Motorola Edge 30 - elhatárolódik a fotózástól

Látható a fejlődés az elődhöz képest, az árazás sem szállt el, de vannak bosszantó visszatérő szoftveres hibák is.

Adatkommunikáció, akku, összegzés

Akárcsak elődjébe, az Edge 30-ba is két nanoSIM fér, ezekkel a hazai LTE és 5G-sávok (SA / NSA / Sub6) támogatottak, tesztünk ideje alatt én 30-as kártyával használtam, a mobil kültéren és beltéren is stabilan fent maradt és kommunikált a hálózaton. Bluetoothból 5.2-es van (A2DP, LE), Wi-Fi kétsávos 6e áll rendelkezésre (Direct, Hotspot), tájékozódásban pedig A-GPS, GLONASS, BDS és Galileo rendszerek segítenek. Fizetni NFC-vel lehet, előre telepítve kapunk Google Pay-t, ami valamiért csak kétszeri indítás után érzékelte a kártyákat, de azt követően simán működött. A vezetékes fájlátvitel USB 2.0-ás sebességre van korlátozva, de adott az MTP és az OTG. Van gyorsulásmérő, fényérzékelő, közelségérzékelő, iránytű, giroszkóp, nincs viszont barométer, se infraport, ahogy hiányzik az FM-rádió és a 3,5 milliméteres jack csatlakozó is.


[+]

A beépített akkumulátor 4020 milliamperórás, a 33 wattos töltővel egy óra alatt (kb. 50 perc) feltölthető 0-ról 100 százalékra. A vezeték nélküli töltés nem támogatott, más eszköznek adhatunk át energiát kábellel, van azonban akkumulátorkímélő mód és optimalizált töltés, túltöltés elleni védelem, valamint adaptív akkumulátorkezelés is. 5G-n az átlagos napi használat mellett a telefon adaptív képfrissítéssel másfél napot simán elmegy (6 és fél óra kijelződővel) anélkül, hogy kérné a töltőt. Töltés közben kicsit melegedik, de egyébként hűvös a hátlap működés közben.


[+]

Motorola Edge 30
Pro
Gyorstöltő és tok alaptartozék a dobozban
144 Hz-es OLED kijelző HDR-támogatással
Letisztult Android 12-es rendszer hasznos extrákkal
Jó teljesítmény, visszafogott melegedés
Jó üzemidő
Kontra
Hullámzó, gyenge kamerás teljesítmény
Hibák a kameraszoftverben
IP-védettség hiánya
Pontozás
Kialakítás, védelem 8 pont
Kijelző 9 pont
Sebesség 9 pont
Szoftverfelület 9 pont
Fotózás, videózás 7 pont
Hangminőség 8 pont
Adatkommunikáció 10 pont
Üzemidő 8 pont
Ár/érték arány 8 pont
Indulóár (8/128 GB, Euró) 449

Hivatalosan Európában 449 euróért kínálja a Motorola az Edge 30-at, ez a mai árfolyamon közelebb ár a 180 ezer forinthoz, mint a 155 ezerhez, amennyiért a telefon már elvihető hivatalos forgalmazótól. Az Edge 30 pártján áll a dizájn, a letisztult és gyors Android felület, a jó kijelző, a hasznos extrák, viszont ellene szól az, hogy továbbra sincs vízállóság, a kamerahardver pedig a főkamerán kívül nem túl acélos teljesítményt nyújt, gyakori benne a szoftveres hiba is. A 150 és 200 ezer forint körüli áron debütáló idei felhozatalt elnézve a Motorola korrekt csomagot kínál a középkategóriában, az Oppo a Reno 7-et, a Samsung a Galaxy A53-at adja ennyiért, utóbbi a vízálló kivitelben többet ad, míg előbbiről nem maradt le a 3,5 milliméteres csatlakozó. A tavalyi mobilok között nézelődve viszont már ott az Edge 20 Pro az Edge 30 szinte minden pozitívumával, jobb kamerarendszerrel és erősebb hardverrel, de továbbra is említést érdemel a Realme GT Master Edition is, amiből a 128 GB-os kiszerelés mára hivatalos forgalmazóknál is becsúszott a százezres árhatár alá. Illetve a középkategóriás teszteknél az elmúlt időben a gyakorta említett Galaxy A52s 5G is opció még, ott vízállóság, 3,5-ös jack, tárhelybővítés és korrekt kamerarendszer is adott megegyező hardveres teljesítménnyel, kicsit csilivilibb szoftverrel.

Összességében a Motorola Edge 30 nem rossz vétel, az ár a tavalyi modellhez képest nem emelkedett, a tartozékokat sem spórolták ki, a megjelenésen csiszoltak, ahogy a hardver is egy picit erősebb lett. Kamerás fronton is történt némi előrelépés, igaz, nem túl acélos és szoftveres oldalon még bőven van mit javítani. Az elődhöz képest látható a fejlődés, stabil a teljesítmény és jó az üzemidő is, a sorozatban jelentkező szoftveres kamerahibák miatt azonban a plecsnikről lecsúszik az Edge 30.

viragdani01

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés