Nokia 4.2 - az ára lett balszerencsés

Legutóbbi tesztünkből kiderült, hogy a hármas széria legfrissebb változata nem lett igazán jó, egy szinttel feljebb viszont többet reméltünk.

Hirdetés

Bevezető, külső, kijelző

A Nokia mobilos visszatérését kis túlzással az egész világ nagyon várta, ám így kétéves távlatból már ki merjük jelenteni, hogy sokkal többet vártunk a brand ezen részét birtokló HMD Globaltól, és sajnos rengeteg terméknél lehet azt érezni, hogy csak a legendás öt betű próbálja az illőnél magasabb árakon eladni a közepes tudású mobilokat. Persze, ezek az alsó szegmensben lévő mobilok elkelnek, főleg szolgáltatói kínálatban, előfizetéssel, kvázi ingyen, de sajnos a csúcskategória környékén sem jobb a helyzet: a fél év csúszással befutott, sokkamerás Nokia 9 PureView nem hozta igazán azt, amit a célcsoportnak szánt fotósok vártak volna el, ráadásul a tavalyi hardver is nehezen teszi vonzóvá idén a hivatalosan bőven 200 000 forint fölötti terméket.

A Nokia 4.2 a 3.1 igazi utódja
A Nokia 4.2 a 3.1 igazi utódja [+]

Mai feladatunk azonban nem csak az, hogy a HMD-s Nokiák általános helyzetéről beszéljünk, hanem az is, hogy megfejtsük: ha a 3-as széria még a harmadik generációjára sem hozta el az alapvetően elvártakat, akkor az ázsiai kultúrában szerencsétlennek számító, 4-es szám vajon ajánlható termék lesz-e a középkategória alján, kisebb méretben, nyolcmagos Qualcomm processzorral, NFC-vel és dupla hátlapi kamerával.


[+]

A kék/szürke doboz elegáns hatást kelt, viszont a felszereltsége nem épp a 60 000 forint fölötti bruttó árat reprezentálja: sima, 1 amperes töltőfej és microUSB-kábel jár hozzá, egyéb tartozékot hiába is keresünk. Aki a Nokia 3.2 drasztikus méretnövekedése miatt aggódott, azt valamelyest örülhet annak, hogy egy szinttel magasabban kisebb méretű mobilt ad a cég, 149 x 71,3 x 8,4 milliméteres dimenziókról és 161 grammos készülékházról beszélhetünk a 4.2 esetében.


[+]

Az 5,71 hüvelykes képátló sem hangzik vállalhatatlannak, 19:9-es képarányon 720 x 1520 pixel jutott rá, a-Si TFT LCD technológiával. A megjelenítés minősége ebben a kategóriában teljesen megállja a helyét, még a 300 ppi alatti érték sem fájó, ha helyén kezeljük az eszközt, és belegondolunk, hogy legalább kaphatunk némi extra rendszersebességet a Full HD-s megoldáshoz képest, az érintésérzékelés azonban minden kétséget kizáróan lehetne finomabb, pontosabb: ezt a finom görgetéseknél, mozdulatoknál érezheti meg igazán a felhasználó. Vakosak a kávák felül és alul, a telefon tetején lévő, csepp alakú notch pedig csak erősíti ezt az érzést. A megjelenítő sarkainak lekerekítése egészen trendivé teszi a mobilt, ám jobban megnézve nem sikerült tökéletesre az illesztés a tesztkészülékünknél, lehetséges, hogy ezen az áron ez még belefér a HMD-nél.

Kijelző-teszt (frissítve, a táblázat szétnyitható)
Mérés Nokia 4.2 Samsung Galaxy A40 LG G7 Fit Huawei Mate 20 Lite Xiaomi Mi A2
Képátló 5,7 hüvelyk 5,9 hüvelyk 6,1 hüvelyk 6,3 hüvelyk 5,9 hüvelyk
Felbontás 720 x 1520 1080 x 2340 1440 x 3120 1080 x 2340 1080 x 2160
Technológia a-Si TFT LCD Super AMOLED IPS LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő 416 nit 446 / 678 nit 583 / 931 nit 447 nit 459 nit
Fehér fényerő (min.) 1,2 nit 1,8 nit 4,2 nit 1,2 nit 2,0 nit
Fekete fényerő 0,24 nit 0 nit 0,24 nit 0,35 nit 0,29 nit
Kontrasztarány 1736:1 végtelen 2429:1 / 3879:1 1398:1 1532:1
Színhőmérséklet 7695 K 6988 K + kézi 8736 K + kézi 7520 / 9236 K + kézi 7759 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Nem is beszéltünk még a mobil általános formatervéről, pedig van mit. A Nokia 4.2 ugyanis alapvetően igen jól néz ki. Elöl-hátul szinte sík üveg jó minőségben, az ujjlenyomatokat kevésbé gyűjtő fajtából, a lekerekített oldalkeretről pedig igazából csak második megtapintásra mondja meg az ember, hogy műanyag, annyira jól sikerült a felületkezelése. Az egész mobil egy homogén tömbnek érződik, nincs is semmi recsegés-ropogás vagy egyéb probléma, a gombok is markánsak, nem lötyögnek-lógnak, a bekapcsológomb körüli, értesítési ledként is működő világítás pedig kimondottan feltűnővé és látványossá teszi az összképet.


[+]

A gombok elrendezése nagyjából jó, a jobb oldali bekapcsológomb tökéletes helyen van, a hangerőszabályzók kicsit magasan, viszont nagyobb gond, hogy a bal oldali, egyébként kellemes helyen lévő fizikai billentyű kizárólag Google-funkciók elérésére használható, egyéb programozás nem tehető a rá a jelenlegi szoftver mellett. A bal oldalról kicsúsztatható kártyafiókban három hely van, ebből kettő nanoSIM, egy pedig microSD számára van fenntartva.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Nokia

Azóta történt

 • Finnországba költözik a HMD adatközpontja

  A gyártó hatékonyabb adatelemzést ígér, a felhasználók viszont inkább biztonsági szempontból bízhatnak előrelépésben.

 • A HMD is ott lesz Berlinben

  Elsőként látogat a berlini IFA rendezvényre a Nokia mobilokat gyártó cég, ha minden pletykának hiszünk, akkor komoly palettafrissítés várható.

 • Lenovo A6 Note - nem az igazi

  Abban az árkategóriában, ahol a Lenovo indul, nagyon nehéz a kompromisszumok optimális szintjét belőni. Nem is sikerül mindenkinek.

 • A Nokia 6300-hoz is visszanyúlt a HMD

  Bemutatkozott a Nokia 125 és 150 (2020), utóbbi erősen hasonlít a márka egyik ismert korábbi modelljére. A hagyományos, nyomógombos mobilok egyszerű külsőt, 23 napos készenléti időt és elérhető árat tudnak felmutatni.

Előzmények

 • Nokia 5.1 - 5.1-es körzet

  Ismét nem üti meg az ingerküszöböt, viszont továbbra is minőségi és esztétikus készülék. De a Nokia márkajelzésen kívül nagyjából ennyit tud üzembiztosan.

 • Nokia 5 - ötlettelen

  A HMD jelenleg elérhető szériájának középső tagja vegyes teljesítményt nyújt, kétségkívül vannak erősségei, de a hiányosságok sajnos hangsúlyosabbak, mint a pozitív tulajdonságok.

Hirdetés