Hirdetés

Samsung Galaxy Buds FE - rajongok és jajongok

Kicsi, könnyű, kényelmes, jól szól, nem drága és más Galaxy cuccok mellett még egész okos is.

Alkalmazás, irányítás, kapcsolat

One UI felületű Samsung eszközökkel a Buds FE automatikusan összehangolja magát és flottul megy minden a Bluetooth 5.2-es kapcsolaton. Más gyártótól származó Android rendszerű telefonra először le kell tölteni a Galaxy Wearable alkalmazást a Play Áruházból, majd a Buds FE-hez tartozó csomagot, majd minden további nélkül működik minden flottul. Mondjuk az megkérdőjelezhető, hogy miért kell ezt két lépésben megoldani és miért nem képes mondjuk a Galaxy Wearable felismerni a párosítani kívánt tartozék típusát, majd automatikusan leszedni hozzá a megfelelő 35 MB-nyi pakkot?! iPhone esetén már más a helyzet, ott a rendszerbeállítások között lehet párosítani a telefont és a fülhallgatót, de az App Store-ban felesleges a hozzá tartozó alkalmazást keresni, egész egyszerűen azért, mert nincsen. Ettől függetlenül az alapvető funkciók (hangátvitel, telefonálás) működnek iOS-szel is, sőt valamennyi infót körülbelüli százalék formájában töltöttségéről is ad a Buds FE, de a fülhallgatóra vonatkozó beállítások kezelését felejtsük el.

Beállítási menü és az illeszkedési teszt menüpontBeállítási menü és az illeszkedési teszt menüpontBeállítási menü és az illeszkedési teszt menüpont Beállítási menü és az illeszkedési teszt menüpont (forrás: Mobilaréna) [+]

Ugyanígy furcsa az is, hogy nincs multipont kapcsolat sem, ha nem olyan eszközhöz csatlakozunk, ami Samsung-gyártmány, amin fut a Galaxy Wearable és ott be vagyunk jelentkezve a Samsung-fiókunkba. Sőt, ez teljesen érthetetlen és értelmetlen korlátozás. Ugyanígy az is, hogy a fülhallgatón magán nem lehet állítani a hangerőt iPhone-hoz csatlakozva, holott az érintőfelületre egy csomó parancs beállítható Androidon, köztük ez is (lásd a bekezdés alatti képeken). Az oké, hogy a 360 fokos térhangzásra nem képes a Buds FE, a korrekt sztereó kárpótol érte, de a hangerő állítása azért többször megjelenő igény lehet a mindennapok során még egy olcsóbb kategóriába sorolt eszköznél is.

Hirdetés

Az érintőfelület beállítási lehetőségeiAz érintőfelület beállítási lehetőségeiAz érintőfelület beállítási lehetőségei Az érintőfelület beállítási lehetőségei (forrás: Mobilaréna) [+]

Az érintőfelületet a fülhallgatón nyomva tartással változtatható az ANC állapota, itt az aktív zajkioltás kikapcsolható, illetve átengedő módra (Samsungul Környezet hangjai) is kapcsolhatunk, ugyanezt a három opciót megtaláljuk az alkalmazás főoldalán, egyből a töltöttséget jelző ikonok alatt is. Ha elkezdünk az appban a Fülhallgató beállításai menüben tovább kutakodni, akkor a dél-koreai márkára jellemzően a menü almenüjének almenüjébe is érdemes lehet benézni, mert egyes funkciók ott kerültek elrejtésre. Van illeszkedés teszt, ami lejátszik egy kis hangot a két fülesen és tanácsot ad, ha esetleg zajszökést érzékel a mikrofonokkal. Beállítható, hogy a fülhallgató felolvassa a bejövő értesítéseinket, illetve külön megadhatjuk azon alkalmazásokat, melyektől szeretnénk ezt hallani.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Van a “Körny. hangjai haszn. híváskor” menüpont, ami hívásfogadáskor átengedő módra vált, ezzel segítve, hogy ne kiabáljunk a vonal túlsó felén beszélővel, hisz tisztábban hallhatjuk magunkat. Szintén opció bekapcsolni azt a funkciót, hogy a Buds FE fülbe helyezésekor vagy használata közben automatikusan azon vegye fel a bejövő hívást a rendszer. Aztán van még a Zökkenőmentes csatlakozás, ami lehetővé teszi, hogy automatikusan váltson a fülhallgató olyan eszközök közt, melyekre be van jelentkezve a Samsung-fiókunk. Ám ahogy korábban írtam, ez nem jelent standard multipont kapcsolatot bármilyen eszközzel, példának okáért nem Samsung márkájú androidos telefonnal és PC-vel sem sikerült egyszerre a Buds FE-re csatlakozni tesztünk alatt. A Bluetooth-kapcsolat stabilitása legalább jónak mondható (-42 dBm) és nem dobja el a jelet forgalmas, zajos helyen sem a Buds FE, bármilyen eszközre csatlakozzon is.

(forrás: Mobilaréna) [+]

De azért vannak még pozitívumok. A beállítások között találni opciót arra, hogy a jobb-bal balanszot állítsuk, külön bekapcsolható, hogy az ANC akkor is működjön, ha csak az egyik fülest dugjuk be. Illetőleg az átengedő módot is személyre szabhatjuk: hangerőt állíthatunk a bal és jobb fülesre egyaránt, valamint a bejátszott hang tónusán is állíthatunk. Itt a Lágy opció halkabb alapzajjal és kissé bedugult fül érzéssel jár, míg a Törlés mód jobban hallható zúgást generál a háttérbe, viszont tisztább átengedést is tesz lehetővé. Bárhogy állítsuk is, a Galaxy Buds FE zajátengedése nem olyan természetes, mint az Apple vagy a Jabra fülhallgatóié, de arra elég, hogy megfelelően halljuk a környezetünkben történő eseményeket.

(forrás: Mobilaréna) [+]

Tölthetünk még le frissítéseket és visszaállíthatjuk a gyári alapértelmezett állapotra a fülhallgatót ebben a menüpontban. Valamint találunk egy hangszínszabályzót is, melyben a képen látható alapértelmezett EQ-k között választhatunk, személyes beállítást nem eszközölhetünk. Ezen kívül még egy funkciót rejtettek el az applikációban, ez a fülhallgatók megkeresése, mely hangos csipogást játszik le a füleseken. Hiányzik viszont a játék mód, ha nem Samsung eszközzel párosítjuk, így a késleltetést nem állíthatjuk. Ugyanígy Samsung eszközökön a fülhallgatók keresését is a Smart Things intézi, nem a Galaxy Wearable, előbbi alkalmazás pedig képes térképen is megjeleníteni, merre lehet elhagyott tartozékunk. Plusz ha valaki használja a Bixby személyi asszisztenst, az Galaxy eszközzel párosítva a fülhallgatót felébresztheti a virtuális segédjét hangparanccsal.


[+]

Összességében egy egész jól átlátható, a fülhallgató kezeléséhez a legfontosabb kritériumokat teljesítő program a Galaxy Wearable, de közel sem tökéletes és pozitívum lenne, ha iOS-re is elkészült volna.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés