Hirdetés

Oukitel K7000 - túlélőkabát

Kint rendkívül hideg van, az Oukitel K7000 külső tartozéka mégsem meleget, hanem a 2000 milliamperórás akkumulátor mellett 5000 milliamperórányi extra energiát áraszt. Íme az okostelefon, opcionális óriásteleppel.

Hirdetés

Külső, kijelző, tartozékok

Gyorstöltés, gigászi akkumulátor, visszafogottan fogyasztó hardver és fejlett szoftveroptimalizálás – minden téren sikerült az okostelefonok relatív fogyasztásán csiszolni, épp csak az akkumulátortechnológia nem lépett az egyről a kettőre. Hiába a sok ígéret a lítium-ion energiatárolás felváltására vagy legalábbis továbbfejlesztésére, aki ténylegesen hosszú üzemidőre vágyik egyetlen töltésről, ne is gondolkozzon 3-4000 milliamperórás telepméret alatt új mobil választásakor. Vagy egyszerűen kezdjen félretenni a Lenovo P2-re. Ha a telefon és az akkumulátor sajátos történetéről egyszer könyvet írnak, persze az Oukitelnek is jut benne önálló bekezdés, a K10000 ugyanis először lépett rá a nevében jelzett, 10000 milliamperórás álomhatárra, és annak megfelelően napokig lehetett a 330 grammos, táblagépes tömeggel rendelkező okostelefont nyomogatni – kár, hogy a negatívumok listája is kövér lett.


[+]

Az itt boncasztalra került K7000-től a neve alapján logikus volna azt várni, hogy fogja a nagy testvér koncepcióját és kisebbre szabja egyfajta méret/üzemidő kompromisszum megtalálására, és 144,7 x 71,7 x 8,65 milliméterével és 158 grammjával abszolút vállalható is a mérete. Ám akik gyakran olvasnak errefelé tesztet, vagy csak tisztában vannak a monitorra vetett paraméterekkel a gyakorlatban, tudhatják: valahol kilóg a lóláb. A K7000 ugyanis mindössze 2000 milliamperórás telepet kapott (pedig a Redmi 3s könnyebb, mégis kétszer akkora az akkumulátora), akkor viszont miért K7000-nek anyakönyvezték? A válasz az alábbi, dobozban mellékelt kiegészítőben keresendő.


[+]

A képen látható akkumulátorkabát ugyanis 5000 milliamperórával megtoldja az egyébként roppant szűkös telepet, csak felülről be kell csúsztatni a fémkeretes, plasztik hátlapos telefont, és gombnyomásra indul is az etetés. Pofás megoldás, mert a civil életben elég lehet zsebre vágni a mobilt, a civilizációból kilépve pedig csak össze kell legózni a K7000-et és a microUSB csatlakozós akkumulátorkabátját, és legalábbis a telefon kitart a túlélőtúra végéig. Persze nem az Oukitel kínál először ilyet kiegészítőt, és nem is ők csinálják a legjobban: a Moto Z akkumulátortoldalékai például elegánsabban, mágnesesen csatlakoznak. A K7000 felöltöztetve ráadásul 299 grammosra és igen bumfordira hízik, a tok ráadásul nem védi minden oldalról a vétlen balesetek ellen, a töltéshez a kabát gombját pedig minden alkalommal meg kell nyomni, nem indul el csak úgy, automatikusan.


[+]

Nem lett volna egyszerűbb egy 7000-es telepet behelyezni, sokkal visszafogottabb méretekkel, kiegészítő hurcolászása nélkül? A válasz nyilván de, persze ne vitassuk el, hogy az Oukitel legalább megpróbálkozott valami szokatlannal, ráadásul az akkumulátortoldalék az Okos Ponttól idelátogatott csomagolás része a microUSB kábellel, az agybadugós headsettel és az 1 amperes töltővel egyetemben. Itt a következő probléma: egy ilyen adapter hosszú órákig tölti a lemerült 2000 + 5000 milliamperórás kombinációt, noha a telefont és kabátját külön is lehet etetni.


[+]

A műanyag borítású toldaléknak van egy támasztékként szolgáló, kihajtható lába, ami roppant idétlen módon nyikorog, Bog és szentkuti11 kolléga érdeklődését is jó pár másodpercig lekötötte a suta, hangeffekttel operáló megoldás. Vitathatatlanul ügyes húzás ugyanakkor a kiegészítő oldalán elhelyezett, normál USB kimenet, így ha a kiegészítőbe más telefon nem is csúsztatható (hacsak nem pont akkora, mint a K7000), egy kábellel tetszőleges masina tölthető az 5000 milliamperóráról. A K7000 itt egy frappáns megoldással jó pontot szerezhetett volna, ám ugyanez a port OTG funkcióval nem rendelkezik, azaz pen drive-ot vagy perifériát rákötve semmi nem történik, hiszen maga a telefon sem ismeri a szabványt.


[+]

Maga a telefon bármely másikkal összetéveszthető küllemében – ez az ívesre csiszolt védőüveggel, a kerekded oldalakkal és sarkakkal, valamint az lekerekedő hátlappal együtt remek fogást és kényelmes egykezes használatot eredményez. A fémkeret tetejére megy a füles, az aljára a microUSB kábel, ugyanitt multimédiás hangszóró is van, melynek a hangja a toldalék kifúrt lyukain keresztül jut ki. A hangerőszabályzó és a bekapcsoló a jobb oldalon, jó helyen van. Elöl fénymérő, közelségérzékelő, és 2 megapixeles kamera, hátul pedig 5 megapixeles modul, ledes villanó, érintésalapú ujjlenyomat-olvasó és némi feliratozás pillantható meg. Jó hír a biometrikus szenzor belépőszinten, rossz, hogy az akkumulátorkabátnak csak a kameránál van kivágása, az olvasónál nincs. Magyarán, ha ilyen védelem be van állítva, vagy az előlapon, alternatív jelszóval lehet a képernyőzáron túljutni, vagy a K7000 kicsúsztatásával. Nem lett volna logikus a szenzort elöl elhelyezni?


[+]

Kijelző- teszt
Mérés Oukitel K7000 Huawei Y6 II Compact Vernee Thor Samsung Galaxy J3 (2016)
Fehér fényerő (max.) 380 nit 494 nit 432 nit 334 / 428 nit
Fehér fényerő (min.) 45,7 nit 14,64 nit 20 nit 4,2 nit
Fekete fényerő 0,17 nit 0,35 nit 0,20 nit 0 nit
Kontrasztarány 2235:1 1412:1 2160:1 végtelen
Színhőmérséklet 8282 K 7673 K + kézi 8535 K + kézi 7515 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

A hátlap lepattintható, így a 2000 milliamperórás telep is cserélhető. Mellette két microSIM és egy microSD foglalat van. A főszereplő persze a túloldalt felvillanó, 5 hüvelykes HD megjelenítő. Elfogadható IPS panelről van szó, a kissé kékes színek eléggé élénkek, a képélesség 720 x 1280 pixelen épphogy elmegy, a betekintési szögekre nem lehet panasz. Napfény alatt félig-meddig látni csak a tartalmakat, jobb árnyékba vonulni. A takaró alatt viszont bántóan világos marad a panel minimuma. Az érintési érzékenység rendben van, igaz ez a háttérvilágítást nélkülöző, kapacitív menü, kezdőképernyő és vissza gombokra is, bár néha lomhán reagálnak, amire a következő oldalon kell keresni a választ. A külső oldaláról a K7000 abszolút rendben van, sőt: amennyiért árulják, a konstrukciója és a kényelme kifejezetten előnyös, az ujjlenyomat-olvasó és az akkumulátortoldalék pedig kellemes extra, csak a kivitel nem lett az igazi, ha a kettőt összeilleszti az ember.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Oukitel U7 Plus - oUlcsó megoldás

  Az U7 Plus minden tekintetben belépő szintű phablet, nem is akar más lenni, annak viszont meglepően jó, az ára is ennek megfelelő, kivéve a remek ujjlenyomat-olvasót, mert az aránylag ritka ebben a műfajban.

 • Újabb Oukitel K6000 érkezik

  A K6000 Plus Full HD kijelzőt, előlapi ujjlenyomat-olvasót, Android Nougat főverziót és persze gigászi akkumulátort kapott.

 • Olcsó óriás az Oukiteltől

  Az U16 Max a nevéhez méltó, 6 hüvelykes képátlót, igaz, csak HD felbontású panelt kapott. Cserébe korrekt sebességre és árcédulára lehet számítani.

 • Lemerülni nem fog, csak győzd cipelni!

  Az Oukitel K10000 Pro a nevéhez méltó akkumulátort kapott, ráadásul Android Nougatot futtat. A többi tulajdonsága kevésbé izgalmas.

Előzmények

 • Dupla hátlapi kamerarendszer az Oukitel újdonságán

  A vadonatúj kínai phablet legnagyobb érdekessége, hogy visszafogott árképzés mellet dupla hátlapi kamerát és ujjlenyomat-olvasót nyújt a felhasználóknak.

 • Oukitel K6000 Pro - kínai telepes

  Továbbra is a bika akkumulátorokkal próbál hódítani az apró kínai cég, ezúttal a 6000 mAh-s telep lehet a fő hívószó. Legújabb mobiljuk sem sikerült rosszul, de határozottan erős a konkurencia is.

 • Oukitel A58 - oUkosóra

  Az Oukitel második nekifutása a kiegészítőknek egyrészt jobban sikerült, mint az első, másrészt sorra hozza ugyanazokat a problémákat, mint az A28. Viszont olcsóbb lett és már irtó hangos is.

 • Oukitel K10000 - a falu bikája

  Brutális méretű akkumulátort kapott a kínai gyártó új terméke, természetesen maga az eszköz sem kicsi, kézben tartani pedig hosszú távon kimondottan fárasztó.

Hirdetés