T-Mobile Pulse Mini - olcsó droidnak...

  • (f)
  • (p)
Elemzés – Írta: Rusi | 2010-08-02 11:40

A Pulse Mini a jelenleg kapható egyik legolcsóbb Android készülék. Ezt viszont érezni is rajta.

Bevezető, tartozékok

Gyakorlatilag futószalagon ömlenek az androidos mobiltelefonok, most már szinte minden gyártó kényszerítve van, hogy beszálljon a versenybe. Vannak, akiknek persze küzdeni kell ez ellen, mint például a Nokia (fáj is miatta a fejük). A Google elégedetten dörzsöli a markát, ömlik be a pénz, ezrével jönnek ki a programok, pörög a Market is. Viszont jól tudják, a sikerhez az is szükséges, hogy a lehető legszélesebb rétegekhez jutassák el az Androidot. Ennek kulcsa pedig az alacsony ár, hiszen hiába ámuldozunk egy HTC Desire-n vagy a Samsung Galaxy S-en, ha többségünk sajnos nem tudja megvenni.

T-Mobile Pulse Mini
[+]

Az alacsony árat meg hogyan lehet a legegyszerűbben elérni? Hát persze, hogy kínai gyártóval. No nem mindenféle noname dzsunka őserdei borzalommal, hanem normális, valóban márkás gyártókkal kell együttműködni. Mindezt tegyük még be egy szolgáltató kínálatába, mert akkor még olcsóbb az egész. A T-Mobile a kezdetektől jó viszonyban van az Androiddal, elég csak a G1-re gondolnunk. A Huawei szintén nem ismeretlen a mobilos világban jobban jártasak számára. Nevével leginkább mobilinternetes modemeken találkozhattunk, most viszont saját mobiljukkal „támadnak”. Az eredetileg U8110 néven futó modellt átnevezték T-Mobile Pulse Minire (a nem minit is ők készítik) és kész a recept, mehet a polcokra. Mi az XXL GSM polcáról kaptuk, ráadásul kétszer is, mert elsőre nem működött a telefon, majd egy kis szervizelés után érkezett vissza hozzánk (ezért késtünk vele, elnézést).

T-Mobile Pulse Mini
[+]

A viszonylag nagynak mondható doboz túlnyomórészt magenta színekben pompázik. A magyar nyelvű feliratok között igen érdeknek tűnik az „Android OS 2.1 okostelefon Splendid Android Markettel”. A teszt ideje alatt nem sikerült rájönni, mi a fene az a Splendid. No mindegy, ez annyira nem fontos, az viszont igen, hogy mit találunk a dobozban. A készüléken felül sajnos nem túl sokat. Mindössze egy USB kábel, a hozzá való hálózati töltőfej és egy sztereó headset jár hozzá. Ez igazából elegendő is, esetleg egy memóriakártyát még beletehettek volna.

Külső

Mi tagadás, ha ránézünk a Pulse Minire, egyáltalán nem a kínai Huawei fog beugrani. Sokkal inkább a szintén ázsiai HTC villan fel a szemünk előtt, abból is mondjuk a Touch 3G, Touch Viva, de akár a Tattoo is. Ez azonban nem von le azon érdeméből, hogy a Pulse Mini jól néz ki. Kellemes, lekerekített formák mindenhol, kézben fogni is jó. Mérete ideálisnak mondható, egyik dimenzióban sem túl nagy, ugyanakkor nem is akartak az X10 minivel versenyezni. Az olcsóságra törekvés első jeleit már itt megtapasztaljuk. Egy anyagot használtak a mobilhoz, a műanyagot. Ezzel nincs baj, viszont kissé csúszós fajtát sikerült választani, ami főleg a hátlapon nem túl előnyös. Viszont az már tényleg kellemetlen, hogy az egész készülék nyöszörög, nyikorog egész enyhe nyomásra is, azért erre igenis illik ügyelni ilyen árszint mellett is.

T-Mobile Pulse Mini
[+]

Az előlap meghatározó része a kijelző, elvégre érintős eszközről beszélünk. A képernyő 2,8”-os, felbontása QVGA, mi pedig azt kapjuk, amit ebből ki lehet hozni. A képminőség nem túl jó, viszont kevésbé pixeles, mint a Wildfire volt, bár színekben meg az volt erősebb. Nem túl meglepő, hogy rezisztív technológiát alkalmaztak, sajnos abból is a gyengébbek közé tartozik. Az érintést elég hektikusan érzékeli, néha szinte bele kell vésni a körmünkkel, néha meg csak finoman megbökni, a görgetés meg szintén elég idegtépő. A képernyő alatt rögtön három gombba botlunk, ezek is érintősek. Itt is gond lehet a kezeléssel, ugyanis ha ujjbeggyel szeretnénk használni, akkor az alattuk lévő perem miatt ez nem túl kényelmes. Körömmel piszkálva viszont ezek is hol reagálnak elsőre, hol meg nem. Még lejjebb egy híváskezelő billentyűpárost találunk, közöttük egy ötirányú navigációs gombbal. Ezekkel semmi baj nincs, működnek, ahogy kell. Felül rejtőzik még egy hangszóró, ami a beszélgetéshez van. Ez viszont úgy katasztrófa, ahogy van. A hang még legkisebb állásban is túl erős és nagyon torzít az egész, dobozhangon halljuk a másikat (minket amúgy jól hallanak, tehát a mikrofon rendben van). A Hazelnél szidtam a minőséget, de ez még azt is simán alulmúlja.

T-Mobile Pulse Mini
[+]

A hátlap meglehetősen unalmas lenne, ha nem lenne ott a kamera. Ezt a részt egész szépen oldották meg. Jól néz ki a fémhatású keret, melyben helyet kapott a kamera maga, a hozzá tartozó LED villanó és egy hangszóró is elbújt itt a kihangosításhoz. Természetesen a hasonló megoldásokkal együtt ez is érezhetően veszít hangerejéből, ha letesszük asztalra, nem is beszélve egy párnáról. Az összképet rontja, hogy a kamera melletti feliratot ferdén festették fel a kínai gyártósoron, de a T-Mobile feliratra ügyeltek, az teljesen egyenes. Majdnem elfelejtettem, van itt egy ceruza is, amivel kicsit könnyebb használni a kijelzőt, de nekem a ceruzás korszak a Sony Ericsson P1-nél véget ért, úgyhogy nem éltem a lehetőséggel.

T-Mobile Pulse Mini
[+]

A legkevésbé érdekes rész az oldala, bárhonnan is nézzük. Felül ott a bekapcsoló, kicsivel mellette a szabványos microUSB, baloldalt sehol semmi, alul viszont a 3,5 mm-es jackkel találkozunk. Jobboldalra került a hangerőszabályzó és egy dedikált kameragomb, utóbbi szinte csemege az androidos telefonok között.

Hardver, operációs rendszer

Ahogy azt a cikk elején említettem, a Pulse Mini alapvetően egy átcímkézett Huawei U8110. Ennek megfelelően a hardverhez sem nyúltak hozzá, ami újabb költségcsökkentő tényező. A gép lelke egy Qualcomm MSM7225 processzor, mely 528 MHz-en ketyeg. Igen, ugyanaz, mint a Wildfire-ben, és a teljesítménye sem sokat változott hozzá képest. Azonban míg egy 100 ezer forintos mobilnál igen ciki, ha akadozva működik, itt az ember némileg elnéző. Mindehhez kapunk 256 MB RAM-ot és 512 MB ROM-ot, ami ezen a szinten megfelelőnek mondható.

T-Mobile Pulse Mini

Az Android 2.1-es verziójával érkező készülék kapott egy Canvas névre hallgató felületet, és még magyarul is tud, bár ennek kivitelezése némi kívánnivalót hagy maga után. A Canvas messze nem olyan szintű megoldás, mint mondjuk a HTC Sense. Az mondjuk rögtön izgalmas, hogy gyárilag 15 főképenyőnk van. Ezt viszont lehet még bővíteni, mégpedig igen tág határok között. Én a világrekordnak mondható 200 (igen, kétszáz) képernyőnél megálltam (a fotó a bizonyíték), de még engedett volna többet is. Értelme? Az nincs, mert ha ezekre widgetet is teszünk, akkor biztosan kifekszik tőle a gép. Kapunk még néhány extra widgetet is, amikkel még több infót tudunk a menübe lépés nélkül elérni.

T-Mobile Pulse Mini

Az Androidban gyárilag nincs túl sok program, elvégre a felhasználó majd úgyis letölti a Marketből, amire szüksége van. A Pulse Miniben azért találunk néhány extrát, ilyen a Documents To Go, mely a Word, Excel, PowerPoint és PDF doksikat kezeli, aztán van itt egy fájlkezelő, Facebook kliens, hangrögzítő, jegyzettömb, RoadSync Calendar és Mail, Servo Search és a YouTube kliens. Apróság, de nekem szimpatikus volt, hogy az egyes programokból kilépve a menübe kerülünk vissza, nem a főképernyőre.

Adatkommunikáció, telefonálás, internet

Az Android nem sokat ér mobilinternet nélkül, úgyhogy itt vigyázni kell a korlátozásokkal. A Pulse Mini a GPRS és EDGE mellé kapott 3G-t és még HSDPA-t is. Utóbbi ugyan 3,6 Mbit-es és HSUPA már nincs, azért ez már elegendő. Aki inkább spórolna, annak ott a WLAN. A helyi adatátvitelhez sztereó Bluetooth és a microUSB használható. Utóbbi tölti az akkut is, a memóriakártyát pedig háttértárként működteti. Igazán szimpatikus megoldás, hogy a csatlakoztatáskor egy belső tárhelyről azonnal telepíthetjük a szükséges drivereket vagy akár a kezelőprogramot is. Ahogy azt már írtam, beszélgetésnél a Pulse Mini igen gyengén teljesít. Túl erős a hang, miközben torzít, de talán ez csak szoftveres probléma lehet, amit kiküszöbölnek majd (vagy nem).

T-Mobile Pulse Mini

A telefonkönyvben nincs különösebb extra, a kapacitás közel végtelen, egy névhez meg kellő mennyiségű adatot tárolhatunk. Nem tetszett, hogy a névlistában ömlesztve látunk mindent és mindenkit, nem lehet kijelölni, hogy mondjuk csak a telefonban tárolt neveket lássuk vagy épp a Gmail kontaktlistát. Az üzeneteknél is némi kozmetikázás történt, de a legfontosabb talán a billentyűzet. Ekkora kijelző, ilyen felbontással ez nem egyszerű feladat. Álló helyzetben a QWERTY kiosztás jó apró, úgyhogy vékony ujjal vagy a ceruzával érdemes használni. Fekvő módban kicsivel jobb a helyzet, itt már nagyobbak az egyes karakterek. Ékezeteket az adott karakter hosszú megnyomásával hozhatunk elő. A szimpla SMS mellett MMS és e-mail is küldhető-fogadható. Utóbbi boldogul a POP3, IMAP és Exchange megoldásokkal is, mellékletek se okoznak gondot. Ennek fejében nem értem, minek tették bele a RoadSync-et, hiszen ezt a rendszer alapból tudja.

T-Mobile Pulse Mini

A böngészőnél viszont egy kis fricskát sikerült elkövetni. Mint tudjuk, a gyári Android megoldás teljesen jó, ám mégis a csere mellett döntöttek. Hogy mi került a helyére? Google Chrome. Nem elírás, tényleg az van benne. A legfontosabb viszont, hogy teljesen jól működik. Egész gyors, szépen betölt mindent (a flasht persze nem), multi-touch hiányában a dupla koppintásos nagyítást hívhatjuk segítségül. SNS integrációban nem áll valami fényesen. Csupán egy Facebook klienst kapunk, amit egyébként is le lehet tölteni a Marketről. A telefonkönyvben nincs lehetőség összekapcsolni a profilunkat és ismerőseinket, pedig még a használati is említi ezt (azt már nem, hogy miként lehet megtenni, én nem találtam sehol ilyet).

T-Mobile Pulse Mini

Multimédia

A ferde felirat is jelzi, hogy a kamera optikája mögött egy 3,2 megapixeles érzékelő rejtőzik, melyet autofókusszal és LED villanóval is megspékeltek. A beállításokra viszont már nem szenteltek sok figyelmet, mert kissé szegényesek a lehetőségek. Állíthatjuk a felbontás, a képminőséget, a fehéregyensúlyt, a LED-et és az autofókuszt, vannak effektusok, geotagging és kikapcsolható zárhang. A külön kameragombnak nagyon örültem, csak épp egyállású, tehát a fókuszálást nem lehet vezérelni vele (a használati szerint meg kétfokozatú). Ennek kiküszöbölésére a szerkezet folyamatosan fókuszál, ilyet legutóbb az iPhone 4-ben láttunk.

T-Mobile Pulse Mini

Az elkészült fotók nem repítik a mezőny elejére a Pulse Minit. A zajszűrés egész jó, viszont ezzel el is mosódnak a részletek, az élesség sem az erőssége, a színek viszont egész jók. A kamera mellett lévő tükörrel tulajdonképpen esélytelen önarcképet készíteni, mivel borzasztóan apró, az optika besüllyesztése viszont védelem szempontjából nem haszontalan. Videóban sem váltja meg a világot, a legnagyobb felbontás CIF (352x288 pixel), amihez 20 fps sebesség tartozik. A kép viszont nagyon életlen, úgyhogy igazán sokra nem tudjuk használni. Aki mégis kíváncsi rá, annak itt a letölthető tesztvideó.

T-Mobile Pulse Mini

Zenében az alapok egész biztatóak. Van ugye 3,5-es jack, a lejátszó is át van alakítva, bár funkcióban az ismétlés és véletlen lejátszáson kívül más nem került bele. Nincs hangszínszabályzó, van viszont albumkép, mi több, fekvő módban amolyan Cover Flow megoldást kapunk. Ez viszont rettentő lassan működik, ráadásul egy képre bökve nem az adott album számait kapjuk, hanem kérdés nélkül elkezdi lejátszani az elejétől. Tetézi a bajt a gyári füles, a hangminőség igen gyenge. Mélyek sehol, magasak cincognak, úgyhogy inkább rögtön használjuk a sajátunkat, ha már van rá lehetőség. A hangerő nem túl nagy, még maximális fokozaton is hallgatható. Újabb ritkaság az FM rádió, ami szintén fapados, de működik. RDS nincs, az állomásokat automatán vagy kézzel tudjuk programozni.

T-Mobile Pulse Mini

A Facebookon felül ott van még a YouTube, bár ezen a kijelzőn csak korlátozottan élvezhetők a videók. Kicsit átalakították a Galériát, így könnyebben igazodunk el a fotók és videók között. Játékokban inkább a Marketre kell támaszkodnunk, gyárilag csupán egyetlen programot kapunk. Furcsán oldották meg az időjárás előrejelzést. Van egy külön widget, ahol a digitális óra mellett az időjárást is látjuk a beállított városnak megfelelően. Igen ám, de ez csak a pillanatnyi, illetve az aznapra várható maximum és minimum hőmérsékletet mutatja. Részletesebb adatokat vagy többnapos előrejelzést sehonnan nem lehet előszedni, mert külön program nincs hozzá, elég fura.

GPS, üzemidő, összegzés

Olcsóság ide vagy oda, még a Pulse Miniből sem maradt ki a GPS vevő. Persze navigációs programot nem kapunk hozzá, de most már Androidra is van választék. Igaz, az alacsony felbontású és kis képátlójú kijelző nem a legideálisabb ehhez. Szoftver hiányában a GPS-t a fotózáskor vagy a Google Maps használatakor tudjuk kihasználni. A vevő érzékenysége elég jónak mondható, még lakásban, az ablaktól kicsit beljebb is lát műholdat, gyorsan behangolja magát, aki pedig még jobb pontosságot szeretne, kapcsolja be az A-GPS-t.

T-Mobile Pulse Mini
[+]

A gyenge kijelző és processzor egy helyen tud előny lenni, ez pedig az üzemidő. A lítium-ion akkumulátor kapacitása 1150 mAh, ez viszonylag erősnek mondható. Egy töltéssel átlagos használat mellett 2-3 naponta kell keresnünk töltőt, de ha komolyabban kezdjük használni, akkor akár a nap végére is ki lehet meríteni.

Értékelés: T-Mobile Pulse Mini
Külső
Ergonómia 6 pont
Anyaghasználat 4 pont
Összeszerelés minősége 3 pont
Kijelző mérete, minősége 3 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 5 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 8 pont
Felhasználói felület élménye 6 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 2 pont
PIM funkciók 8 pont
Adatkommunikációs képességek 7 pont
Multimédia
Vizuális 5 pont
Audio 4 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 5 pont
Hogyan értékelünk?

Hogy is lehetne összefoglalni a T-Mobile Pulse Minit? Kétségtelenül ez a jelenleg kapható egyik legolcsóbb Android okostelefon. Az is kétségtelen, hogy az olcsóság miatt bizonyos területeken áldozatokat kellett hozni. Sajnos néhol kissé túl sokat is, mint mondjuk a kijelző, a hangminőség vagy az összeszerelés. Ugyanakkor jó, hogy ott a HSDPA, a WLAN és a GPS. Az Android rendszer nyilván ugyanolyan, mint eddig, a Canvas felület nem sokat tesz hozzá ehhez. Kártyás csomagban 50 ezer forintért vehetjük meg a T-Mobile-nál. Ez szerintem kissé sok érte, viszont aki ismerkedni szeretne az okostelefonok és az Android világával, jelenleg nem nagyon talál jobb ajánlatot (kivéve a Vodafone 845, ami egyébként ugyanez a mobil más ruhában). Picivel több pénzért pedig már van X10 mini és LG Optimus - bár ezeken pillanatnyilag 1.6-os rendszer fut. A Huawei nagyon jól csinálja a dolgokat, a világ két legjelentősebb szolgáltatójánál sikerült elérnie, hogy androidos telefonjaikat felvegyék a kínálatba. Nem kell ide külön marketing és márkaépítés, jó áron, jó funkcionlaitás, elérhetően, ennyi a recept.

Rusi

A T-Mobile Pulse Minit az XXL GSM biztosította.
Budapest VI. Jókai tér 6.
Budapest VI. Teréz körút 18.
On-line a www.xxlgsm.hu címen.

A cikk elkészítésében a T-Mobile mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

T-Mobile Pulse Mini
T-Mobile Pulse Mini Általános
Technológia GSM/UMTS
Méret 106 x 57 x 14 milliméter
Tömeg 110 gramm
Színvariációk fekete, fehér
Kijelző
Kijelző átlója 2,8 hüvelyk
Kijelző felbontása 240 x 320 pixel
Kijelző típusa Rezisztív TFT érintőkijelző
Színárnyalatok száma 262 000
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Memória 256 MB RAM / 512 MB ROM
Memória bővíthetősége microSDHC (16 GB-ig)
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 900/2100 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA van / 3,6 Mbps / nincs
IrDA / Bluetooth nincs / 2.0 (A2DP)
WiFi 802.11b/g
USB microUSB 2.0
Push-to-talk / RSS nincs / nincs
GPS vevő van
Alapfunkciók
Profilok nincs (csak néma)
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés nincs / nincs
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 2.1 (Canvas UI)
WAP / HTML böngésző van / van
E-mail kliens van
Java van
Játékok van
Valutakonverter nincs
Extra szoftverek Facebook, Documents To Go, YouTube, Servo Search
Multimédia
Fő kamera 3,2 megapixeles, autofókuszos
Másodlagos kamera nincs
Videófelvétel van (352 x 288 pixel)
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó nincs
FM-rádió van
Üzemidő
Alap akkumulátor 1150 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő 280 óra
Beszélgetési idő 3 óra 20 perc
Egyebek
giroszkóp, 3,5 mm-es jack kimenet