Samsung Galaxy S5 DuoS - kétszersült

Eltérések

Óriási meglepetés: ha leszedjük a hátlapot, akkor lesz eltérés a sima Galaxy S5 és a DuoS között, erre a hírre bizonyára többen hanyatt is estek. A másodlagos kártya (ami szintén microSIM) az akkumulátor mellé került, a telep felől lehet becsúsztatni, ami azt is jelenti, hogy az energiaforrás kiszedése nélkül a SIM-et sem lehet babrálni. Az ugyanakkor érthető, hogy miért nem egy olyan fiókot alakítottak ki, ami a telefon oldaláról nyílik: mivel a DuoS is megfelel az IP67-es szabványnak, ezért a lehető legkevesebb hibalehetőségre törekedtek, a hátlap alatt nagyobb biztonságban van a kártya.

Samsung Galaxy S5 DuoS másodlagos SIM helye a hátlap alatt
[+]

Nyilvánvaló, hogy a menürendszerben is akadnak változások. Két térerőkijelzés üldögél felül, az elsődleges kártyához tartozót kis keret foglalja körbe. A tárcsázóképernyőn két hívásindító gomb található, ha üzenetet írunk, akkor is két kicsi boríték ikonja látszik. A híváslistában és a bejövő üzeneteknél is látszik, hogy melyik kártya volt használatban. Ha betámolygunk a beállítások közé, akkor a Kapcsolatok fülre állva találjuk meg a SIM kártya-kezelő nevű menüpontot. Itt tudjuk elnevezni az egyes kártyákat, adhatunk nekik ikont, beállítható, hogy melyikről menjen az adatátvitel, illetve kimenő hívások és üzenetek kapcsán melyik legyen az alapértelmezett. Lehet olyan vágyunk is, hogy erre mindig rákérdezzen a telefon, illetve az értesítési függöny legördítését követően is tudunk váltani a két SIM között.

Galaxy S5 DuoS dual SIM menü Galaxy S5 DuoS dual SIM menü

Az a helyzet, hogy valószínűleg lesz néhány olvasónk, akiknek elég nagy csalódást fog okozni, hogy a Galaxy S5 DuoS nem képes a dual active módra, magyarán amíg az egyik kártyán dumálunk, addig a másik csendben elköszön a hálózattól és nem elérhető állapotba kerül. Ez egyébként általában a legtöbb kétkártyás Android rendszerű okostelefonra jellemző, vannak azért kivételek, mint a HTC Desire 600, vagy a Gigabyte Simba SX1, de ezek ritkábbak. A dolog oka prózai: ahhoz, hogy a két SIM minden szituációban egyszerre legyen hálózaton, ahhoz bizony két rádiós antenna kell, ami egyrészt drágítja a dolgot, másrészt nyilván a rendelkezésre álló hely is megköti a mérnökök kezét, pláne, ha úgy kell megtervezni egy kétkártyás gépet, hogy a kiindulása alap egy sima SIM-es telefon képében kvázi adott. A Samsung ezt a problémát úgy óhajtotta áthidalni, hogy beépítettek egy opciót a menübe, amely úgy hirdeti magát, hogy állandó két SIM, mintha ez megoldaná a dolgokat. Pedig csak egy trükkről van szó, ha megadjuk a két kártyánkhoz tartozó hívószámokat, akkor a telefon egyszerűen ezeket egymásra irányítja nem elérhetőségi esetben, amivel csak az a parányi probléma, hogy hálózaton kívülre történő átirányítás az esetek zömében pluszköltséggel jár. Ha nagyon cinikus akarnék lenni, akkor azt is mondhatnám, hogy azt a többletköltséget, amit még egy antenna beépítése okozott volna, azt jól megfizeti majd a vásárló... Azért általában lehet élni dual active mód nélkül is, de azért egy S5-nél egy picit többet vártunk volna egy ilyen olcsó trükknél, amit már egy éve az S4 Mini DuoS kapcsán is elsütött a Samsung.

Galaxy S5 DuoS dual SIM menü Galaxy S5 DuoS dual SIM menü

Értékelés: Samsung Galaxy S5
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 9 pont
Kijelző mérete, minősége 9 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 10 pont
Multimédia
Vizuális 8 pont
Audio 9 pont
Egyebek
Üzemidő 9 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

Jelenleg 10-12 ezer forintos felára van a DuoS verziónak, amely hivatalosan egyébként nem kapható itthon. Ennyit egyébként simán megér, 10-12 lepedőért lehet ugyan kapni nagyon lowend, nyomógombos mobilt, de sokkal egyszerűbb, ha benne ül a másodlagos kártyánk is egy alapvetően decens okostelefonban. Ugyanakkor viszont kicsit csalódást keltő, hogy ha a Samsung nekidurálja magát és az aktuális zászlóshajóból csinál a egy kétkártyás verziót, akkor miért nem áldoz egy picit több energiát arra, hogy elmondhassa, hogy övé a legdurvább dual-SIM okostelefon. Mert az esély megvolt, lehetett volna gyúrni még az akkumulátorra, vagy akár az energiatakarékos üzemmódot megfejelni annyival, hogy bizonyos töltöttségi szint alatt a másodlagos kártya kikapcsol (és aktiválja az átirányítást). Jó lett volna egy dual-active módot is tudó csúcsgép, arról nem is beszélve, hogy mennyi további okosságot lehetett volna kitalálni, mindenféle hívásszűrési trükköket, vagy olyan telefonkönyvet, ahol minden névhez hozzárendelhető, hogy melyik SIM-ről hívja őt a készülék. Persze ettől még az S5 DuoS egy remek telefon, erős, gyors, jó a kijelző, a kamera, talán a piac legerősebb, legnagyobb tudású kétkártyás mobilja, de lehetett volna még egy fokkal ütősebb.

Samsung Galaxy S5

Bog

A tesztkészülék az XXL GSM jóvoltából jutott el hozzánk. Vásárláshoz kérem, kattintson ide!

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés