Redmi Watch 4 - olcsó hús, sűrű a leve

Sokkal többet tud a Redmi filléres GPS órája, mint amit az ára sejtet.

Beüzemelés, rendszer, sport

Az órát a Mi Fitness alkalmazással pillanatok kérdése beüzemelni (Android 14-es S23 Ultrával tettem, iPhone-nal nem próbáltam), és valamennyi segítséget kapunk a fontos beállításokhoz (pl. az app kézi akkumulátormenedzsmentjére). Az órabeállításokra lépve valamiért rendre az „adatok szinkronizálás sikertelen” üzenet fogadott, ám minden értesítés és edzésadat rendben átvándorolt a két eszköz közt. A Strava, az Apple Health és a Google Fit szinkronizálás adott, a GPX export viszont nem, és a Zepp Life felől csak a korábbi adatokat tudjuk bekérni, oda nem vándorolnak át a Redmi óra friss edzései a GPX mentéshez. A Mi Fitness ügyesen rendszerezi a napi mozgásadatokat és fogja egybe az órabeállításokat – elérhető mindig aktív és egyéni képpel felturbózható számlap is.

[+]

A Redmi Watch 4-gyel debütál itthon a Xiaomi HyperOS nevű rendszere, ám ahogy a HarmonyOS is valójában több operációs rendszer gyűjtőneve különféle eszközökre, a HyperOS itt is inkább összefoglaló marketingnév, ami idővel minden Xiaomi cuccon és négykerekűn felbukkan. Fentről suhinthatók le az értesítések bármiféle csoportosítás, válaszadás vagy animált GIF-ek, képek megjelenítése nélkül – annyira fapados a dolog, mint az árcédula. A magyar ékezetek és az egyszerű hangulatjelek átjönnek, és az alkalmazásnév mellett az ikon is látható. Viszont hiába töröljük az értesítést az óráról vagy a mobilról, a másik készülékről nem tűnik el.

[+]

A hívófél neve tisztán látszik, az elutasítás mellett pedig az órán is fogadhatjuk a hívást. A rezgés kifejezetten határozott – annyira, hogy engem már zavar. Bzzz-bzzz: mindig kettőt és elég hangosan rezeg a rendszer, ami pörgős chatablak esetében tényleg irritáló tud lenni, és akkor választható még erősebb jelzés, ami az ágyból is kiráz bennünket, gyengébb vagy szimpla rezgés viszont nem. Bzzz-bzzz! Az óra alapból néma módban fut, de a hangszóróval csipoghat is, hangos edzésadat-beolvasással viszont nem találkoztam. A kapcsolók alulról simíthatók fel, és itt érhető el a halovány, de a kulcslyuk megvilágítására alkalmas képernyő-zseblámpa.


[+]

Balra egy widgetre került mobilos zenelejátszó (belső tároló nincsen), az időzítő és az ébresztő ikonja, jobbra pedig egy panelre az időjárás, az alvásinfó és a legutóbbi edzésfajta indítója. Tovább lapozva a pulzusszám, a véroxigén, a stresszadatok és a légzőgyakorlatok kerültek egy widgetre, majd a hétnapos vitalitási pontszám. Az alkalmazástár a korona megnyomására ugrik fel, számlapot pedig a képernyő hosszú lenyomásával tudunk váltani, jókora választékkal a Xiaomitól és harmadik féltől. A művészi színvonalú Huawei óralapok ugyan nincsenek meg, interaktivitásban pedig a Samsungnál és az Apple-nél az előny, de azért jó pár pofás, hasznos és érdekes számlap akad, nem egy pedig testreszabható (stílus, megjelenített adatok). Néha egy-egy információra bökve az adott alkalmazás vagy funkció is elindul, az időjárás viszont valamiért nem dobható a számlapra.


[+]

Tiszta időben tíz másodperc alatt megvan a GPS-es pozíció, és tucatnyi kinti sport követhető vele. Városi séta és kerékpározás során meglepően pontos volt az útvonalkövetés (térkép vagy navigáció az órán nem érhető el), és jól látszott utólag visszanézve, hogy az út melyik oldalán haladtam. Az éles kanyarokat nem vágta le a rendszer és erdei ösvényeken is legfeljebb 10-20 méteres eltolódás volt a valós útvonalhoz képest, szóval egy csatornán akkurátus az öt konstellációt használó műholdvevő. Azért a terepfutáshoz lehetne eggyel gyakoribb a mintavételezés, hogy szlalomozás esetében is szépen kirajzolja a cikk-cakkos íveket, de azért ritkán téved az ember ilyen szakaszra.

[+]

Edzés közben csak a legfontosabb adatok jelennek meg, akár mindig aktív kijelzővel, és csak pár egyéni beállítás akad, mondjuk a jelzés intervallumonként. Utólag is limitált mennyiségű edzésadat olvasható le a csuklóról, viszont a telefonon szép grafikonok jelzik a pulzust, a sebességet, a lépésszámot, a lépéstávot és az edzési hatást. Nincs Garmin szintű adatrengeteg vagy versenyelőrejelzés, de nem is egy profi sportóráról van szó, a követett mozgásfajták száma mégis hatalmas. Az óra 17 vízi sportot, 11 szabadtéri tevékenységet, 40 benti edzésfajtát, 14 különböző táncot, 12 küzdősportot, 26 labdasportot, 11 téli sportot, 14 szabadidős tevékenységet, 5 kártya- és társasjátékot, valamint az egyéb fül alatt lovaglást, atlétikát és autóversenyt követ – persze speciális edzésadatok és bekapcsolódó, külső szenzorok támogatása nélkül.


[+]

Ennyiért nem hiba, de azért kár, hogy kimaradt a magasságmérő, vele pedig az emelkedési és emeletmászási adatok, amiket utólag sem kalkulál ki a Mi Fitness saját kútfőből, ahogy a Garmin Connect teszi. Iránytű van, ahogy természetesen giroszkóp és gyorsulásmérő is, elfogadható pontosságú lépésszámlálással. Hacsak nem kerülte el a figyelmemet a beállítás, nem társítható pulzuspánt, persze ott az optikai pulzusmérő a hátlapon, amely átlagos pontosságú. Egy Garminnal vagy Apple Watchcsal összevetve 30 másodperccel lassabban reagálja le a Watch 4 a gyors zónaváltást, amit emelkedőn kocogva és pihenőre térve is észrevettem kézi méréssel, összességében pedig jellemző pár százalékos eltérés a valós pulzusszámhoz képest. Ez hobbiszinten belefér, a profik viszont jobban teszik, ha sportórát és pulzuspántot vesznek.


[+]

Nagyobb a kilengés véroxigén-telítettség mérésben: 96-99% között mozog saját adatom a gyógyszertári, ujjbegyes kellék szerint, és bár ebben a tartományban is mért a Redmi, sok 95% körüli, és kifejezetten sok 91%-os mérés született kicsattanó egészség és egy kis téli pocak mellett, szóval ebből ne vonjunk le messzemenő egészségügyi következtetéseket. A stresszmérés rendben van és következetes, az óra pedig eltalálja az esti alvás kezdő- és végpontját (a délutáni szundikálást nem próbáltam). Ha nyugodt volt az alvás, mindig magasabb a kiértékelt pontszám, mint fárasztó nap vagy pár korsó legurítása után, és valamiért minden alváshoz kapunk egy olyan állatot, amelyre hasonlított szundításunk, ami inkább furcsa és cuki, semmint hasznos. A Mi Fitness a napi mozgási és állási adatokat, a PAI-t, a VO2Max-ot és a vitalitási pontszámot is kikalkulálja.


[+]

Összefoglaló. Nem, hogy nem létezik teljes értékű okosóra vagy hajszálpontos sportóra 36 ezer forintért, úgy egyáltalán nincs a nagy márkáknak terméke ebben az ársávban, ahol a Redmi Watch 4 erőn felül teljesít. Többről van szó ugyanis egy kétbites pulzuspántnál: megvan az erős alumíniumkeret és a tiszta forma, a méretes, fényes és éles AMOLED panel, a már-már túl határozott rezgés hangjelzéssel és hívásfogadással, valamint az igazán hosszú üzemidő. A HyperOS fapados változata az egyszerűségében nagyszerű: amit a zárt rendszer tud az alkalmazások, a widgetek, az óraszámlapok és az egészségadatok tekintetében, azt mindig könnyű elérni, az alapvető mozgáskövetés pontossága pedig elfogadható. Sőt: a GPS kifejezetten akkurátus, ha a pulzusmérés inkább csak hobbiszintre elég, a véroxigén mérés pedig ennek a márkának sem megy. Sajnos hazai forgalomban nincs NFC vagy mobilfizetés, ahogy hiányoznak a telepíthető appok, az önálló zenelejátszás, vagy bármilyen interakció a fapados értesítésekkel. Ám így is sokkal előnyösebb a Watch 4 tudáslistája, mint amit alacsony ára sejtet, megnyerő kivitelével pedig bátran ajánlom bárkinek, aki belépőszintű órára vágyik, és kész lemondani a mobilos integrációról vagy a komolyabb sporttudásról.

Redmi Watch 4

Bone123

  • Kapcsolódó cégek:
  • Redmi

Előzmények

Hirdetés