Sony Xperia SP - a jónevű japán

Bevezető

A Veletech kiállításon láthatta először a hazai nagyközönség az Xperia SP-t, én is akkor kaptam a kezeim közé és használom azóta is megállás nélkül. Ez az a telefon, amit valamiért nem mutatott be a Sony az MWC-n februárban, egy hónappal később azonban lerántották róla a leplet, ehhez képest hamar jött a tesztkészülék, s csak napok kérdése, hogy hazánkban is kaphatóvá váljon. Itthon egyedül a neve miatt érheti hátrány, SP-ről sokaknak a Wikipedia szerint az 1988-ban született "magyar előadó, dalszerző-szövegíró, divatfotós, rendező" juthat eszébe, valamint az, hogy ezt a Wikipedia bejegyzést is valami nagyokos PR-os szerkesztette oda.

Sony Xperia SP
[+]

De túl kell ezen lépni, mert az Xperia SP szerencsére semmiféle rokonságban nincs a fent említett úriemberrel, az Xperia S szellemi utóda, egy olyan masina, amit nem szokás kiállításokra elvinni, mert nincs benne semmi forradalmi, nem Full HD a kijelző, nem készül ilyen-olyan fémből a hátlap semelyik porcikája, nem a leggyorsabb processzor dolgozik benne és nem lesz a fotós telefonok királya sem. Viszont frankón működik, jól össze van rakva, bőven elég erős ahhoz, hogy ne akadozzon, bőven elég nagy ahhoz, hogy netezni is tudjunk vele és bőven elég sokat tud ahhoz, hogy szinte bárki meg legyen vele elégedve. A középkategória felső szegmensébe tartozik, és bár nem hibátlan, de azért igen jól sikerült.

Sony Xperia SP
[+]

A Sony tavalyi éve igencsak erős volt, feljöttek a harmadik helyre az okostelefonos gyártók versenyében. Ezért aztán sokan féltettük a márkát amikor 2013-at úgy kezdték, hogy pusztán egy Xperia Z-t mutattak be. Ami Európa első Full HD telefonja volt ugyan, de ennek ára is volt, a nagy sietség miatt a Qualcomm újabb processzorai nem tudtak belekerülni, ami itt-ott némi akadozást jelentett. Aztán csend, és márciusig kellett várni arra, hogy láthassuk, hogy a Sony nem csak csúcsmodelleket óhajt gyártani, hanem gondolnak a megfizethetőbb szegmensre is. Az Xperia SP ennek a szegmensnek a legfelső sávjába kerül, s itt már nem csak a nyers erő, a design és az ár számítanak, hanem az extra szolgáltatások, apró trükkök és egyedi megoldások is. Ebben pedig tesztalanyunk egyszerre nagyon erős, és bizonyos pontokon kimondottan idétlen, részletek a következő oldalakon.

Doboz, külső

A csomag a Sony telefonok megszokott doboza, inkább fehér, néhol fekete, kicsit hajtogatni kell erre-arra, hogy hozzá tudjunk jutni a cuccokhoz, ami a telefonon kívül egy töltőfejet, egy microUSB kábelt és egy közepes fülest jelent. A készülék fehérben, feketében és pirosban létezik, mi szerencsére a legsötétebb árnyalatot kaptuk, ami remélhetőleg nem célzás az intellektuális képességeinkre, hanem inkább odafigyelés, hiszen mindig, mindenkinek az orrára kötjük, hogy fehér terméket hangsúlyozottan ne küldjön, mert szívás megfotózni.

Sony Xperia SP
[+]

Kivettem a dobozból és azt mondtam egészen hirtelen, hogy ez de rohadt nehéz. És akkor még azt hittem, hogy az akku nincs is benne, de ebben tévedtem, mert úgy benne van, hogy nem is lehetne nélküle, lévén nem cserélhető. Ettől még az SP 155 gramm, ami a szinte ugyanilyen méretű Xperia S-nél 11 grammal több. Lehet erre azt mondani, hogy az ilyesmit meg sem érzi az ember, de nem csak nekem volt ez a benyomásom. Nem mondom, hogy zavaró, csak eleinte feltűnik, aztán megszokja az ember és egy idő után majd azt mondja az ilyen kritikákra, hogy ettől "férfias". Miközben nem, az Alcatel One Touch Idolt, ami még nagyobb is, de 46 grammal könnyebb, sokkal, de sokkal jobb fogni. Tény ugyanakkor, hogy az SP burkolatát egy alumínium keretre feszítette rá a Sony, ettől érződik az átlagnál robusztusabbnak, bár a körbefutó fémet meg is festették, így nem tűnik fel annyira, hogy mivel is van dolgunk.

Sony Xperia SP
[+]

Az Xperia SP ugyanakkor kifejezetten jól néz ki, masszív benyomást kelt, mégsem egy orbitálisan nagy tepsi. Sőt, alig lett nagyobb, mint az Xperia S, holott ebben a modellben már 4,6 inches a kijelző. Ehhez 720 x 1280 pixeles felbontás dukál, a 319 ppi-s érték még mindig nagyon korrekt. A kijelző technológiája viszont még mindig mezei TFT, ami tele van mindenféle trükkel, mint a Bravia Engine 2, vagy a led megvilágítás, de ettől még nem váltja meg a világot. Melléraktam az Xperia S-t, s bizony sem fényesebb, sem kontrasztosabb nem lett, a betekintési szög viszont sokat javult és kevésbé tűnik sárgásnak a fehér, ami sokat dob a hétköznapok során a láthatóságon. Újdonság, hogy fehéregyensúlyt menüből tudunk állítani, de nemigen jöttem rá, hogy ez nekem miért jó, annyit értem el vele, mintha a teljes menürendszert egy zöld (kék, piros, sárga, stb) szűrőn keresztül nézném.

Sony Xperia SP
[+]

Eltűntek viszont a kijelző alól az érintésérzékeny gombok, a képernyő alsó részére költöztek ezek. Ezt szokni kell, főleg az Xperia S után. Megmaradt viszont az átlátszó sáv a telefon alsó részén, konkrétan ezzel záródik a készülékház. Ez kifejezetten egyedi megoldás, az értesítési led is ezt villogtatja, ráadásul nyolc színt tud, s ez nem csupán azért jó, mert szó szerint villoghatunk vele a haverok előtt, hanem van értelme is. A különböző eseményekhez különböző színek társíthatóak, a képek, videók visszanézésekor az alsó sáv felveheti a kijelzőn domináns árnyalatot, a zenelejátszó is tud ütemre villogni. Ez mind szép és jó, ám van egy elég nagy probléma: nincs egy kapcsoló, amivel éjszakára ki lehet nyírni az összes értesítő fényt, külön-külön kell ezeket lekapcsolni. Márpedig ez éjjel izomból villog akkor is, ha van egy olvasatlan email, és nem hagyja abba.

Sony Xperia SP
[+]

A kijelző felett másodlagos kamera kukucskál, valahol van fényérzékelő is. Felül csak a 3,5 mm-es jack dugasz látszik, bal oldalra került a microUSB csatlakozója (fentre), jobbra költözött minden más. Itt vannak a hangerőt szabályozó gombok, az Xperia Z-ből ismert kerek, ezüstös billentyű a kijelző feloldásához és lezárásához, legalul pedig egy dedikált kameragomb, hurrá. Ezzel együtt visszatért a gyors fotózás lehetősége lezárt kijelzőről indulva is.

Sony Xperia SP
[+]

A hátlap kissé ívelt, finom, selymes borítást kapott, felső részén van a kamera és a ledes villanó. A burkolat leszedhető, ezután férünk hozzá a microSIM és a microSD helyéhez. Nyilván érdekes kérdés, hogy miért nem vágtak inkább két ajtót a készülékház oldalára és építették leszedhetetlenre a hátlapot, de erre nem tudni a választ. Az viszont biztos, hogy az egyébként kimondottan míves összeszerelés csorbát szenved ott, ahol a hátlap az átlátszó-villogó sávval találkozik, nem szép az illesztés, pedig amúgy nagyon egyben van az Xperia SP.

Hardver, menü

Kétmagos Krait processzor figyel a burkolat alatt, nevesítsük is: egy Qualcomm MSM8960T, amely magonként 1,7 GHz-en ketyeg. A grafikus gyorsításról egy Adreno 320-as GPU gondoskodik, a RAM mérete 1 GB. A felhasználó a belső, 8 gigányi tárhelyből 5,8 gigával gazdálkodhat, illetve ezt bővítheti microSD használatával. Mindezekre az Android 4.1-es verziója csüccsen rá és az eredmény nem is marad el, a lenti sebességtesztekben is abszolút kijön, hogy a kétmagos mezőnyben kevés ellenfele van a masinának. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy akadásmentesen animál a teljes menürendszer, gyorsan nyílnak az alkalmazások, nem jön zavarba az eszköz szinte semmilyen feladattól.

Teljesítmény-teszt
Benchmark Sony Xperia SP HTC One S Sony Xperia T Motorola RAZR HD
Quadrant Standard 7752 pont 4942 pont 4915 pont 4492 pont
Linpack for Android (single) 191,400 MF. / 0,44 s 101,863 MF. / 0,82 s 104,792 MF. / 0,80 s 126,065 MF. / 0,66 s
Linpack for Android (multi) 353,599 MF. / 0,48 s 218,668 MF. / 0,79 s 204,444 MF. / 0,83 s 294,357 MF. / 0,57 s
Smartbench 2012 Prod. 4767 pont 3078 pont 3405 pont 2452 pont
Smartbench 2012 Games 2912 pont 3374 pont 2998 pont 2583 pont
AnTuTu 3.x Benchmark 16406 pont ? pont ? pont 6917 pont
Geekbench 2 2059 pont ? pont ? pont 1219 pont

A Sony erősen átdolgozta a Google felületét, s ahogyan telik-múlik az idő, egyre jobb és jobb lesz a japánok interfésze. Az SP nagyon sok aprócska, finom megoldással kényezteti a felhasználót, amelyeket az ember folyamatosan fedez fel használat közben. Lezárt képernyőről a zenelejátszóhoz és a kamerához tudunk ugrani, illetve elérhető a felülről lehúzható állapotsáv is. Kár, hogy az ennek tetején megjelenő ikonsáv nem bővíthető új elemekkel.

Sony Xperia SP Sony Xperia SP

A főképernyőt hosszan nyomva alul jönnek fel a widgetek és a további opciók, válthatunk témát, nyolc verzió közül választhatunk. A widgetek között van egy-két saját gyártású (például az időjárás, a Walkman, a TrackID, vagy a közösségi oldalak eseményeit listázó okosság), a menübe lépve pedig oldalra lapozós ikonhalmazt láthatunk, amely mappázható és mindenféle paraméterek alapján rendezhető. Az alkalmazásváltó gombra tenyerelve nem csak a futó programok listája kúszik elő, hanem vannak minialkalmazások, amelyeket kitehetünk ablakként az interfész fölé, ilyen a számológép, a diktafon, a jegyzetfüzet és az időzítő.

Sony Xperia SP Sony Xperia SP

A Google Now alulról jön fel egy egyszerű ujjmozduatot követően (és egyre jobban működik itthon is), az akkumulátor állapotát százalékos kijelzéssel is láthatjuk, a kijelző pedig kesztyűben is vezérelhető, ha engedélyezzük. A telefonálási hangminőséggel nincs a világon semmi probléma, tisztán, erősen halljuk beszélgetőpartnerünket, a tárcsázó fülekre osztott, így a kedvenceket, a csoportokat és az összes névjegyet is egy mozdulattal elérhetjük. Az üzenetkezelés buborékos formában történik, a gyári billentyűzet kellemes, bár nekem hiányzott, hogy kiosztás váltása nélkül hozzáférjek a ponthoz és a vesszőhöz. (Persze egyből megkaptam a fórumban, hogy elő lehet csaolgatni, és tényleg.) Az email kliensre sem lehet panasz, gyors, könnyen beállítható.

Szoftverek

Az Xperia SP tele van tömve extrákkal, ahogyan ezt egy ilyen árfekvésű masinától el is várhatjuk. Miután hardvert lassan egy cipőbolt is össze tud vásárolni magának, ezért egyre jobban áttevődik a hangsúly a szoftveres oldalra, a Sony pedig nem csak a felhasználó felület átszabásában jeleskedik, hanem számos olyan alkalmazást is előre telepít, ami megkönnyíti a sokoldalú használatot.

Sony Xperia SP Sony Xperia SP

A Sony Select egy válogatás a gyártó szerint frankó és letöltésre érdemes alkalmazásokból. Itt ingyenes és fizetős cuccok egyaránt vannak, plusz egy sereg csak Xperia telefonokon elérhető játék is akad. A Socialife egy összevont közösségi izé, ahol elsősorban a Facebookról szedi le a hírfolyamot a szoftver és mutatja meg elég pofás formában, hozzászólásra és lájkolásra is biztosít lehetőséget.

Sony Xperia SP Sony Xperia SP

A Feljegyzés pont az, amit a neve is mutat, rajzolgathatunk, írhatunk, képet, hangot csatolhatunk, térképet illeszthetünk bele, majd az egészet nem csak el lehet menteni, hanem minden létező módon meg is lehet osztani és továbbküldeni. Van számológép, QR-kód olvasó, kapunk biztonsági mentést intéző appot is. Dokumentumok kezelésére az OfficeSuite szolgál, a Reader by Sony pedig egy eBook olvasó, de ezt a nevéből is lehetett sejteni.

Sony Xperia SP Sony Xperia SP

Navigáció tekintetében viszont ideje lenne a Sony HQ-ban felébredni, mert a próbaverziós Wisepilot minden, csak nem versenyképes, pláne, mert a NavteQ adatbázison nyugvó megoldás 20 Eurót kóstál egy évre, ami röhej. Mert mondjuk a Nokia ingyen ad ilyesmit, arról nem is beszélve, hogy ott a Google Maps, vagy adott esetben a Waze. Az autós panel viszont hasznos, egy olyan felületet kap a felhasználó, ahol nagy gombokat lát olyan funkciókra rávezetve, amik az autóban jól jöhetnek.

Multimédia

A hátlapon 8 megapixeles kamera kuksol, mellette ledes villanó dolgozik. A fotózás közben elérhető opciók száma elég bőséges, de csak akkor, ha normál módba kapcsoljuk a masinát. Gyárilag a rettentő idétlen "kiváló automatikus" mód aktív, ez elvileg felismeri, hogy milyen módot érdemes használnia. Egyébként egész ügyes, a fotók többségét ezzel csináltam, s gyanítom, hogy a felhasználók is így lesznek ezzel.

Sony Xperia SP
[+]

Babrálhatjuk a fehéregyensúlyt, az ISO-t, afókuszálás módját, van HDR, illetve panoráma mód is, ami viszont elég esetlen, rosszul illeszti össze az alkotásokat, itt lent van is rá egy példa. Van egy csomó effekt, mosolyfotózás, arcfelismerés, érdekes módon azonban a makró külön nem kapcsolható, túlságosan közelre nem is tud fókuszálni a masina.

Sony Xperia SP
[+]

A fent látható képeket megnézve közepes eredményt kapunk. A dinamikatartomány meglehetősen kicsi, gyengébb fényviszonyoknál erős a képzaj, a vonalélesség is elmarad a várttól, kicsit festmény jellegűek lesznek az alkotások. De ezen hibák egyike sem veszélyes nagyon, el lehet azért éldegélni ezzel a kamerával, de egy nyaralásra, vagy beltéri fotókhoz mindenképpen inkább egy értelmes fényképezőgépet cipeljünk magunkkal. Arra bőven jó, hogy közösségi oldalakra feltöltögessük ezeket, telefonon visszanézve pláne vidám a helyzet, de ez a teljesítmény nem röpíti az élmezőnybe az Xperia SP kameráját.

Sony Xperia SP Sony Xperia SP

Videót Full HD-ban vesz fel, két tesztfelvételt tudok mutatni, egyik ez, a másik emez. Természetesen ezeket vissza is tudja gond nélkül játszani a masina. A fotóalbum egyik nagy mókusvakítása, hogy az éppen nézett fénykép domináns színéhez passzol a lenti sáv világítása. A képeket minimálisan szerkeszteni is lehet, tudunk készíteni slideshow-t megadott zenére, megnézhetjük térképen, hogy hol készültek a fotók (de ehhez be kell kapcsolni a geotagginget), igazából sokféle lehetőségünk van.

Sony Xperia SP
[+]

Zeneileg rögtön kezdjük azzal, hogy kihangosítva nem túl nagy élmény az SP produkciója. Egy értelmes hangkeltőre rákötve azonban megváltozik a helyzet, nagyon decensen hajtja meg a jobb minőségű eszközöket. Az equalizer jól paraméterezhető, külön tudunk tolni a basszuson is. Kifejezetten szép a lejátszó felülete, némi közösségi maszlaggal meg van hintve, mert ha akarjuk, akkor láthatjuk ismerőseink zenéit is. Alapból az albumborító látszik lejátszás közben, de kérhetünk vizualizációt, illetve az alsó sáv a zene ütemére villoghat.

Sony Xperia SP Sony Xperia SP

Két apróság tartozik még a repertoárba, egy FM-rádió, amelynek működtetéséhez szükség lesz egy vezetékes fülesre, valamint a jól ismert TrackID, amit a Sony hosszú évek óta csiszolgat, s zeneszámok felismerésére alkalmas. A zenelejátszóban benne van a DLNA kliens (Throw néven), a zenei rész nagyon átgondolt és minőségi, egy jobb külső hangszórót elviselt volna a masina.

Sony Xperia SP Sony Xperia SP

Adatátvitel, akkumulátor

Az Xperia SP már LTE hálózatokon is működik, ez akár 100 Mbps letöltési sebességet is jelenthetne, ha bármikor tudnánk reprodukálni a tökéletes hálózati helyzetet. Persze van HSPA is, a böngésző a Chrome, tehát Flash nincs, ettől eltekintve viszont nagyon kellemes ekkora kijelzőn, ilyen felbontással webezni. Panaszkodnom kell viszont a WLAN kapcsán, elég gyengén veszi a jelet az eszköz, ugyanott egy Xperia S sokkal stabilabbnak mutatkozott.

Sony Xperia SP Sony Xperia SP

Lokális szinten NFC, 4.0-s Bluetooth és DLNA is akad. Ismeri a készülék a Mirrorlink szabványt is, ami lehetőséget biztosít arra, hogy egy külső, kompatibilis eszközről tudjunk bizonyos funkciókat vezérleni, ez elsősorban autós fejegységeknél, beépített rendszereknél bukkanhat fel igényként. A beépített GPS nagyon pontosan, gyorsan talált jelet, tartotta is azt, de hosszabb navigáció esetén nagyon felforrósodik a telefon hátulja, az 1,7 GHz azért melegszik rendesen.

Sony Xperia SP Sony Xperia SP

Az akkumulátoros üzemidő kapcsán nem vártam sokat, de pozitívan csalódtam. Másfél napnyi készenléti időre lehet számítani, ha mondjuk másfél-két órát beszélgetünk, 15 percenként frissülnek az email üzeneteink, használjuk a telefont összesen egy órányi netezésre, illetve 30-40 fotó elkészítésére, a WLAN és a Bluetooth pedig végig be van kapcsolva. Ez szerintem korrekt, tudatosabb felhasználással és a STAMINA mód okos konfigurálásával ez kitolható gond nélkül két naposra úgy, hogy az ember nem mond le semmiről, csak kicsit foglalkozik a beállításokkal. A STAMINA módról írtunk bővebben a Sony blogban is.

Sony Xperia SP
[+]

Értékelés: Sony Xperia SP
Külső
Ergonómia 9 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 9 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 10 pont
Multimédia
Vizuális 7 pont
Audio 8 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Összegzés. Talán a fentiekből érződik, hogy az Xperia SP pont annyira kiforrott termék, amennyire az ugyanilyen nevű előadóművész nem az. Ez egy rendesen megépített, egyedi megoldásokkal tűzdelt, használható, gyors, kényelmes és sokoldalú készülék, ami jól is néz ki. Nem hibátlan, ahogyan egyetlen telefon sem az, hiszen a kamera nem tökéletes, a WLAN kissé gyengélkedik és a hátlapon levő hangszóró is inkább közepes. Ennek ellenére abszolút ajánlható eszköz, egyszer sem fagyott szét, pedig tényleg sokat nyüstöltem, kifejezetten erős adatkommunikációs szempontból, jó anyagokból van a ház. Ami bizonyára sokak szemében szálka, az bizony a kijelző, amely felbontását tekintve simán megfelelő, a használt technológiánál azonban már szinte mindenki tud jobbat, legyen az IPS, vagy éppen AMOLED. Érdemes megnézni élőben, mindenkinek a saját szeme a legjobb támpont, én pont kedvelem ezt a pasztell behatást, de amikor Bocha ugyanazt a játékot egy IPS kijelzős Alcatelen mellettem tolta, akkor bizony nagyon éreztem, hogy az SP-nek mi a legnagyobb gondja. Az árazás kapcsán eleinte húztam a szám, mert a Sony boltban 130 lepedőt gombolnak le egy ilyen gépért, ami irreális. De a cikk íráaskor Vitamax csomagban 104 ezer forintért elvihető a masina, ami viszont korrekt kezdőár, úgyhogy ennek fényében bizony rácsapom az Ajánlott plecsnit azzal a csillaggal megjelölt, apróbetűs feltétellel, hogy kijelző-fetisiszták számára nem érvényes.

Sony Xperia SP

Bog

A cikk elkészítésében a Telekom 4G mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Sony Xperia SP
Sony Xperia SP Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 130,6 x 67,1 x 10 milliméter
Tömeg 155 gramm
Színvariációk fekete, fehér, piros
SIM-foglalat microSIM
Kijelző
Kijelző átlója 4,6 hüvelyk
Kijelző felbontása 720 x 1280 pixel (319 ppi)
Kijelző típusa Kapacitív, multi-touch TFT, Mobile Bravia Engine 2
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Qualcomm MSM8960T
Processzor típusa Dual-core 1,7 GHz (Krait)
Processzor csíkszélessége 28 nm
Processzor utasításkészlete ARMv7
Grafikus chip Adreno 320
RAM mérete 1 GB RAM
Memória
Telefonkönyv kapacitása korlátlan
SMS memória korlátlan
Szabadon felhasználható belső tárhely 5,8 GB
Memória bővíthetősége microSDHC (64 GB-ig)
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1700/1900/2100 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 100 Mbps
IrDA / Bluetooth van / 4.0 (A2DP)
WiFi 802.11a/b/g/n, dual band, hotspot, DLNA, WiFi Direct
USB microUSB 2.0 (MHL)
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
NFC van
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 4.1.2
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Java van
Játékok telepíthető
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Feljegyzés, NeoReader, OfficeSuite, PlayNow, Socialife, Sony car, Sony Select, TrackID, Wisepilot for Xperia, Xperia Link
Multimédia
Fő kamera 8 megapixel, autofókusz, Sony Exmor RS BSI szenzor
Másodlagos kamera van
Videófelvétel 1080p
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió van
Üzemidő
Alap akkumulátor 2370 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő 635 óra
Beszélgetési idő 10 óra (2G) / 19 óra (3G)
Internetezési idő N/A
Zenelejátszási idő 39 óra
Videólejátszási idő N/A
Egyebek
3,5 mm-es audio kimenet, karcálló üveg előlap, állapotjelző fénysáv
  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés