Hirdetés

Samsung Galaxy Buds FE - rajongok és jajongok

Kicsi, könnyű, kényelmes, jól szól, nem drága és más Galaxy cuccok mellett még egész okos is.

Hangminőség, üzemidő

Kialakításából adódóan, ha az ember fülében kényelmesen megül, a Galaxy Buds FE jó passzív zajkioltással bír. Erre rásegít az ANC, mely frekvenciától függően 30 dB-ig képes még a külvilági hangokat elfojtani. Ez nem rekorder képesség, de arra pont elég, hogy lejátszott tartalommal 50%-os hangerőn a vonat, a metró vagy a közlekedés hangjait kizárhassuk. Ingázás közben jó használni, irodai környezetben a beszéd hangjait, a billentyűzet kattogását már nem tudja olyan effektíven kizárni, mint mondjuk a monoton frekvencián szóló motorikus hangokat, de azért valamennyit tompít. Az átengedő mód a kifelé figyelő mikrofonokkal veszi fel a hangot, ennek minősége kissé mesterséges, de az érthetőség megvan, illetve pozitív az előző oldalon részletezett személyes beállítási lehetőség megléte is.

Ilyen a Samsung Galaxy Buds FE belső felépítése
Ilyen a Samsung Galaxy Buds FE belső felépítése (forrás: Samsung) [+]

Zenei hangzás terén a Samsung a szokott receptet követi a kissé megtolt basszusokkal, melyek helyenként jól állnak a fülhallgatónak, de zenei stílustól függően ronthatnak is az összképen, amikor a magas hangokat elnyomják. A hangtér szűkös és az alapértelmezett EQ-val hajlamosak a hangszerek hangjai itt-ott összemosódni a Buds FE-n keresztül, de ha például a Világos névre hallgató EQ-beállítást választjuk, némileg kiegyensúlyozottabb és tisztább hangzást kaphatunk, ami mellé korrekt dinamikával és sztereóval, magas hangerő mellett is minimális torzítással hallgathatunk zenét SBC vagy AAC támogatott hangkodeken keresztül. Ennyi pénzért elvárható lenne nagyfelbontású kodek támogatása, viszont egyszeri felhasználónak valószínűleg kielégíti majd igényeit a Buds FE azzal, hogy jó és konzisztens hangzással szólal meg stabil kapcsolaton keresztül. (A Galaxy Buds FE által produkált hangok grafikonon való ábrázolása kapcsán az RTings szintetikus tesztjének átböngészését ajánlom még az érdeklődőknek.)

Hirdetés

Szintén jónak mondható a felvett hang minősége a mikrofonokon keresztül, a hívott fél kissé tompítva, de tisztán ért majd bennünket. A Samsung algoritmusa jól elfojtja a beszélő hangján kívül a többi hangot és kifejezetten ügyesen szűri ki a szél zúgását is. Alább egy példa a mikrofonok minőségére csendes beltéri és szeles kültéri környezetben.

Üzemidő terén már annyira nem remek a helyzet, a Samsung ígérete szerint 6 órát bír a Buds FE aktív zajzárral és 8,5 órát nélküle. Tapasztalataink szerint az a 6 óra inkább 5 és ha felváltva megy zenelejátszás, átengedő mód, hívásokat is bonyolítunk, ki-be kapcsolgatjuk az ANC-t, akkor lehet rövidebb is. A fülesek pár percet a tokban eltöltve magukba szívnak egy órányi lejátszásra elegendő energiát, és valószínűleg a napi ingázásainkhoz elég lesz a teljesítményük. A tok három teljes töltésre elegendő energiát tárol, ha naponta két órákat zenét hallgatunk a fülessel, várhatóan elég lesz hetente egyszer töltenünk.


Samsung Galaxy Buds FE fehér színben [+]

Samsung Galaxy Buds FE
Pro
Kényelmes, könnyű
Jó mikrofonok
Korrekt hangzás, pontos sztereó szeparáció
Jó aktív zajszűrés és passzív zajzár
Egyedi személyre szabható funkciók
Kontra
Az alkalmazás, így a beállítási lehetőségek sora csak Androidra elérhető
A multipont csatlakozás csak Samsung eszközökkel működik
Nincs vezeték nélküli töltés
SBC, AAC és SSC kodek támogatása, nincs aptX, se LDAC

Összegezzük a dolgokat. A Samsung Galaxy Buds FE jó termék és jó áron kezd. Adott benne egy korrekt aktív zajszűrő rendszer, az átlagosan jónak mondható hangzás, a jó mikrofonok. Illetve megvannak egyedi extra funkciók is, de itt már keveredik a kép, ami változtat a plecsnin is. Simán lehetne Ajánlott ez a füles, ha a Galaxy Wearable alkalmazást lefejlesztették volna iOS-re, ha a multipont kapcsolat működne mással is, mint Samsung-gyártmányok, ha nem külön kellene a Play Áruházból leszedni a Wearable-t és a megfelelő, fülhallgatóhoz tartozó csomagot, illetve ha lenne egy öt- vagy hatsávos EQ az appban, nem csak előre beállított opciók. A vezeték nélküli töltés és a nagyfelbontású kodek támogatásának hiányát is felhozhatom negatívumként, aki ezeket keresi Samsung fülhallgatóban, az a korábban megjelent modelleket figyelje akcióban. Mindezek ellenére egy Tetszett jár a Galaxy Buds FE-nek, mert megbízható, a mindennapi ingázáshoz tökéletesen passzoló eszköz, a mikrofonok minősége is meglepően jó és androidos telefonon azért a támogató alkalmazás is tartalmaz olyan beállítási lehetőségeket, amit más gyártóknál nem feltétlen talál meg az ember.


[+]

Hasonló árú alternatívát keresőknek ott a 1More ComfoBuds Mini, az Anker Soundcore Liberty 3 Pro vagy Soundcore Space A40, a Sony LinkBuds S és WF-C700N, az Earfun Air Pro 3, de a Jabra kínálatában is találni régebbi Elite vagy Active modelleket erre az árra akciózva. A Samsung idei Fan Edition termékei közül a Galaxy Buds FE eddig az első olyan modell, mely rászolgált nevére és kiválthat rajongást az emberből, amiből aztán könnyen jajongás lehet, ha iPhone-nal szeretnénk használni.

Samsung Galaxy Buds FE

A terméket a Samsung Magyarország adta kölcsön a teszthez, ezúton is köszönjük.

viragdani01

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés