Samsung Galaxy Xcover 3 - takaros takarás

Bevezető és tartozékok

Nem egy mai okostelefont készítettek fel a természet és a felhasználó külső behatásaira, egyre magasabb színvonalú a csúcskészülékek összeszerelése és az üveg előlapok ütésállósága, a bizonyos keretek között értendő vízállóság pedig több sorozat esetében alaptudás, gondoljuk csak a Sony Xperia Z szériára. Sok készüléke közül nem egy Samsung modell kapott por-és cseppálló borítást, ilyen volt tavaly mondjuk a Galaxy S5 és az S5 Active, strapaképességekkel azonban legutóbb az Xcover széria kapcsán találkoztunk, méghozzá két éve. Most megérkezett a harmadik generációs darab.

A Samsung Xcover 3 egész vékony lett
[+]

Érdemes az Xcover 3 elemzése előtt tisztázni, hogy milyen kategóriák léteznek strapatelefon címszó alatt. Vannak az „elpusztíthatatlan” készülékek, amelyek igen komoly ütődésnek, becsapódásnak, hőnek és víznyomásnak képesek ellenállni. Ezeknek a túlélőkészülékeknek kegyetlen tesztelési módszereken kell átesniük, mielőtt a boltok polcain megjelenhetnének, általában méretes darabok, drágák és hardveres kompromisszumokkal járnak.

A Samsung Xcover 3 két év után követi az elődöt
[+]

Aztán vannak azok, amelyek bizonyos mennyiségű hőnek, rázkódásnak és persze határok között a víznek is ellenállnak, mondjuk az IP67-es szabvány szerint fél óráig, 1 méter mélyen tarthatók. Ilyen az Xcover 3 is, amely MIL-STD 810G minősítést is kapott, és amelynek 1,2 méteres pottyantást is túl kell élnie komolyabb karcolás nélkül. A Samsung újdonsága mindezeknek megfelel, ám senki ne várjon csúcsteljesítményt a páncél alatt, az Xcover 3 4,5 hüvelykes, WVGA-s készülék 2200 milliamperórás akkumulátorral és eddig ismeretlen, Marvell chipsettel. Mégse becsüljük alá, hiszen négymagos, 64 bites SoC-t és LTE támogatást kapott a fürge működésért, az pedig jó hír, hogy saját kategóriájában egész vékony lett.

A Samsung Xcover 3 csomagolása nem rejt headsetet
[+]

A Samsung Galaxy Xcover 3 apró, világosszürke kartoncsomagolásban érkezett hozzánk az XXL GSM-től, amely pont azokat a tartozékokat rejti, amiket egy ilyen készülék esetében megszokott az ember. A dobozból a telefon mellett előhúzható annak külön csomagolt telepe, egy USB kábel, egy 1 amperes hálózati töltő és némi leírás. Mikrofonos füles nem került a dobozba.

Külső és kijelző

A strapabíró és a kompakt egy mondatban nehezen fér meg, azonban, amennyire komoly borítást kell kapnia egy ilyen készüléknek, annyira sikerült a fenti, ellentmondásos tulajdonságokat összehangolni: az Xcover 3 132,9 x 70,1 x 9,95 milliméteres házával és 154 grammos tömegével se nem túl nagy, se nem kényelmetlen használat közben, miközben sikerült egy 4,5 hüvelykes PLS megjelenítőt az előlapra sűríteni, amely 480 x 800-as felbontásával nem fog képélességi rekordokat döntögetni, de nem is akar.


[+]

A megjelenítő fényereje rendben van, elérhető extra utcai mód, így a napfény alatt is elfogadható a helyzet, azaz tartalmak egész jól láthatók. A színek viszont a fehér egész jó kalibrációja ellenére is kékesnek hatnak és kissé fakók, emellett a betekintési szögek is közepesek, oldalra fordítva láthatóan csökken a fényerő. A képernyőkeretek nyilván nem vékonyak, főleg alul és felül voltak bőkezűek a Samsung tervezőmérnökei, ebben a kategóriában ez mindenesetre bocsánatos bűn. Felülre a hangszóró, a 2 megapixeles szelfikamera és két szenzor került, bár a fénymérő jelenléte kérdéses, automatikus állítási lehetőség ugyanis nincs.


[+]

Kijelző-teszt
Mérés Samsung Galaxy Xcover 3 Samsung Galaxy E7 Meizu m1 note Huawei Ascend G620s
Fehér fényerő 400 / 469 nit 297 / 428 nit 466 nit 368 nit
Fekete fényerő 0,44 nit 0 nit 0,50 nit 0,46 nit
Kontrasztarány 811:1 végtelen 932:1 802:1
Színhőmérséklet 7379 K 7538 K 7114 K 7978 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Hirdetés

A Samsung mobilok androidos kezelőgombjai rendre a kijelző alatt kapnak helyet, és ez a helyzet az Xcover 3-mal is, azzal a különbséggel, hogy nem csak a kezdőképernyő, hanem a vissza és alkalmazásváltó billentyűk is nyomógombosak, hogy a készüléket vizes kézzel is kezelni lehessen – valamennyire. A gombok ráadásul elég puhák ahhoz, hogy működtetésük kényelmes legyen. Mivel a jó ütésállósághoz az előlapi védőüveget is védeni kell, ezért az oldalszegény mintegy fél milliméterrel magasabb a kijelző síkjánál, ami egyáltalán nem zavaró.


[+]

Az oldalakra áttérve, a bekapcsoló jobb oldalon, a hangerőszabályzó a bal oldalon kapott helyet egy harmadik, Xcover névre hallgató gombbal egyetemben. A 3,5 milliméteres fülest felül, a microUSB kábelt pedig alul lehet csatlakoztatni. Hátul az 5 megapixeles kameramodulra, a ledes villanóra és a multimédiás hangszóróra lehetünk figyelmesek. A hátlapot lepattintva lehet a 2200 milliamperórás akkumulátort, a microSD-t és a microSIM-et behelyezni. Mondjuk a csavaros, szoros hátlapi rögzítés biztosan jobban véd nagyobb ütődések és a víz ellen, mint a sima bepattintgatós, a hátlap a ledes villanó környékén nyomogatva pedig némileg recseg.


[+]

Az Xcover 3 a méretei miatt kényelmesen viselhető és kezelhető, a tapadás viszont érdekes, száraz körülmények között a gumis érzetű hátlap csúszós, nedves kézzel találkozva viszont remekül tapad. Az összeszerelési minőség egyébként jó lett, és bár nem vetettük be a természet erői ellen, nincs okunk feltételezni, hogy az IP67-es vagy a MIL-STD 810G standardok elvárásainak ne felelne meg a készülék, hiszen azokat a Samsung vállalja.

Hardver és TouchWiz

A Samsung nem a saját, nem a Qualcomm, nem a MediaTek, hanem egy negyedik gyártó chipsetjét választotta strapatelefonjához. A Marvell Armada PXA1908 négy darab, 1,2 gigahertzre skálázott Cortex-A53-as processzormagot tartalmaz a Vivante GC7000 grafikus gyorsító és 1,5 gigabájt RAM kíséretében. A belső tároló 8 gigabájtos, amelyből nagyjából 5 gigabájt áll a felhasználó rendelkezésére. Ha az betelne, a multimédiás és egyéb fájlokat microSD kártyára lehet menteni.


[+]

Teljesítmény-teszt
Benchmark Samsung Galaxy Xcover 3 Samsung Galaxy E7 Meizu m1 note Huawei Ascend G620s
Rendszerchip Marvell Armada PXA1908 Snapdragon 410 MediaTek MT6752 Snapdragon 410
AnTuTu 5.x Benchmark 22335 pont 21336 pont 40179 pont 18781 pont
Vellamo Browser 1855 pont 2032 pont 2898 pont 1873 pont
Vellamo Metal 917 pont 964 pont 1156 pont 748 pont
SunSpider 1.0.2 1121,6 ms 868,2 ms 884,1 ms 1186,6 ms
Geekbench 3 (single) 572 pont 474 pont 792 pont 482 pont
Geekbench 3 (multi) 1717 pont 1434 pont 3913 pont 1432 pont
GFXBench Manhattan onscreen 2,2 fps 3,8 fps 5,8 fps 3,9 fps
Manhattan offscreen 1080p 0,8 fps 1,8 fps 5,7 fps 1,8 fps
GFXBench T-Rex onscreen 15 fps 9,5 fps 15 fps 9,3 fps
T-Rex offscreen 1080p 5,4 fps 5,3 fps 15 fps 5,2 fps

Mi is kíváncsian vártuk a fenti SoC szereplését, és processzorosan nem is teljesített rosszul, nagyjából a megbízható Snapdragon 410 eredményeit hozva. A grafikus gyorsító azonban nem remekelt, sőt: a GFX Benchet többször is le kellett futtatni, mire minden teszt sikeresen lefutott. Napi szinten a sebesség rendben van, nagyon kevés az apró megakadás, az alkalmazásváltás is egész fürge, terheltebb honlapok esetében viszont már érezni, hogy izzad a masina – átvitt értelemben, mert a melegedés nem jellemző. A játékok közül az Asphalt 8 szintű címek már erősen dadognak.


[+]

Az Xcover Android 4.4.4-en alapuló TouchWiz felülettel startolt el, amely mintegy 3 gigabájtot foglal a mellékelt 8-ból. A sokak által ismert UI-ból jó néhány szoftveres és gesztusvezérlési extra kimaradt, nagy vonalakban azonban a megszokott TouchWiz fogadja a felhasználót 4 x 4-es ikonkiosztással, felülről lehúzható, egyesített értesítési és kapcsolópanellel, világos hátterű beállításokkal és kártyás alkalmazásváltóval. A Google asszisztensét a kezdőképernyő gomb hosszú lenyomásával lehet előhívni. A mellékelt TouchWiz nem témázható.


[+]

Az UI extrái közé tartozik az ultratakarékos mód, amivel jelentősen növelni lehet a készenléti üzemidőt, igaz, a rendszer a tárcsázóra, a böngészőre, az üzenetküldőre, a jegyzetelőre, az órára, a hangrögzítőre és a számológépre redukálja a használatot. Kapott a strapatelefon egy Xcover névre hallgató gombot baloldalt, és beállítható, hogy aktív képernyő mellett egyszer lenyomva (alapból: zseblámpa, exponálás) és hosszan lenyomva (kamera) mely alkalmazást vagy funkciót indítsa. Sajnos ezek a funkciók kikapcsolt képernyő mellett nem működnek, pedig a zseblámpa és a kamera gyorsindítója praktikus volna.

Szoftverek és extrák

A TouchWiz telefonkönyve jól felszerelt, a névjegyzék több helyi és online forrásból behívható, a számmal nem rendelkező tételek szűrhetők, a vezetéknév és a keresztnév pedig felcserélhető a listában. A tárcsázó támogatja a gyorskeresést és a gyorshívást. A mellékelt üzenetküldő és email alkalmazás használata sem okozott gondot, ahogyan több fiók beállítása sem Gmaillel. A Samsung billentyűzete támogatja a magyar nyelvet, az ujjhúzós bevitelt, az automatikus szókiegészítést és a szójavaslatokat. Számsor a betűsor fölé ezúttal nem került.

A Samsung Xcover 3 telefonkönyve jól felszerelt A Samsung Xcover 3 billentyűzete támogatja a Swype-bevitelt
[+]

A Samsung minimálisra fogta a szoftveres felhozatalt. Az eszközök közül megemlítendő a számológép, a jegyzetelő, a hangrögzítő, az óra és a fájlkezelő, amely a hagyományos tallózás mellett típus szerint is csoportosítja a fájlokat (legújabbak, képek, hang, videó, dokumentumok, alkalmazások).

A Samsung Xcover 3 fájlkezelője rendszerezi a fájlokat típusok szerint is
[+]

A naptárfunkciókat az S Tervező látja el, amely éves, havi, heti, napi és listás nézettel is rendelkezik. A Google vagy Samsung fiók összekapcsolása nem okoz gondot a szoftvernek. Események esetében a helyszín és a kapcsolódó személyek megadása számít extra funkciónak. A fentieken túl a készüléken megtalálható a Google szokásos szoftverpakkja a Térképtől a Play-szolgáltatásokig.

A Samsung Xcover 3 naptára a remekül használható S Tervező A Samsung Xcover 3 böngészője mindent tud, amit egy ilyen szoftvernek kell
[+]

A Chome mellett a Samsung általában mellékeli saját szoftverét is, és nincs ez másképpen most sem. A gyári böngésző rendben kezel több lapot, vált asztali nézetre, keres a képernyőn, ment oldalt offline olvasáshoz vagy oszt meg tartalmat. Inkognitó böngészés is indítható. A sebesség a közepesen komplex tartalmak esetében rendben van, a görgetés többé-kevésbé folyamatos, a nagy rendszerigényű honlapok esetében azonban már belefutni komolyabb megakadásokba.

Kamera, multimédia, audio

Az Xcover 3 2 megapixeles előlapi és 5 megapixeles hátlapi kameraszenzort kapott, az utóbbit nagy fényerejű vaku is támogatja. A felhasználót a szokásos touchwizes kameraszoftver fogadja lomha, ám pontos érintőfókusszal, a széleken pedig az exponálóval, a videofelvevővel, a módválasztóval (arcszépítő, panoráma, legjobb fénykép, víz, sport, sorozat), a vakuval, a kameraváltóval és a beállításokkal. Itt a fényérték, az élesítési mód, az érzékenység, a fehéregyensúly és az önkioldó állítható. A kamerát egyébként aktív képernyőnél az Xcover gomb hosszú megnyomásával is el lehet indítani, exponálni pedig az említett billentyű mellett a hangerőgombokkal is lehet.

A Samsung Xcover 3 hátlapi kamerája elfogadható képeket lő
[+]

Az elkészült nappali fotók vonalélessége abszolút rendben van, persze 5 megapixelen ez alapelvárás, amit az Xcover teljesít is, némi zaj és szoftveres élesítés kíséretében. A fehéregyensúly megbízható, a dinamikatartomány kissé szűkös, de elfogadható (a HDR mód azért több helyzetben is hiányzik), és a makrófotókra is jut elég részlet. Este gyorsan csökken a képek minősége és számos részlet elvész a sötétben, itt érezhető a nagy távolság a csúcskészülékekhez képest. Azért rosszabb fényviszonyok között is ki lehet fogni jó fotót, főleg ha a nagy fényerejű vakut bevetjük. Videofelvétel 720p-ben lőhető 30 fpssel, íme egy példa.

Teszt Samsung Galaxy Xcover 3 Samsung Galaxy E5 Microsoft Lumia 640 Asus Padfone S Lenovo K3 Note
Frekvenciaátvitel (40 Hz-től 15 kHz-ig), dB: +0,12, 0,15 +0,02, -0,05 +0,06, +0,02 +0,02, -0,05 +1,51, -1,93
Zajszint, dB (A): -92,3 -91,3 -91,9 -94,2 -84,8
Dinamikatartomány, dB (A): 90,8 91,1 91,8 94,0 85,3
THD, %: 0,0100 0,0083 0,0068 0,033 0,0086
IMD + Zaj, %: 0,012 0,012 0,013 0,032 0,019
Sztereó áthallás, dB: -90,2 -89,6 -90,7 -92,6 -83,1

A Samsung ezúttal kispórolta saját zenelejátszóját, akárcsak hangszínszabályzóját, a SoundAlive-ot, így a Play Zene képességeire kell hagyatkozni, amely a helyi számok mellett az áruházas online tartalmakat is lejátssza. A Xcover 3 FM-rádiót is kapott, amely füles csatlakoztatásával működik, ilyesmi egyébként a csomagolásban nem volt mellékelve. A videolejátszó fapados, és a kódolások közül is csak az alapvetőket játssza le (H.263, H.264 és Mpeg4), azonban az AC3, DivX és Xvid tartalmak mondjuk egy BS Playerrel megjeleníthetők, a készülék pedig a Full HD felbontással is megbirkózik.

Gyári füles ugyebár nincs, ám a sajátunkra megfelelő minőségű és hangerejű hang jutott. A zajszint a fülünk és méréseink szerint is végig alacsony maradt és a frekvenciaátvitel is kiegyensúlyozott volt, szóval az audioképességek terén a készülék hozza a középkategóriában elvárt szintet.

Adatkommunikáció, akkumulátor, összegzés

A nálunk járt Xcover 3 egy darab microSIM-et fogad be, amellyel a legnagyobb elérhető adatsebesség 150 megabit/másodperc megfelelő 4G hálózaton, ugyanez az érték 3G-n 42 megabit/másodperc. A vételi jel használatunk során középszerű volt. WiFi-ből 802.11b/g/n a szabvány Direct és hotspot funkciókkal, ennek a modemnek is átlagos az érzékenysége. Bluetoothból 4.0 jár A2DP-vel, USB-ből pedig 2.0 MTP-vel és OTG-vel – USB-háttértár csatlakoztatásakor egyébként a fájlkezelő automatikusan megnyílik. A navigáláshoz a földi antennák és routerek jelei mellett a GPS-műholdak szignálját is fogni lehet, a készülék azonban csak 12 szatellitet látott próbálkozásaink során, a pozíciószerzés pedig lomha volt.

A Samsung Xcover 3 üzemideje átlagos
[+]

Az Xcover 3 2200 milliamperórás akkumulátort kapott, azaz más strapatelefonokkal szemben a Samsungnál nem gondoltak többnapos használatra. Nekünk egy-másfél napos töltés volt az átlag 4-4,5 órás képernyőidővel, ami teljesen átlagosnak mondható az árszegmensben. Hagyományos energiatakarékos mód nincs, az ultratakarékos móddal viszont soknapos készenlétet lehet nyerni, néhány appra redukált funkcióval.

A Samsung Xcover 3 megszokott touchwizes készülék ütésálló képességekkel
[+]

Értékelés: Samsung Galaxy Xcover 3
Külső
Ergonómia 7 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 8 pont
Kijelző mérete, minősége 6 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 7 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 8 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 7 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 7 pont
Multimédia
Vizuális 7 pont
Audio 6 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Az Xcover 3 folytatja a relatíve korlátozott hardveres felszereltségű Samsung strapatelefonok tradícióját. A készülék IP67-es por- és vízállósági és MIL-STD 810G katonai standardnak felel meg, és 1,2 méter magasról történő pottyanásoknak ellen kell állnia. A készülék konstrukciója az enyhén nyikorgó hátlapot leszámítva jó, és strapatelefonhoz képest a mérete és a kezelése sem problémás. A mellékelt Marvell chipset számunkra eddig ismeretlen volt, processzorosan azonban hozza a középkategória szintjét, inkább a grafikus gyorsító marad el az átlagtól, ami a komolyabb játékoknál mindenképpen érezhető.

Szóval milyen telefon az Xcover 3? A kedves olvasó képzeljen el egy teljesen átlagos, WVGA-s Samsungot kissé vastagabb készülékházzal, ha megvan, akkor közel járunk a valósághoz. A mobil nyilván a túrabarátoknak és a szabadban dolgozóknak szól, a képernyő fényereje pedig elég jó a kint használathoz, az akkumulátor viszont lehetett volna kövérebb is. Szintén nem jó hír a GPS lassú pozíciószerzése, hiszen ez is fontos szempont a szabad ég alatt. A döntő faktor ezúttal is az ár lehet, és külföldi, hivatalos adatok alapján nagyjából 70 ezer forintos tételre lehet itthon számítani. Ez nagyjából tisztázza a helyzetet: aki a fenti, átlagos teljesítmény és a touchwizes életérzés mellett hajlandó az extra védelemre áldozni, decens készüléket kaphat ütésállósággal, akinek viszont elég a sima por- és vízállóság, annak akad erősebb konkurens.

Bone123

A tesztkészüléket az XXL GSM küldte el nekünk, a vásárláshoz kérem, kattintson ide.

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Samsung Galaxy Xcover 3
Samsung Galaxy Xcover 3 Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 132,9 x 70,1 x 9,95 milliméter
Tömeg 130,3 gramm
Színvariációk fekete
SIM-foglalat microSIM
Kijelző
Kijelző átlója 4,5 hüvelyk
Kijelző felbontása 480 x 800 pixel (207 ppi)
Kijelző típusa PLS kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Marvell Armada PXA1908
Processzor típusa 1,2 GHz-es négymagos Cortex-A53
Processzor csíkszélessége 28 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Vivante GC7000
RAM mérete 1,5 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 8 GB (5GB elérhető)
Memória bővíthetősége microSD
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900
UMTS 850/2100 MHz
LTE 800/1800/2600 Mhz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 150 Mbps
LTE van
IrDA / Bluetooth nincs / 4.0 (A2DP)
WiFi 802.11b/g/n, WiFi hotspot
USB microUSB 2.0
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
GLONASS nincs
NFC van
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés telepíthető
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 4.4.4 (KitKat) + TouchWiz
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Google+, Hangouts, Google Maps, FM-rádió, Galaxy Apps, Jegyzet, S Tervező
Multimédia
Fő kamera 5 megapixel, autofókusz, ledes villanó
Másodlagos kamera 2 megapixel
Videófelvétel 720p
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió van (RDS)
Üzemidő
Alap akkumulátor 2200 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő ? óra
Beszélgetési idő ? óra
Zenelejátszási idő ? óra
Egyebek
3,5 mm-es jack kimenet, giroszenzor, IP67-es és MIL-STD 810G-s védelem

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés