelző uralja. A számok alapvetően nem mellbevágóak, viszont a Gorilla Glass 3-mal védett, 2.5D csiszolású, légrésmentes LTPS LCD panel tulajdonságait is figyelembe véve teljesen elégedettek lehetünk a megjelenítés minőségével. Bár az automata fényerőszabályzó nemhogy kissé lomha, de meglehetősen ostoba is, tehát nem árt saját kezű intézkedéseket foganatosítanunk a kívánt hatás érdekében. Ebből kifolyólag – ahogy majd a szemünk teszi sötétben – éjszaka csak fokozott óvatossággal közelítsünk.


[+]

Kijelző-teszt
Mérés Vernee Thor Samsung Galaxy J3 (2016) ZTE Blade V7 Xiaomi Redmi 3
Fehér fényerő (max.) 432 nit 334 / 425 nit 612 nit 523 nit
Fehér fényerő (min.) 20 nit 4,2 nit 10,8 nit 1,2 nit
Fekete fényerő 0,20 nit 0 nit 0,57 nit 0,49 nit
Kontrasztarány 2160:1 végtelen 1075:1 1067:1
Színhőmérséklet 8535 K + kézi 7515 K 7810 K + kézi 7960 / 7043 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Ettől függetlenül láthatóan és tapinthatóan jó minőségű – vélhetően Sharp – panelt választottak a Vernee mérnökei. A betekintési szögek mértéke majd 180 fokig terjed, utána meg ugye a készülék hátulját látjuk, addig viszont a fényerő és a kontraszt rendületlenül tartja magát. A kissé eleve hűvösre kalibrált, de legalább módosítható (a MiraVisiont tessék keresni) hőmérsékletű színek azért minimális változást elszenvednek. Noha a maximum fényerő nem kiemelkedő, mindamellett tisztességes értéket produkál, a fekete fényerővel, vagy ez esetben inkább fényerőtlenséggel párosítva szokatlanul kontrasztos képet kapunk, ami szikrázó napsütésben is kifejezetten látványos megjelenítést biztosít. A napfürdőzni kedvelő userek számára külön megjegyezném: a cucc kiválóan alkalmas kültéri vizuális tartalomfogyasztásra. Is. Csak használjanak megfelelő fényvédőt. Nyilván magukon, nem a készüléken.


[+]

Annak ellenére, hogy a gyártó szerint a kijelző az előlap 80%-át teszi ki, ami ránézésre nagyjából akár életszerűnek is tűnhet, az érintésérzékeny kezelőgombok nem a megjelenítőt kisebbítik, hanem az alsó kávát bitorolják. Habár a középen elhelyezkedő Home érintőgombot két oldalról közrefogó menü és vissza mindössze egy-egy pötty képében mutatkozik, ezek sorrendje sajnos nem másítható meg. Ismét lélegezzünk mélyeket, az értesítő LED hiányából fakadó sokkhatást most kénytelenek vagyunk tetézni: a virtuális gomboknak nincs háttérvilágítása, tehát sajnos így nem tudjuk kijátszani a készülék legnagyobb hiányosságát. Így felül csak az 5 megapixeles előlapi kamerát, a fény- és közelségérzékelő szenzort, valamint a beszédhangszórót találjuk.


[+]

Az élek nem különösebben izgalmasak, bal oldalra például nem jutott semmi, így kizárásos alapon jobbra keresendő az egyébként remek elhelyezésű és nyomáspontú bekapcsológomb és a hangerőszabályzók. Alul microUSB és beszédmikrofon, felül pedig a (még?) elmaradhatatlan 3,5 milliméteres jack csatlakozó jelenti az arzenált. Ha megfordítjuk a készüléket, ne tegyük sík felületre, mert a 2.5D kialakítás „jó szokásához” híven istentelenül csúszik. Ezt mintegy mellékesen jegyzem csak meg, ugyanis a mondat a lényegesen mozgalmasabb hátoldal taglalásának indult volna, itt található ugyanis a jobb alsó sarokban a monó hangszóró, ami a mai trendekkel ellentétben meg sem kísérel többnek látszani, felette pedig a szerfelett visszafogott, alig feltűnő Vernee logó és Thor felirat. Mondjuk, mindkettőt kisbetűvel írja a gyártó, de nem következetesen, úgyhogy mi azért maradnánk a tulajdonneveket megillető írásmódnál.


[+]

A felső tartományt nem a szinte teljesen síkban lévő 13 megapixeles főkamera és az alatta elhelyezett, egyébként túlontúl hideg, de megfelelő fényerejű LED villanó teszi érdekessé, hanem az alattuk található biometrikus azonosító. A kezelhető méretű készülékházból adódóan még kifejezetten kis kézzel is pont útba esik, a fémkeretnek köszönhetően pedig eltéveszthetetlen, noha a negatív szintkülönbség sokakat zavarhat, mi nem találtuk kényelmetlennek a használatot. Többek között azért sem, mert bámulatos hatékonysággal üzemel. A hátlapi elhelyezkedés okán, noha 5 ujjat mutathatunk be a rendszernek, jobbára csak a két mutatót használjuk, így érdemes ezeket többször bevinni, biztos, ami biztos alapon. A Vernee honlapján egyébként egy gyorstalpalót is megtekinthetünk. A javasolt eljárás a megfontolt érintések helyett az eszeveszett tapicskolás, de bárhogy is csináljuk, a működésre nem lehet panasz. Legalábbis az első frissítésig, ami szimpla rovarirtást ígért. Mondjuk bugokkal, még kisebbekkel sem nagyon találkoztunk, viszont a kijelző feloldása az addigi bámulatosan gyors helyett inkább csak nagyon gyors lett, ahogy a pontosság is szenvedett némi veszteséget, így már csak 9/10. Persze ez összességében még mindig remek mérleg.

Hardver, szoftver

Eddig nem nagyon lehetett belekötni a készülékbe, na, ez most sem fog sikerülni. Kivéve ugye a LED, vagyis annak hiánya, amin majd csak az árazás környékén tudjuk nagy nehezen túltenni magunkat. Ezt leszámítva továbbra is minden csodás. A MediaTek 28 nanométeres gyártástechnológiával elkövetett, 64 bites ARMv8 utasításkészletű, nyolc, egyenként 1,3 GHz-re skálázott, Cortex-A53-as magot integráló MT6753-as SoC-ja 3 GB RAM-mal és a három magos Mali-T720-szal egészen kiváló teljesítményt nyújt. Benchmarkban ugyan láttunk már többet, de a mindennapi felhasználás során igazán impresszív hatásfokkal dolgozik a rendszer. A megnövelt memória és a HD kijelző kifejezetten jó párosításnak bizonyult a chipset képességeinek maximális kiaknázására, még úgy is, hogy a processzor névértéken 1,5 GHz-re van hitelesítve. Valószínűleg a melegedés hiánya is ennek köszönhető, meg nyilván a készülék belsejében taktikusan elhelyezett grafitlapok sem ártanak.

Teljesítmény-teszt
Benchmark Vernee Thor Xiaomi Redmi 3 ZTE Blade V7 LG K4 4G
Rendszerchip MediaTek MT6753 Snapdragon 616 MediaTek MT6753 MediaTek MT6735M
AnTuTu Benchmark 6.x 37.679 pont 35.181 pont 35.987 pont 22.717 pont
Vellamo Browser 2838 pont 2605 pont 2133 pont 1287 pont
Vellamo Metal 1059 pont 1126 pont 879 pont 709 pont
Geekbench 3 (single) 636 pont 657 pont 617 pont 470 pont
Geekbench 3 (multi) 3016 pont 3006 pont 2832 pont 1313 pont
GFXBench Manhattan onscreen 9,1 fps 12 fps 4,5 fps 5,8 fps
GFXBench Manhattan offscreen 4,5 fps 5,8 fps 4,5 fps 1,3 fps
GFXBench T-Rex onscreen 19 fps 24 fps 12 fps 11 fps
GFXBench T-Rex offscreen 12 fps 15 fps 12 fps 4,1 fps

Mondjuk, úgy nem nehéz villantani, hogy a stock Androidból is a legalapabb verzió jutott a fedélzetre, jóllehet annak legfrissebb, 6.0-s változata, amit máris tovább finomított a gyártó egy kisebb frissítés formájában. Azt egyébként nem tudjuk, hogy mit kellett orvosolni, szoftveres hibára ugyanis sem előtte, sem utána nem akadtunk. Ahogy egyébként másmilyenre sem. A rendszer tehát teljesen üres, és kissé KitKat utánérzésű, a zenelejátszó meg egy az egyben az, bár minden nélkülözhetetlen készség a rendelkezésünkre áll. Böngészőből például kettő is, a sima gyárit és a Chrome-ot is bevethetjük. Van biztonsági mentés, e-mail kliens, fájlkezelő, galéria, kissé hiányos, de funkcionális Google csomag, hangrögzítő, letöltéskezelő, naptár és számológép. Ezen kívül egy fia extraság sem jut, se gesztusvezérlés, se intelligens hívásfunkciók (se értesítő LED, ugye), mindössze egy előtelepített Uber alkalmazással és némi utazási kedvezménnyel gazdálkodhatunk.


[+]

A főképernyőn és a kétfázisú értesítési sávon is minden a megszokott rendben, utóbbi tartalma első körben nem variálható, meg kell elégednünk adott gyorskapcsolókkal és a fényerőcsúszkával. Mindaddig, amíg az értsítősávon található fogaskerék hosszú megnyomásával elő nem varázsoljuk a Kezelőfelület-hangoló opciót. Ugyanitt keresendő az akksiszint százalékos kijelzése is. A gyártó meghagyta az alkalmazásmenüt, így a 4 x 4 plusz 1 x 4-es ikonkiosztású főképernyőre csak az kerül, amiről szeretnénk is, hogy ott legyen, kivéve a Google keresősávját, mert az oda van ragasztva, ha tetszik, ha nem. A menüben viszont nem rendezkedhetünk kedvünkre, a görgetési irány mindenképpen vertikális, a sorrend pedig ABC. Ezen kívül tényleg nincs semmi látnivaló, a beállítások között kizárólag a Biztonság menüpont alatt található ujjlenyomat beállítás és a Megjelenítésnél keresendő MiraVision érdemel említést. Az ujjlenyomatos védelem egyébként mindössze a készülék kinyitásáig terjed, alkalmazásokat, vagy fiókbejelentkezést nem tudunk hozzárendelni. Egyéb funkciót sem lát el, például exponálni, vagy hívást kezelni sem tudunk vele.

Multimédia

Ismét egy érzékeny területhez érkeztünk, ahol a legtöbb eszköz azzal a lendülettel vérzik el, ahogy elkattintjuk az első képet, de legkésőbb, amikor megtekintjük. A Vernee üdvöskéje azonban állja a sarat, noha azért sejthető, hogy nem váltja meg a világot, korántsem tragikus a helyzet. A 13 megapixeles szenzorhoz jár autofókusz és LED villanó, noha ennek tónusa már-már kellemetlenül hideg. Ha nem muszáj, ne erőltessük. A szoftver sajnos nagyon fapados, azért néhány alapvető módosításra van lehetőségünk. Első körben a HDR-t, a vakut és a kézmozdulattal való rögzítést babrálhatjuk, illetve választhatunk normál és panoráma mód között. A beállítások is a megszokott opciókat rejtik, csak a lényegesebbeket említve: adjusztálhatjuk az expozíciót, a kép jellegét, valamint az ISO-t 100-tól 1600-as értékig. Az előlapi optikával maximum 5 megapixeles alkotásokat varázsolhatunk, de hiába a Samsung lencse, nem biztos, hogy minden vonásunkat felismerjük egy önarcképen. Főleg, mert nem csak a ráncokat, de a tekintetünket is elhomályosítja kissé a sztahanovista algoritmus.

A képek nem rosszabbak, mint a sokéves átlag, sőt bizonyos körülmények között egész szépen teljesít, például éjszaka sem teljesen reménytelen a helyzet (lásd a New York palotát), de azért vannak gondok. Például az itt-ott felbukkanó kromatikus aberráció, vagy a dinamika szűkössége, amin a HDR módosít ugyan, de nem minden esetben a pozitív irányba. A zajmentesítés és élesítés kissé túlbuzgó, ezzel bukjuk a részletek jelentékeny hányadát, de a színek legalább rendben vannak. Az alkalmazás hamar megnyílik, a fókusz pedig meglehetősen gyorsan észbe kap, várni csak a HDR-re kell. A maximális felbontást egyébként 4:3-as és 16:9-es képarány mellett is hozza, úgyhogy az előnézettel sem kell trükközni, hogy kihozzuk a legtöbbet a szituációból.


[+]

Videózni igen jó minőségben tudunk még alapbeállítások mellett is, ami 1280 x 720-as felbontást és 30 fps-t jelent, a finom opció pedig tovább javít az amúgy sem rossz lehetőségeken, egészen Full HD-ig. Kissé mókás, hogy videózás közben az értesítési hangok is rögzítésre kerülnek a felvételen, tehát ha nagyon művészkednénk, némítsuk le a rendszert. A gyári lejátszó hasonló számokkal birkózik meg, de szokás szerint az AC3-as hangsávot és a DivX-et a feliratokkal egyetemben elfelejthetjük. Természetesen a problémát egy másik lejátszó installálásával pillanatok alatt eliminálhatjuk.


[+]

Zenei téren kellemes meglepetést jelent a vihar istene, noha a mélyek nem dübörögnek úgy, mint a mennydörgés, de kifejezetten hallgatható és kiegyenlített a hangzás. Füles nincs, így ránk van bízva, hogy mivel próbálkozunk, az eredmény pedig több, mint kielégítő is lehet. A hangzásjavítás természetesen adott, a film mód külön jót tesz, ha filmet kívánunk nézni, és nyilván hallgatni, a zenei opció viszont nem feltétlenül segít, noha nagyon tolja az amúgy hiányzó basszust, annyira mégsem kellemes. A multimédiás hangszóró esetében a maximum hangerő nem valami lenyűgöző, cserébe recsegés és torzítás sem jellemző, fülessel viszont már érezni az erőt, zúgást azonban továbbra sem hallani. A hangszínt a gyári zenelejátszó alkalmazásban tudjuk a tartalomnak megfelelően módosítani, egyébként csak a szokásos funkciók jönnek szembe a kissé ódivatú megjelenéssel bíró felületen. Nem sokkal dizájnosabb az FM-rádió sem, persze ez mit sem von le az értékéből. Fülhallgató csatlakoztatásával izzíthatjuk az adókat, amelyeket elnevezni sajnos nem hajlandó, RDS tehát nincs (vagy nem működik, olyat is láttunk már).

Adatkommunikáció, üzemidő, összegzés

Adatkommunikáció és kapcsolódási lehetőségek terén is teljesen rendben van a holmi, a közepesnél egy kicsit jobb felszereltséget kapunk. Noha infra és NFC nincs, van cserébe dual standby üzemmódban működő valódi dual SIM, ráadásul mindkét microSIM foglalatba pakolhatunk 4G-s kártyát, a Cat.4-es LTE mindkét slotban elérhető, persze nem egyszerre. Ismét nyomatékosítanám, hogy a Vernee Thor hajlandó együttműködni a B20-as jelzetű, 800 MHz-es frekvenciával is, így senki sem marad ki a 150 Mbps-os letöltési sebesség áldásaiból, legalábbis a készülék miatt biztosan nem. A dual SIM valódisága alatt két, teljes értékű SIM foglalat meglétét értjük, tehát nem kell lemondani az alapból 16 gigabájtos tárhely bővíthetőségéről. Ezt egy külön erre a célra kialakított slotba helyezett, maximum 128 gigabájtos kártya segítségével tehetjük meg, és ne lepődjünk meg, ha tudomást sem vesz a létezéséről. A legelső szériás készülékek esetében még komolyabb gondot okozott a microSD kezelése, de a kereskedelmi forgalomba bocsájtott revízió már csak egy újraindítást igényel, onnantól gond nélkül felismeri a kiegészítő tárhelyet. Amennyiben nem NTFS formátumú. Azzal nem fog menni.


[+]

A Wifi Direct és HotSpot funkciókat sem nélkülöző kétsávos WiFi 802.11 b/g/n szabványon, de csak 2,4 GHz-en működik, a Bluetooth pedig 4.0-s verzióval, A2DP protokollal fut. A 2.0-s microUSB csatlakozó arra alkalmas perifériákat is kezel, mindössze egy OTG kábelt vagy microUSB-vel ellátott pendriveot kell beszereznünk a konnektáláshoz. A hálózati stabilitás és a hívásminőség kifogástalannak bizonyult, ahogy a GPS modul is a jobbak közül való. Az orosz és amerikai műholdak közül meglehetősen sokat talál meg egy szempillantás alatt, emellett a routerek és mobilhálózatok jelei is asszisztálnak a hatékony helymeghatározáshoz.


[+]

Az üzemidőért a levehető hátlap alá rejtett, legálisan legalábbis nem eltávolítható akkumulátor felel, amely sajnos mégsem lett mestere a gyors regenerálódásnak, noha az előzetes specifikációban még volt róla szó. A 2800 mAh-s lítium-polimer telep korrekt hatótávolságú, másfél nap után viszont ne kísértsük a sorsot. Egy repülő üzemmódban töltött éjszakával, nettó 5 óra 23 perc kijelzőidő mellett ugyanis pont ennyit bír. Ha nem nyomkodjuk veszettül, meglehet a két nap, de ne bízzuk a véletlenre. Vagy legalább kapcsoljuk be az energiatakarékos módot, ami visszafogja kissé a teljesítményt és a háttérfolyamatokat.


[+]

Értékelés: Vernee Thor
Külső
Ergonómia 10 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 10 pont
Sebesség 9 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 7 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 10 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 9 pont
Multimédia
Vizuális 6 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 6 pont
Ár/érték aránya 10 pont
Hogyan értékelünk?

A Vernee első készüléke méltó a nevéhez. A soron következő eszközök a művészetek és rend római istenének nevét viselik, és valóban ígéretes, átgondolt koncepciót sejtetnek az eddig megismert paraméterek alapján, a Thor pedig mintegy nyers erővel csapott a alsó-középkategória legkeményebb szegmensébe, hogy megalapozza a brandet, noha maga sem szűkölködik az erényekben. Átlagvásárlóként 40 ezer pénzért hozzájuthatunk a készülékhez, ami igen kevés és alapvetően vállalható kompromisszumot kényszerít ránk a kedvező összegért cserébe. A formaterv nem kiemelkedő, bár tetszetős és kétségkívül van egy stílusa, viszont a kivitelezés és az ergonómia kifogástalan. A hardver ebben a kategóriában korszerű és jelenlegi kombinációban fél kézzel megemeli Mjölnirt. Úgy értem, erős. Az 5 hüvelykes megjelenítő, habár csak HD felbontásban pompázik, megfelelő fényerőt és kiemelkedő kontrasztarányt, ezáltal láthatóságot mutat. A szoftver atomstabil és jól optimalizált, a rendszersebesség szintén nem hagy kívánnivalót maga után, laggolást még pillanatnyi elmezavar szinten sem tapasztaltunk. Persze nincs is roskadásig pakolva, ennek ellenére nem volt hiányérzetünk, talán csak a dupla koppos ébresztés nemléte miatt. A kiválóan működő ujjlenyomat-olvasó sem számít átlagos fícsörnek ezen az árszinten, a kevéssé komoly kamera viszont annál inkább, bár a multimédia összességében mégsem mondható zavaróan gyengének. Az audioképességek kifejezetten kellemesek, az üzemidő pedig, ami alatt mindezt élvezhetjük inkább átlagos. A magyarországi garancia és szervizháttér, valamint a 800 MHz-es LTE megléte komoly fegyvertény, és ha elengedjük az értesítési LED totálisan érthetetlen hiányát, akkor különösen ajánlott mindazoknak, akik bizonyos szempontból remekbe szabott, összességében pedig egy korrekt eszközt szeretnének a magukénak tudni, visszafogott anyagi ráfordítás mellett. Európai nyitóáron, hármassal kezdődő öt számjegyű összegért a Vernee legelső készüléke gondolkodás nélkül:

Vernee Thor

AliceWake

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Vernee Thor
 Vernee Thor Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 142 x 70,3 x 7,9 mm milliméter
Tömeg 140 gramm
Színvariációk fekete, ezüst
SIM-foglalat 2x microSIM
Kijelző
Kijelző átlója 5 hüvelyk
Kijelző felbontása 1280 x 720 pixel (294 ppi)
Kijelző védelme Gorilla Glass 3
Kijelző típusa 2.5D, légrsmentes LTPS LCD, kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa MediaTek MT6753
Processzor típusa 64 bites, 1,3 GHz-es, nyolcmagos Cortex-A53
Processzor csíkszélessége 28 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8-A
Grafikus chip Mali-T720 MP3
RAM mérete 3 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 16 GB - kb. 10 GB elérhető
Memória bővíthetősége microSD max. 128 GB-ig
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
FDD-LTE 800/1800/2100/2600 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA/ LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 150 Mbps
LTE Cat.4
IrDA / Bluetooth nincs / 4.0 (A2DP)
WiFi 802.11 b/g/n, dual band, WiFi hotspot, Direct
USB microUSB 2.0 (OTG)
Ujjlenyomat-olvasó van
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
GLONASS van
Beidou n/a
NFC nincs
Alapfunkciók
Profilok általános/néma/rezgés/kültéri
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 6.0 (Marshmallow)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Uber
Multimédia
Fő kamera 13 megapixel, f/2.0, autófókusz, LED villanó
Másodlagos kamera 5 megapixel, fix fókusz
Videófelvétel Full HD 1080p 30 fps
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió van
Üzemidő
Alap akkumulátor 2800 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő n/a
Beszélgetési idő n/a
Zenelejátszási idő n/a
Egyebek
3,5 mm-es jack kimenet, fényérzékelő, közelségérzékelő, gyorsulásmérő

Azóta történt

Előzmények

  • Még erősebb lesz a Vernee Apollo

    A nemrég bemutatkozó új márka legütősebb ajánlata a megjelenés előtt tovább növelte a lóerők számát. A tízmagos rendszerchip mellé 6 gigabájt RAM és nyomásérzékeny kijelző jár.

  • A maximumra törekszik az új kínai márka

    A Vernee olyan készüléket fog hamarosan piacra dobni, aminek specifikációi közül elég lenne csak a 6 GB RAM-ot, a Force Touch kijelzőt, vagy a 10 magos processzort kiemelni.

Hirdetés