Hirdetés

2017. október 18., szerda

Gyorskeresés

Onda V919 Air CH - támad a Windows

A kínai gyártó Cherryview lapkát használó, Windows 10-es táblagépe elméletben komoly veszélyt jelenthet az androidos megoldásokra. Megnéztük a gyakorlatban is.

Hirdetés

Előszó, külső

Az elmúlt években a táblagépek piaca alapvetően két operációs rendszerről szólt, az Apple-féle iOS-ről és az Androidról. Az iPadek népszerűsége a kezdetek óta töretlen, de piaci részesedésük folyamatosan csökken, hiszen a készülékek kizárólag a felső árszegmensben versenyeznek, a piac pedig ma már nem csak ebből áll. Az androidos oldalon ugyanis a kínai gyártóknak köszönhetően már évekkel ezelőtt megjelentek a szinte felfoghatatlanul olcsó, és ebből adódóan viszonylag kelendő modellek is, amelyekről persze elég hamar kiderült, hogy az olcsó húsnak híg a leve mondás rájuk is érvényes, úgyhogy ezzel együtt valószínűleg sok laikus felhasználó fejében ért meg a gondolat, mi szerint ő a büdös életben nem vesz többet kínai androidos táblagépet. Közben persze az A-kategóriás gyártóknak köszönhetően elérhetővé és népszerűvé váltak a valódi felhasználói élményt kínáló, minőségi eszközök is, úgyhogy az Android reputációján nem esett orvosolhatatlan csorba, viszont az Ondához hasonló gyártóknak azért valószínűleg nehezebb a dolguk, mint lehetne. Pedig többek között pont a hozzájuk hasonló, minőséget ígérő kínai gyártóknak köszönhetően bővülhet egy újabb területtel a táblagépes piac, ezek a cégek ugyanis androidos áron tudnak makulátlan felhasználói élményt nyújtó, Windows 10-zel szerelt táblagépeket kínálni, ami lássuk be, komoly érvágás mindenkinek. Ha ugyanis ezek a gépek tényleg jól működnek, akkor ismét láthatunk majd egy kisebb átrendeződést. A kérdés persze az, hogy valóban jól működnek-e.


[+]

Európai fejjel a mai napig nehezen érthető, hogy miért kell bármilyen szinten másolni. A hazai pályán viszonylag ismert Onda doboza ennek ellenére erőteljesen hasonlít az Apple által készítettre, az Air szó is látványosan van feltüntetve. Ezt már ismerik az emberek, miért ne használnánk mi is? – egy ilyen mély gondolatot feltételezek a dolog mögött. Az összhatás épp csak annyira kellemetlen, hogy a minőségre vágyó tulajdonosban már a kicsomagolás előtt felmerülhessen a gondolat, hogy ez tényleg jó választás volt-e, lévén ezen a szinten inkább az lenne elvárható, hogy ha nem is Apple-szintű, de egyedi dizájn jellemezze a termékeket és annak dobozát is. Ugyanez az érzés a kézikönyvek kapcsán is felmerül, a kínai nyelvű szemmel láthatóan a Windows 8-ról vagy az RT-ről szól, az angolban pedig nincs túl sok valós információt tartalmazó mondat, de mivel a 2 amperes hálózati töltőfej és a microUSB kábel adott, nem érdemes fennakadni a körítés minőségén, hanem el kell kezdeni használni a V919-et.


[+]

Maga az eszköz (amit mi a Gearbesttől kaptunk) szerencsére nem egy másolat, mégis kimondottan kellemes, letisztult dizájnnal rendelkezik. Kiterjedése 240 x 170 x 7,9 milliméter, tömege 450 gramm, ezek kimondottan jó paraméterek, főleg a 7200 mAh-s, felhasználók által nem cserélhető akkumulátor meglétének fényében. Szintén kínai sajátosság, hogy ahány webshop, annyi kapacitás, egyes források 8000 mAh-ról beszélnek, de a tényleges üzemidőt figyelembe véve valószínűbb a kisebb érték. A felhasznált anyagok korrekt, de nem kiemelkedő minőségűek, nem rossz érzés kézben tartani a gépet, de nem is kelt prémium hatást. A hátlap elvileg fémből van, de érezhetően gyengébb minőségű, mint amit a drágább eszközök nyújtanak. Az előlap teteje és alja pezsgőszínben pompázik, a 9,7 hüvelykes képátlójú kijelzőt pedig elfogadható méretű, fekete színű káva öleli körbe. Az IPS-megjelenítő egyébként remek képet ad, az 1536 x 2048 pixeles (QXGA) felbontás önmagában is elég beszédes, de legalább ennyire fontos, hogy a színek is szépek, a fényerő is elég magasra tolható a napfényben való tökéletes olvashatósághoz, a betekintési szög pedig bár nem éri el a gyártó által megadott, 178 fokos értéket, bőven elég ahhoz, hogy oldalról is lehessen látni a megjelenített tartalmat. A dizájnhoz véleményünk szerint hozzátesz az előlap alján lévő, ezüstben pompázó Windows logó, ami egyben egy érintésérzékeny gomb is, funkciója ugyanaz, mint az asztali számítógépek billentyűzetén lévő, hasonló logóval ellátottnak, hiszen jellemzően a Start menüt hozza elő.


[+]

A hátlap teteje és alja műanyagból, a közepe pedig fémből készült. Felül található az 5 megapixeles, autofókuszos kamera, ami valamiért nem pont középre került, de ez valószínűleg nem fogja bántani a tulajdonosokat, inkább csak egy picit furcsa. A kihangosító hangszórója alul található, ami abból a szempontból mindenképp jó elhelyezés, hogy ez a rész már egy picit íves, magyarán asztalra letéve sem fogja semmi akadályozni a hangok útját, de ez egy táblagépnél amúgy sem feltétlenül lenne baj, lévén klasszikus telefonhívásokat nem fogunk fogadni rajta.


[+]
A microSD bővítőhely a hátlap középső részén, egy kis ajtó mögött található.

Csatlakozókból sajnos egy kicsit kevesebbet kapunk az ideálisnál, a problémát az eszköz tetején lévő microUSB jelenti, ami egyaránt használatos az eszköz töltésére és a különféle perifériák csatlakoztatására is, tehát megfelelő átalakító segítségével itt köthetünk hozzá az eszközhöz például egy billentyűzetet vagy egy egeret. A leendő tulajdonosokra a vásárlás után tehát vár egy efféle vadászat is, ugyanis léteznek ilyen kábelek, de nem feltétlenül könnyű megtalálni őket. A képernyős csatlakoztatás egy micro HDMI segítségével oldható meg, a hangot pedig szabványos, 3,5 milliméteres jack-kimeneten keresztül továbbíthatjuk fülhallgatóra vagy hangfalra.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Teclast Tbook 11 - kétesélyes

    Újabb, eddig itthon ismeretlen kínai márka mutatkozik be egy korrekt hardverrel felszerelt, Windows 10-et és Androidot egyszerre futtató táblagép tesztjén keresztül.

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.