Hirdetés

Nokia 215 4G - időtálló alapgép

Telefonálásra teljesen jó a Nokia legolcsóbb 4G-s készüléke, de az "okos"funkciók most is teljesen használhatatlanok. Ahogy az lenni szokott.

Adatkapcsolat, funkciók, összegzés

A 215 4G az 1/3/5/7/8/20/38-as LTE sávokon dolgozik, WiFi és helymeghatározás nincs,modemként nem használható, Bluetoothból pedig 5.0-s verziószámot tud nyújtani a 22 nanométers, egymagos Unisoc T117-es szett. Az egy szem 1 GHz-es Cortex-A7-es mag mellett 64 MB rendszermemória és 128 MB, maximum 32 GB-ig bővíthető belső tárhely áll rendelkezésre. Mondjuk azt nem tudom, hogy igazából mire fel, mert zenét hallgatni nem ezen az eszközön fogunk (a hangminőség jack csatlakozón keresztül is rettentő gyenge, Bluetooth-t használva pedig nem mindig jön össze elsőre a kapcsolat, de ha igen, akkor sem túl erélyes), fényképezni ugye nem lehet, ha valaki pedig ezen akarna e-könyvet olvasni, tanácsos lenne önveszélyessé nyilvánítani és cselekvőképességében korlátozni. A telefon funkción kívül egyébként diktafonnak és ébresztőnek kitűnő, tárhely viszont nyilván csak az előbbihez kell.

[+]

A felhasználói felület meglehetősen egyszerű, magyar nyelv viszont nincsen, mivel a készüléket errefelé nem forgalmazzák hivatalosan. A menü elrendezése és megjelenése is testreszabható, a főképernyőről elérhető két alkalmazás választható, a D-pad kiosztása viszont fix: jobbra a naptárat, balra az üzeneteket, lefelé pedig a névjegyzéket találjuk. Felfelé meg nem történik semmi és ezen nem is tudunk változtatni. Szoftverfrissítéskor viszont az összes felhasználói beállítás elszáll, úgyhogy kezdhetünk mindent elölről (képernyő és gombok háttérvilágításának időtartama, fényerő, billentyűzet hangereje, menü elrendezése etc.)

[+]

Mivel WiFi nincs, a böngésző és a Facebook kizárólag mobilnettel működik, de használhatatlan. A Facebooknak van külön ikonja, de sima böngészős verziót kapunk, az Opera Mini böngésző pedig önmagában is igazi kínlódás, azon felül, hogy a mobilarena.hu például kizárólag a szalagcímekig tölt be, azt is iszonyú lassan. Akad pár játék, ezek közül csak a Snake játszható anyagi ráfordítás nélkül, a nindzsás és az autós izéért már 1000 forint körüli összeget kéne fizetni. Az English with Oxford nyelvi oktatóprogramért szintén.

[+]

Ingyen csak zenelejátszót, számológépet, fülhallgató nélkül is működő FM-rádiót, ébresztő órát, hangrögzítőt, zseblámpát, naptárat és mértékegységváltót kapunk. Sokkal többre egyébként igényünk sem lenne, minden más pedig teljesen diszfunkcionális a rendszerben. Zavaró apróság, hogy a kijelző kizárólag a bekapcsoló- és hívásmegszakító gombbal ébreszthető fel, de feloldani a középső gombbal kell (plusz csillag), így ehhez a művelethez három különböző gomb megnyomása szükséges.

[+]

Nokia 215 4G
Pro
Kiváló hangminőség
Dual SIM (2x nanoSIM)
Három kártyafoglalat, jack kimenet, FM-rádió beépített antennával
Kényelmes, apró készülék
Kellemes textúra, háttérvlágítással rendelkező gombok
Kontra
Recsegő készülékház
Nem használható 4G modemként
Használhatatlan okosfunkciók (Facebook, Opera Mini)
Nincs magyar nyelv
Vacak kijelző
Felesleges fizetős tartalmak a rendszerben
Pontozás
Kialakítás, védelem 6 pont
Kijelző 4 pont
Sebesség 5 pont
Szoftverfelület 5 pont
Fotózás, videózás -
Hangminőség 7 pont
Adatkommunikáció 6 pont
Üzemidő 10 pont
Ár/érték arány 9 pont
Indulóár kb. 14000

Telefonálni viszont tényleg kiválóan lehet a picike készülékkel, sokáig bírja az akksi (4G kapcsolattal 1 SIM-kártyás üzemmód esetén 6 óra beszélgetési időt becsül a termékoldal), kellemes az enyhén gumírozott érzetű felület tapintása, opció a két szolgáltatói kártya dual standby használata, a kijelző viszont vacak, bár úgysem akarjuk nézegetni, maximum addig, amíg kiválasztjuk a felhívni kívánt számot, vagy bepötyögjük SMS-ben, hogy oké, kösz. Több, mint ezer forintos játékokból valószínűleg nem sokan akarnak majd gyűjteményt felhalmozni, a Kígyó sajnos nem a klasszikus Snake, a Facebook és a böngésző pedig ebben a formában tökéletesen hasznavehetetlen. Arra sem alkalmas, hogy vészhelyzet esetén kikínlódjunk belőle bármilyen információt, szórakozásra pedig végképp nem. Felesleges volt beletenni, ahogy a fizetős játékok demóit is. Az FM-rádió cserébe működik füles nélkül is, csak nem élvezhető a multimédiás hangszóró minősége, a mellékelt füles pedig egy kényelmetlen műanyaghulladék, úgyhogy ez így mindaddig sakk matt, amíg nem veszünk egy, a készülék értékének alsó hangon kétszeresébe kerülő, normális fülhallgatót és elfogadjuk a korlátozott képességeket. Ez egy 4G képes telefon ébresztővel. Annak viszont kitűnő, ha nem számítjuk azt a bájos kis recsegést, amit a jobb minőségű játéktelefon színvonalú készülékház produkál beszélgetés közben. Mindegy, az érdemi kommunikációt nem akadályozza, a hívás hangminősége kitűnő, az ára pedig pont elfogadható, nagyjából 14 ezer forint. Ezen az áron pedig nem tudunk jobb hangminőséget kínáló eszközre mutatni. Az viszont kapitális hiba, hogy 4G modemként nem használható.

Nokia 215 4G

AliceWake

A készüléket itthon nem forgalmazza hivatalosan a Nokia, de megvettük valami GSM boltból, mert a legolcsóbb 4G-s nyomógombos telefont szerettük volna bemutatni. Más kérdés, hogy a Nokia sajnos nem mutatott lelkesedést azügyben, hogy ha ezt nem is, de mondjuk az itthon is forgalmazott 220 4G-t elküldjék.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nokia

Előzmények

Hirdetés