Hirdetés

Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat

Rajongói mobil helyett megkésett különkiadás, de nem ezzel van a gond.

Adatkommunikáció, üzemidő, végszó

A nálunk megfordult S21 FE két nanoSIM-et fogadott be, minden hazai 4G és 5G sáv támogatásával, tiszta, erélyes beszélgetési hangminőséggel és tisztességes zajszűréssel a túlsó fél irányába. A többcsatornás WiFi modem is fürge (802.11a/b/g/n/ac/ax 2.4G+5GHz, HE80, MIMO, 1024-QAM), megvan a Bluetooth 5.0 (A2DP, LE) és 3.1-es USB (Type-C, MTP, OTG, DeX kimenet). Villámgyors és pontos a pozíciószerzés (A-GPS, GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou), akad iránytű, giroszkóp, gyorsulásmérő, NFC és hall szenzor. A barométer valamiért most kimaradt, akárcsak az infra.


[+]

4500 mAh-s telepével az S21 FE kényelmesen kibír egy hosszú napot töltőfej nélkül, vagy másfelet ritkábban nyomogatva. Ezt 4-6 óra képernyőidőre fordítanám le, ami csúcsvonalon jó, de nem kiemelkedő érték. A gondok nem is itt vannak, vagy az akár 15 wattos vezetékmentes töltéssel, illetve a fordított töltéssel. Nincs ugyebár adapter a csomagolásban, pedig a 120 wattos belefért a sokkal olcsóbb Xiaomi 11T Pro pakkjába, és míg az 17 perc alatt végez az etetéssel, egy nálam lévő töltőfejnek másfél óra volt a Samsungot telepakolni. A 25 wattos maximum ma elég kellemetlen, és nyilván a Note7 problémáira vezethető vissza, ám gyakorlatból állítom: a magasabb ráta biztonságos és nem befolyásolja jelentősen a telep elfáradását. Végül pedig, ha a környezettudatosság a Samsungnak fontos, nyugodtan árulja méregdrága telefonjait töltővel és nélküle, aztán majd a júzer lelkiismerete eldönti, hogy melyik csomagot választja.


[+]

Samsung Galaxy S21 FE 5G
Pro
Szemrevaló, vízálló kivitel
Fürge működés, Android 12
Színvonalas terméktámogatás
Jófajta fotók, videók és szelfik, főleg nappal
Kontra
Elcsúszott megjelenés és ár
Lassú töltésmaximum, műanyag hátlap
Nincs adapter, microSD foglalat, jack kimenet, 8K videó
Este csak a főkamera remekel, vannak fókuszhibái
Pontozás
Kialakítás, védelem 9,5 pont
Kijelző 9,5 pont
Sebesség 10 pont
Szoftverfelület 9 pont
Fotózás, videózás 8,5 pont
Hangminőség 9 pont
Adatkommunikáció 10 pont
Üzemidő 8 pont
Ár/érték arány 6 pont
Ár (6/128 GB, HUF) 274 990

Végszó

275 ezerért a Galaxy S21 FE úgy rajongói kiadás, mint egy sportcsapat túlárazott kelléke és kabalafigurája a fanatikusok legombolására. Értelmezhetetlen a nyitóár 2022-ben, ma már megkésett hardverrel, a szokásos hiányosságokkal (jack port, microSD foglalat, gyorstöltés, dobozolt adapter, tok, füles és fólia), az olcsóbb S21 8/128-as alapkonfigurációjából 2 GB RAM-ot lespórolva. Ezzel tulajdonképpen mit szándékozik a Samsung kommunikálni saját, márkahű támogatóinak? A kevesebb néha több? A plecsni így messzebb van, mint Makó Jeruzsálemtől, ám kövezzen meg bárki: ez a telefon nekem mégis tetszett.

Hiszen jó alapokra építkezik. Szemrevaló. Vízálló. Ideális méretű. Kibír egy napot töltő nélkül. Szimpatikus fotókat és videókat lő. Topkijelzőt kínál két hangszóróval. Friss és fürge Androidot futtat. Ráadásul konkrétan megvásárolható, mert a chiphiány közepette több előnyösebb riválisa nem. Azért a Galaxy S22-vel a nyakunkon érdemes kivárni, mit tud a generációváltás, és ha más nem, az érkezésével a komplettebb, combosabb és hátul is üveg S21+ ára tovább mérséklődik – így is, úgy is jobb vétel az FE-nél. Végezetül a márkatámogatói sértődések elkerülése végett illene a Fan Edition nevet végre elengedni – tudok egy frappánsabbat erre a mobilra: Galaxy S21 Late.

Bone123

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

  • Bemutatkozott a Galaxy S21 FE 5G

    Tulajdonképp egy hiányzó méretkategóriát pótol 6,4"-es paneljével.

  • Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni

    Apró frissítésként üdvözölhetjük a két alap S21-et, és bár van új hardver meg alapból járó 5G, az emlékezetünkben valószínűleg a töltőtlenség, a microSD-s bővíthetőség eltűnése és az AKG füles hiánya marad meg a csökkentett felbontású, 2021 eleji Galaxy eszközökből.

Hirdetés